Як Google підігрує ворожій пропаганді на тимчасово окупованих територіях

АНАЛІТИКА 25.01.2024 Коментарі 0

Центр національного спротиву провів дослідження щодо поширення російської брехні в Google. З нього випливає, що хоча найпопулярніший пошуковик у світі й декларує, що його алгоритми враховують достовірність інформації на ресурсі, а також локальну прив’язку (популярність в регіоні) проте це не так.

Зокрема, попри те, що в Україні при пошуку російською мовою переважають українські медіаресурси, то в тимчасово окупованому Криму логіка та видача пошукових результатів практично аналогічна з московською локацією. Тобто для гуглівських пошукових алгоритмів Крим – не в Україні.

Пропунуємо ознайомитись зі змістом дослідження.

Пошукачам новин, які перебувають в Криму, пошуковий алгоритм Google пропонує прочитати пропагандистські Ріа-Новості, Лєнта.Ру та інші.

Які ж справи з пошуком російською мовою в Google на українських територіях окупованих росіянами під час повномасштабної війни? Як бачимо з графіка нижче, щомісяця на Херсонщині є близько 60 тисяч пошуків новин, за даними Планувальника ключових слів Google.

Пошукова видача для користувачів на Херсонщині вже інша, ніж у Криму та рф. У першій десятці вже представлені українські новинні сайти – УКР.НЕТ, Українська Правда, Уніан, ТСН. Однак трохи нижче у пошуковій видачі пропонується група кремлівських пропагандистських сайтів – Лєнта, Ріа-Новості.

Як свідчать дані Планувальника ключових слів Google, в окупованих містах півдня та сходу України (Бердянськ, Мелітополь) пошук новин є доволі популярним. При цьому чимало користувачів здійснюють пошуки саме українською мовою – “новини”. Звісно, це найкращий спосіб уникнути пропаганди рф – не використовувати російську в браузері та пошуку.

Проте російські державні пропагандистські помийки набагато вище індексуються Google на ТОТ, ніж на вільних територіях. Тобто алгоритми пошуковика, або визнають ТОТ рф, або Google свідомо поширює ворожу пропаганду на окупованій території.

Виходячи з такої ситуації, ми закликаємо українців на ТОТ вводити запити виключно українською, аби зменшити ризики на потрапляння небезпечних ресурсів.

Водночас закликаємо змінити мову пошуку Google:

  • На сторінці google.com натисніть Налаштування в нижньому правому куточку.
  • Виберіть Налаштування пошуку.
  • Перейдіть в розділ Мови.
  • Оберіть українську мову і натисніть Зберегти.

Також змініть мову в налаштуваннях облікового запису. Ось як це зробити:

  • Натисніть на три крапки в верхньому куточку Google Chrome.
  • Оберіть Налаштування.
  • Перейдіть в Налаштування акаунта Google.
  • Далі перейдіть в розділ Особиста інформація.
  • Прокрутіть вниз поки не побачите розділ Загальні Налаштування в Інтернеті.
  • Перейдіть в розділ Мови.
  • Змінить мову на українську і видаліть російську.

Не дозволяйте росіянам захопити ваш розум й занурити вас у світ задзеркалля, адже задача окупанта дезорієнтувати вас в інформаційному полі й направити на хибний шлях. 

Фото з відкритих джерел 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: