Вперше президентом Мексики стане жінка - Клаудіа Шейнбаум, яка була мером Мехіко 

НОВИНИ 06.06.2024 Коментарі 0

На найбільших в історії Мексики загальних виборах, де право голосу мали близько 100 млн виборців, які обирали 20 тис. позицій, перемогу здобуває ліва партія чинного уряду. Президентом країни на наступні 6 років стане Клаудія Шейнбаум, яка представляє коаліцію «Продовжимо робити історію» створену на основі лівої партії Морено. Тріумфаторка виборів, яка вважається спадкоємицею нинішнього президента Андреаса Мануеля Лопеса Обрадора набрала 59 % голосів.

Про це пише Українська призма.

Її основна конкурентка, лідерка опозиційної коаліції «Сила і серце для Мексики» - обʼєднання Партії Національного руху (PAN), Інституційно-Революційної Партії (IRP), Партії демократичної революції (PRD) та інших - Ксочитль Гальвес набрала удвічі менше - 28%.

На третьому місці розташувався Хорхе Альварес Майнес з лівоцентристської партії «Громадянський рух» з 10,41% голосів. Обидва кандидати визнали свою поразку та привітали Шейнбаум з перемогою.

61-річну досвідчену політикиню та громадську активістку єврейського походження Шейнбаум часто називають «La doctora» через її видатний академічний бекграунд. Вона здобула звання доктора наук з фізики, вивчаючи зелену інженерію, а також була співлауреатом колективної Нобелівської премії у звʼязку з дослідження зміни клімату. Досвід управління Шейнбаум  отримала як мер столиці країни та одного з найбільших міст світу - м. Мехіко (з населенням понад 25 млн).

Серед позивних досягнень чинна адміністрація наводила зміцнення песо, ріст зарплат, зменшення бідності та створення соціальних програм для малозабезпечених категорій населення. Шейнбаум вже  заявила, що буде проводжувати політику АМЛО, так звану «Четверту трансформацію».

Також підрахунки голосів показують, що партія Обрадора-Шейнбаум МОРЕНА отримає абсолютну більшість в обох палатах Конгресу, а також виграла сім із дев’яти губернаторських перегонів (що в підсумку дозволить їм керувати у 23 із 31 штату). У той же час, опозиція висловлює занепокоєння щодо подальшого демократичного майбутнього країни та спроможності Шейнбаум діяти як незалежний політик, вийшовши з тіні АМЛО.

Серед головних викликів для новообраної президентки буде боротьба з злочинністю, впливом картелів, темп економічного розвитку. Рівень насилля напряму відобразився на цій виборчій кампанії, в ході якої загинуло 30 кандидатів різних рівнів. У цьому напрямку Шейнбаум обіцяла активніше боротись із злочинністю, зокрема наводила свій успішний досвід керування столицею, під час якого рівень вбивств скоротився удвічі.

У зовнішній політиці Шейнбаум наймовірніше активізує діяльність після ізоляціоністького курсу АМЛО та пріоритезує продовольчу, енергетичну, технологічну та екологічну співпрацю. Уряд буде підтримувати відносини з режимами на Кубі, Нікарагуа, Венесуели, але також визначатиме співпрацю з США ключовою.

Для Мексики ці вибори стали історичними через те, що вперше за 200-річну історію країну очолила жінка. Загалом Мексика стала 11 країною Латинської Америки, в якій керували жінки (після Аргентини, Болівії, Бразилії, Чилі, Коста-Рики, Еквадору, Сальвадору, Гаїті, Гондурасу, Нікарагуа та Панами).

Це особливо важливо на фоні збереження в мексиканському суспільстві рис "мачизму", високого рівня домашнього насильства проти жінок та феміциду. Після оголошення результатів виборів Шейнбаум перед своїми прихильниками сказала: «Ми, жінки, зайняли посаду президента. Ми будемо керувати для всіх».

Впевнена перемога Шейнбаум також окреслює актуальний політичний ландшафт країни. Ця перемога зміцнює позиції лівих сил, які прийшли до влади з перемогою АМЛО у 2018 р. та вказує на важке становище в таборі правих сил, особливо Інституційно-Революційної партії, яка домінувала в політичному житті країни на всіх рівнях понад 70 років.

Володимир Зеленський привітав Клаудію Шейнбаум з переконливою перемогою на виборах та висловив побажання на плідну співпрацю між Україною та Мексикою, зокрема «участь Мексики в глобальних зусиллях щодо відновлення справедливого миру та повної сили Статуту ООН в цьому світі». Напередодні виборів, Зеленський на запитання кореспондента Univision відповів, що готовий як сам поїхати в Мексику для зустрічі із новообраною президенткою, так і запрошує її відвідати Україну.

Інавгурація новообраної президентки відбудеться 1 жовтня 2024 р.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: