Як не біологічна зброя, так «чорна трансплантологія». Новий нав’язливий фейк рашистів

РОЗСЛІДУВАННЯ 23.05.2023 Коментарі 0

Якщо донедавна рашапропагандисти на кожному кроці розповідали про біолабораторії на розробки біологічної зброї в Україні, то тепер у них нова тема: таємне вилучення і продаж за кордон органів загиблих бійців ЗСУ.

Як повідомляють пропагандисти з «РІА Новасті», хтось із росіянських силовиків розповів їм, буцімто у військовому шпиталі Херсона українці займаються «чорною трансплантологією». Співробітники української державної служби медицини катастроф там таємно вилучають для трансплантації органи з тіл загиблих «бойовиків».

«Під час спілкування зі своїм джерелом з числа медперсоналу військового госпіталю в Херсоні встановлено, що у медустанові перебувають працівники «Медицини катастроф», які контролюють надходження тяжко поранених і загиблих військовослужбовців, з метою вилучення необхідних внутрішніх органів», - повідомив співрозмовник агенції.

У розвиток теми рашисти дофантазували, ніби після вилучення органів тіла загиблих бійців спалюють у госпітальному крематорії, а родичам видають довідки про зникнення солдата безвісти.

Цей фейк про пересадку органів настільки сподобався його авторам, що рашисти зараз поширюють його у різних варіаціях.

Наприклад, розповідають, ніби «раніше стало відомо про те, що в морзі міської лікарні №1 у Миколаєві вилучають органи з тіл солдатів ЗСУ, при цьому у загиблих немає слідів поранень».

Якийсь «полковник поліції» т. зв. «лнр» Віталій Кісєльов повідомив, що групу «чорних трансплантологів» бачили під Бахмутом (рашисти використовують стару назву – Артемівськ).

Для більшої вагомості рашапропагандисти пригадали, що й торік у липні опудало з «народної міліції» т. зв. «лнр» Андрєй Марочко заявляв нібито про сліди діяльності «чорних трансплантологів» у лавах ЗСУ. Тоді його байка виглядала так: операції нібито проводили іноземні хірурги, після чого вилучені органи евакуювали з території Донбасу на материкову Україну, а потім перенаправляли до західних держав, де їх вартість зростала багаторазово.

Ну і вже протягом останнього місяця то в рашаЗМІ, у то у ТГ-каналах виринає подібний фейк: ніби у Львові вже створено цілий центр «чорної трансплантології», який налагодив «експорт» людських органів із поранених українських військових за допомогою трансплантологів зі США!

Як зазначають аналітики з проєкту VoxCheck, ішлося, зокрема, про роботу лікаря-трансплантолога Роберта Монтгомері. У своїх «репортажах» рашисти вклали йому в руки скальпель, і він вирізав із бійців органи «на експорт». Насправді ж лікар приїздить допомагати українцям: до прикладу, 18 квітня цього року у пресслужбі Першого медичного обʼєднання Львова повідомили, що Монтгомері пересадив нирку від батька до сина, який останні 13 років перебував на діалізі. Пропагандисти натомість зробили свої матеріали, перекрутивши репортаж «Голосу Америки» про Монтгомері. Він не займається вивезенням донорських органів за кордон.

Варто також нагадати, що із 2019 року в Україні є можливість бути посмертним донором, однак лише за особистої згоди повнолітньої дієздатної особи. Крім того, відповідно до пункту 4 статті 17 Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», військовослужбовці не можуть бути посмертними донорами.

Як зазначають аналітики, Львів ще й не єдиний центр трансплантології в Україні, куди передають анатомічні матеріали для донорства. Велика кількість операцій відбувається також у Києві, а по всій території України діють 32 таких центри. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за війну проти України на треті сили. Мовляв, США ведуть війну заради грошей, щоби продавати ваші органи за безцінь. Однак саме росія напала на Україну та веде атаки проти цивільного населення, тоді як США допомагають Україні оборонятися. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: