Як росія знаходить шляхи для обходу санкцій – звіт

РОЗСЛІДУВАННЯ 12.01.2024 Коментарі 0

Американсько-українська група розслідувачів вважає, що санкції потрібно вдосконалити. Зокрема, вимагати від західних компаній відстежувати шлях своєї продукції. 

Про це пише видання Politico, яке опублікувало детальний звіт американсько-української дослідницької групи. У ньому йдеться, що російський імпорт товарів військового призначення, які підпадають під санкції Вашингтона та його союзників, із січня по жовтень 2023 року становив майже 9 мільярдів доларів. Це лише на 10 відсотків менше, порівняно з періодом, що передував повномасштабному вторгненню в Україну в лютому 2022 року.

Росії вдалося знайти способи обійти санкції щодо технологій, необхідних їй для ведення війни проти України. Тому Захід повинен ефективніше обмежити торгівлю, якщо він хоче пригасити агресію путіна.

Експерти зазначають, що росії потрібні мікрочіпи, датчики та навігаційні системи для, наприклад, «кинджалів» або розвідувальні й ударні безпілотні літальні апарати – включно зі «шахедами» іранського виробництва.

Можливості росії виробляти ракети та безпілотники, схоже, зросли у 2023 році, йдеться у спільному дослідженні Міжнародної робочої групи Єрмака-Макфола з російських санкцій та KSE Institute, аналітичного центру, пов’язаного з Київською школою економіки.

За оцінками України, у 2022 році російські ракетні потужності становили 50 ракет на місяць. Але до середини 2023 року вони подвоїлися до 100 і сягнули 115 до кінця року. Але якщо росія зберігатиме такий темп поповнення ракетного аресеналу, то все одно виснажить свої запаси, вважають автори дослідження

Аналіз, що показує розрив між використанням ракет росією та її здатністю замінити їх власним виробництвом, зробили після того, як Білий дім, підтверджуючи нещодавню доповідь у Wall Street Journal, заявив, що Москва використовувала північнокорейські балістичні ракети в Україні і прагне отримати таку же зброю з Ірану.

"Результати попередньої експертизи підтверджують, що випущена 2 січня по центральній частині Харкова ракета є ракетою малої дальності, яка розроблена Північною Кореєю", - сказав генеральний прокурор України Андрій Костін

Західні компанії запровадили санкції щодо майже 2 800 компонентів, виявлених в уламках зброї рашистів на полі бою.

Цікаво те, що за перші 10 місяців минулого року західні компанії поставили 48 відсотків підсанкційних компонентів. Тоді як на Китай припало 45. 

Список виробників компонентів російської зброї очолює американський напівпровідниковий гігант Intel. За ним іде китайська компанія Huawei. У першу десятку також увійшли Analog Devices, AMD, Texas Instruments, IBM і Dell – усі американські компанії.

У списку країн, які виробляють, продають і доставляють компоненти, домінують Китай і Гонконг. Це підтверджує неофіційні докази того, що росії вдалося реконфігурувати свої ланцюжки постачань. Іншими провідними країнами є Туреччина й Об'єднані Арабські Емірати.

Сполучені Штати та Європейський Союз ініціювали дипломатичні канали для переконання цих країн не сприяти такому експорту. 

На фото з відкритих джерел: продукція американської компанії Intel – найзатребуваніша в російській зброї

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: