Як автобусний перевізник Ecolines намагається всидіти на двох стільцях

РОЗСЛІДУВАННЯ 15.09.2023 Коментарі 0

Торік компанія «Амрон», співвласниками якої є латвійські підприємці та яка працює під популярною торговою маркою Ecolines, отримала в російській федерації 213 мільйонів рублів чистого прибутку. Це майже в тисячу (!) разів більше, ніж у довоєнному 2021 році. Розслідування діяльності компанії опублікував на своєму сайті Білоруський інформаційний центр у Львові. Нижче подаємо передрук.

Підтримувати війну через бюджет РФ перевізник зі знаком Ecolines (європейської мережі міжнародних автобусних пасажирських перевезень) продовжує й надалі. Перебуваючи при цьому в «реестре получателей господдержки» –  у вигляді субсидій та ґрантів.

Від початку повномасштабної війни проти України низка балтійських компаній частково або повністю покинули російський ринок, згорнувши операції в РФ, закривши свої офіси, продавши потужності.

Тисячі підприємців Литви, Латвії, Естонії не лише відмовилися від співпраці з російськими компаніями, а вже з першого дня війни розпочали збір коштів для допомоги українській армії та мирному населенню, що постраждало від військової агресії.

Але це не про латвійських бізнесменів на ім'я Андріс Подгорнійс та Єгорс Рібзаменс, компанії яких в Україні та РФ працюють під брендом  Ecolines. Йдеться про доволі потужний  бізнес на українському та російському ринках міжнародних автобусних пасажирських перевезень. Водночас, попри  розв’язану війну та санкції, Подгорнійс та Рібзаменс продовжили заробляти у терористичній державі.

При цьому, судячи з усього, цих підприємців мало турбує (або не турбує взагалі) той факт, що, отримуючи в умовах війни чималі прибутки та сплачуючи мільйоні суми податків та зборів до держбюджету РФ їхній російський перевізник Ecolines  фактично робить внесок в забезпечення армії країни-агресора, фінансує обстріли українських міст. 

І все це у ситуації, коли в Україні під тим самим брендом ті ж самі латвійські підприємці теж отримують надприбутки з огляду на найбільшу гуманітарну катастрофу з часів Другої світової війни: мільйони українських біженців були змушені рятуватись від російської агресії переїздом за кордоном.

Власники та цинічні прибутки

В Україні Ecolines (Еколайнс) представляють по-різному. І як  міжнародну транспортну компанію, що була заснована в 1993 році як «Норма-А» та яка «щодня організовує подорожі до 20 країн і 205 міст». І як  європейську мережу міжнародних автобусних пасажирських перевезень зі штаб-квартирою в Ризі (Латвія). Як відомого європейського перевізника з новим і якісним сервісом, що став одним з найбільш успішних в Україні. Також як торгову марку, під якою працює декілька національних перевізників, які дотримуються єдиних правил. При цьому з відкритих джерел відомо, що після початку повномасштабної збройної агресії РФ проти України компанія  Ecolines не вийшла з російського ринку й продовжила роботу на ньому.

У  РФ  щось схоже.  З офіційного сайту російського перевізника Ecolines відомо, що мова йде про «крупнейшего и наиболее опытного оператора международных автобусных перевозок». Також відомо, що «компания на данный момент предлагает самую обширную сеть маршрутов как по России, так и по Западной и Восточной Европе». І що «за время своей деятельности предприятие Ecolines стало одним из крупнейших и наиболее успешных в России!».

Насправді ж юридичної особи з такою  назвою не існує. Ні в Україні, ні в РФ, ні в Латвії. Зате є латвійська компанія «Норма-А» та її власники  Подгорнійс Андріс та Рібзаменс Єгорс. Відомо й те, що на початку 2017 року «Норма-А» (яка працювала під брендом Ecolines) придбала пасажирський бізнес української транспортної компанії Автолюкс.

Нинішня назва цієї компанії, що спеціалізується на пасажирському  наземному транспорті – Товариство з обмеженою відповідальністю «ААЗ Трейдінг-Автолюкс». За даними «YouControl», його статутний капітал становить 61,4 млн грн. Директором товариства вказана Олександра Гончарук, власником – ТОВ «Норма-А», кінцевими бенефіціарними власниками та засновниками – Подгорнійс Андріс та Рібзаменс Єгорс. 

Із відкритих джерел також відомо, що дохід ТОВ «ААЗ Трейдінг-Автолюкс» у 2022 році становив 358,4 млн грн (в 2021 році ця цифра становила 167,3 млн грн), чистий прибуток – 37 млн (у 2021 році вказувався мінусовий прибуток у розмірі -3,6 млн грн).

Указані особи (юридична та фізичні) є також власниками ТОВ «Віта-Логістік» (зі статутним капіталом 139,4 млн грн), що також займається  пасажирським наземним транспортом. За даними майнового реєстру, за компанією зареєстровано право власності на низку об’єктів нерухомого майна. Поміж них дві земельні ділянки у Києво-Святошинському районі (площею 0,7686 га та 0,4946 га), логістичний комплекс з підприємствами торгівлі у цьому ж районі (загальною площею 5 223,7 кв м).

Окрім того, ТОВ «Норма-А», Подгорнійс Андріс та  Рібзаменс Єгорс є власниками, засновниками ТОВ «Боярський автопарк», ТОВ «Анастас-ЧВ» та ТОВ «Українські лінії».

У числі засновників ТОВ «Українські лінії» вказано також  ТОВ «Ельбрус-Транс», засновниками власниками якого є  Еліна Гренке та Борис Ярошовець.

А тепер повернемося до російського  Ecolines. Під цією торговою маркою в РФ працює перевізник  «Амрон», що спеціалізується на «регулярних перевезеннях пасажирів автобусами в міжнародному сполученні».

Ідеться про «Общество с ограниченной ответственностью "Амрон"», яке, за даними російських джерел, зареєстровано в Санкт-Петербурзі, має офіси (філіали) в Москві, Пскові та Калінінграді та перебуває в «реестре получателей господдержки» у вигляді субсидій та ґрантів. Таку фінансову підтримку ООО «Амрон» неодноразово отримувало, зокрема, від  «федеральной налоговой службы России»: у 2020 році – двічі по  1,7 млн руб., у 2021 – на суму  754 тис. руб.

Власниками ООО «Амрон» вказані «Рібзаменс Єгорс (доля 39,21 %; 2,6 млн руб.), Манукян Артем Генрихович (33,33 %; 2,2 млн руб.), Подгорнійс Андріс (27,46 %; 1,8 млн руб.)».

Ці особи володіють також ООО «Бус-Оператор» – через ООО «Амрон», яке вказане як  засновник «Бус-Оператора». Йдеться про «микропредприятие» зі статутним капіталом 10 тис. руб., що теж зареєстровано в Санкт-Петербурзі.  

Окрім того, ООО «Амрон» та Манукян Артем Генріхович  «числяться учредителями» ООО «Еколайнс Рус». Ця компанія теж перебуває «в городе на Неве», а її «конечными собственниками» вказані у тому числі «знайомі» латвійські бізнесмени на ім'я Подгорнійс Андріс та Рібзаменс Єгорс. На увагу заслуговує такий факт. З росреєстрів випливає, що ця компанія у 2022 році  отримала виторг на суму  124 млн руб., що на 57,5 млн руб., або на 86,2 %, більше, ніж роком раніше. А її чистий прибуток склав 18,6 млн руб. Це в 3,8 разів більше, ніж у 2021 році.

Про головне 

Після початку повномасштабної збройної агресії РФ проти України латвійські підприємці Подгорнійс Андріс та Рібзаменс Єгорс продовжили обслуговувати ринок окупанта. Обсяги цього бізнесу, судячи з публічної інфо про роскомпанії, не були скорочені ні на йоту. А навпаки, їх значно наростили. 

Ідеться насамперед про пов’язане з латвійцями вищезгадане ООО «Амрон», що працює під торговою маркою Ecolines, та яке «на ряду» з міжнародними перевезеннями надає послуги з внутрішніх перевезень пасажирів автобусами по РФ, на кшталт за напрямками Череповець – Вологда, Нижній Новгород – Казань.

Такий всеохоплюючий бізнес, «прикритий» європейським брендом, згідно з відомостями про фінанси компанії, приніс перевізнику Ecolines рекордні прибутки. У 2022 році компанія отримала виторг на суму 532 млн руб., що на 379 млн руб., або в 3,5 разів більше, ніж роком раніше. Результатом роботи ООО «Амрон» також  став чистий прибуток в розмірі 213 млн руб. Що у 998,1 разів більше, ніж в 2021 році.

Для ілюстрації – із досьє про ООО «Амрон» 

  • «Финансы организации Уставный капитал ООО «АМРОН» составляет 6,7 млн руб. Это значительно больше минимального уставного капитала, установленного законодательством для ООО (10 тыс. руб.). В 2022 году организация получила выручку в сумме 532 млн руб.,  что на 379 млн руб., или в 3,5 раза, больше, чем годом ранее. По состоянию на 31 декабря 2022 года совокупные активы организации составляли 325 млн руб. Это на 136 млн руб. (на 72,4%) больше, чем годом ранее. Чистые активы ООО «АМРОН» по состоянию на 31.12.2022 составили 203 млн руб. Результатом работы ООО «АМРОН» за 2022 год стала прибыль в размере 213 млн руб. Это в 998,1 раза больше, чем в 2021 г.».

Гучні довоєнні скандали, пов’язані із перевізниками Ecolines, як правило, стосувалися неякісного сервісу, порушення водіями автобусів вимог щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, через що ставались ДТП, у тому числі зі смертельними наслідками.

В умовах війни перевізники Ecolines неодноразово потрапляли в скандали через відмови громадянам Білорусі: вони їх не брали на автобуси, які їдуть з Польщі до України та за зворотнім маршрутом.  Пояснювалось це тим, що паспорти білорусів можуть спричинити проблеми з переходом українського кордону та затримати весь автобус.

У результаті низка білорусів зіткнулася з відмовами Ecolines у поїздках навіть за наявності посвідок на проживання в Україні. З автобусів Ecolines висаджували навіть білоруських волонтерів, які після доставляння своїх вантажів до Львова, брали квитки на автобуси до Польщі. А також білорусів, які перебувають у складі Збройних Сил України, та які їхали з Польщі до України.

«У таку ситуацію я потрапила 24 листопада 2022 року, коли взяла квиток на автобус ТОВ «ААЗ Трейдінг-Автолюкс» за маршрутом Львів-Вільнюс, - розповіла білоруська правозахисниця Анісія К. – Мені було відмовлено у поїздці через те, що мої документи на переїзд кордону “не в порядку”. Це також зафіксовано у письмовій відмові – у відповідному акті. Хоча в мене був дійсний паспорт, віза, посвідка на проживання в Україні. “Не в порядку”, вочевидь, означало моє громадянство…».

З огляду на надприбутки, які заробляють латвійські власники бренду Ecolines в Україні, РФ і в тій же Білорусі: наголосимо, автобусні маршрути охоплюють і територію цієї країни. В умовах російської агресії проти України працювати одночасно і на українському, і на російському, і на білоруському ринках і при цьому грубо дискримінувати громадян Білорусі  – це  крайній цинічний бізнес, що є поза межею моралі, і мав би бути поза межею закону. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: