Візит делегації білоруських демсил в Україну: підсумки

НОВИНИ 30.08.2023 Коментарі 0

Низку важливих домовленостей вдалося досягнути делегації демократичних сил Білорусі, яка нещодавно побувала із дводенним візитом в Україні.

Візит білоруської делегації у Київ припав саме на День Незалежності України. Привітати українців зі святом прибули радник з міжпарламентської співпраці Об’єднаного перехідного кабінету демократичних сил Білорусі Анатолій Лебедько, представник із закордонних справ Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі Валерій Ковалевський і керівник Місії демократичної Білорусі в Києві Геннадій Манько.

За словами Анатолія Лебедька, з нагоди такого свята сюди прибуло багато іноземних гостей. Тому було дуже важливо, щоби серед них були білоруські посланці.

«Ми бачили вельми позитивну реакцію українських політиків та звичайних людей. І це було правильне рішення поїхати саме зараз», - каже Анатолій Лебедько.

У Верховній Раді України делегація домовилася про слухання на розширеному засіданні комітету з міжнародних справ депутатської групи «За демократичну Білорусь». Детальне обговорення питань розробляють. Поки що достеменно відомо, що білоруська сторона пропонуватиме обговорити правовий статус білорусів в Україні: добровольців із Полку Калиновського, волонтерів і звичайних мігрантів.

В Офісі Президента України удалося домовитися про додаткові інформаційні канали для обміну даними. Найближчої п’ятниці, 1 вересня, о 14:00 Анатолій Лебедько анонсував (якщо не відбудеться змін) на каналі «ПРАНАС» розмову з радником ОП Михайлом Подоляком.

В ОП білоруській делегації пообіцяли сприяння щодо відчинення дверей деяких органів виконавчої влади для вирішення конкретних питань і проблем.

А вже наступного дня – 25 серпня на 32-гу річницю Дня Незалежності Білорусі – Валерій Ковалевський, Анатолій Лебедько та Геннадій Манько (на фото) прибули до Львова, де зустрілися з місцевою білоруською діаспорою.

Під час нетривалої зустрічі представники ОПК вислухали нагальні клопоти, з якими зіштовхуються білоруси в Україні. Попередньо обговорено можливість зустрічі з депутатами Львівської обласної ради і формування депутатської групи для співпраці з білоруською діаспорою. За наявності такого лобі на рівні регіону легше вирішувати практичні завдання.  

«Важливо, щоби українська сторона бачила та чула білорусів. Щоби було розуміння, що роблять білоруси та як їм можна іще допомогти», - наголосив радник з міжпарламентської співпраці ОПК.

До слова, до столиці України делегація добиралася в авто, яке пригнали для медичної роти Полку Кастуся Калиновського та завдяки якому можна буде рятувати життя бійців.

Світлини – Юрій Сколоздра

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: