Висадка союзників у Нормадії-2024: втоми нема, але бракує рішучості

НОВИНИ 10.06.2024 Коментарі 2
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у міжнародних пам'ятних заходах до 80-річчя висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни. Зустріч у Нормандії зібрала лідерів демократичних країн, які продовжують справу Антигітлерівської коаліції. Серед учасників заходу були президент Франції Е. Макрон, король Великобританії Чарльз III, президент США Д. Байден.

Природно, що на захід не покликали представників держави-агресора рф. Сучасна росія у своїй зовнішній та внутрішній політиці наслідує гітлерівську Німеччину. Історія довела, що висадка в Нормандії у 1944 році є більш дієвий спосіб впливу на агресора, ніж Нормандський переговорний формат 2014-2021 років.

80 років тому перемогти вісь зла вдалося лише спільними зусиллями міжнародної коаліції. Цього разу так само важлива згуртованість та активна залученість партнерів України.

У Франції президент України зустрівся з колегами з Е. Макроном та Д. Байденом та обговорив низку актуальних політичних питань, пов’язаних з відсіччю російській агресії.

Після урочистостей у Нормандії президент України В. Зеленський здійснив поїздку до Парижа, де провів переговори із президентом Франції. Зокрема, лідери обговорили підготовку до Глобального саміту миру у Швейцарії, в якому візьме участь Е. Макрон, та участь Франції у реалізації Української формули миру.

Президент Франції заявив, що український саміт у Швейцарії – це стратегічна дискусія, що допоможе закласти "цеглини" для побудови тривалого миру. Він мобілізує якомога більше людей. Там можна досягти домовленостей щодо ядерного питання, безпеки цивільної інфраструктури та продовольчої безпеки.

За підсумками переговорів Президента Володимира Зеленського і президента Емануеля Макрона було підписано чотири угоди про співпрацю. Перший документ – грантова угода між урядами України та Франції щодо сприяння відновленню й підтримці критичної інфраструктури та пріоритетних секторів економіки України. Другий – угода про створення представництва Групи AFD в Києві та діяльність Французького агентства розвитку, PROPARCO та Expertise France в Україні. Третій – угода про відновлення дії угоди про співробітництво у сфері мирного використання ядерної енергії. Четверта угода – щодо співробітництва в оборонній промисловості.

Е.Макрон під час переговорів повідомив про створення фонду у €200 млн, котрі призначені для підприємств, які будуть інвестувати в критичну інфраструктуру України.

Президент Франції зазначав, що €60 млн буде передбачено для енергетики.

Крім того, він заявив, що навчання українських пілотів на винищувачах Mirage 2000-5 розпочнеться в найближчі дні.

Водночас Макрон не назвав кількість винищувачів, які планують передати Україні, та з якими країнами йде обговорення їх постачання. Експерти вважають, що йдеться про 6 літаків, що надасть безпосередньо Франція, та можливо ще 6 будуть куплені в третіх країнах.  Навчання пілотів і механіків буде запущене буквально в наступні дні у Франції.

За словами президента Франції, кілька місяців тому вже почалися розмови з партнерами щодо передачі літаків. При цьому у москві вважають «провокаційними» заяви президента Франції стосовно підтримки України.

Потрібно пам’ятати, що лише за перший рік повномасштабної війни Франція виділила Україні €2,7 млрд допомоги, із якої військової – €750 млн. Вона, зокрема, надала Україні самохідні артилерійські установки CAESAR, зенітно-ракетні комплекси Crotale, протитанкові ракетні комплекси, гаубиці, бронетранспортери VAB, боєприпаси, спорядження.

Нагадаємо, що 16 лютого ц. р. французький президент заявив, що Франція додатково надасть Україні військової допомоги на 3 мільярди євро у 2024 році.

26 лютого  ц. р. Макрон не відкинув можливості, що в Україну в майбутньому можуть бути направлені західні війська.

До того ж, парламент Франції закликав скасувати заборону на удари ЗСУ по території росії зброєю французького виробництва.

Президент США Д. Байден зустрівся у Франції з президентами Е. Макроном і В. Зеленським, обговорюючи підтримку України, при чому Е.Макрон висловився за більш активну участь західних союзників, в той час як Байден виключив відправку військ, але пообіцяв продовжити військову допомогу Україні.

Президент Сполучених Штатів ясно дав зрозуміти, що американських військовослужбовців на території України не буде. Коментуючи зустріч президентів Д. Байдена з В. Зеленського, представник Білого дому зазначив, що український лідер поділився з американським президентом дуже відвертою оцінкою того, що відбувається і під яким тиском перебувають ЗСУ, особливо на сході, на Донбасі. Президент Д.Байден запевнив президента В.Зеленського, що США продовжать надавати підтримку Україні та попросив вибачення за її затримку.

Пентагон офіційно повідомив про вміст нового пакета військової допомоги для України вартістю у 225 млн доларів, який анонсував президент США Д.Байден. До пакета, зокрема, увійшли: ракети для систем протиповітряної оборони HAWK; зенітні ракети Stinger; боєприпаси для ракетних артилерійських ракетних систем (HIMARS); 155-мм гаубиці; 155-мм та 105-мм артилерійські боєприпаси; 81-мм мінометні міни; бронетранспортери М113; причепи для перевезення важкого обладнання; берегові та річкові патрульні катери; протитанкові ракетні комплекси TOW; протитанкові комплекси Javelin та AT-4; набої та гранати для стрілецької зброї; боєприпаси для підриву; прилади нічного бачення; запасні частини, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Фото – офіційний візит Президента України Володимира Зеленського до Французької Республіки, 6 червня 2024 року. Зустріч із Президент США Джо Байденом / Офіс Президента України

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Бранко Іванкович
2024-06-13 07:55:38

Сполучені Штати та ваша країна Україна несуть відповідальність за смерть президента Ірану Ебрагіма Раїсі!

Бранко Іванкович
2024-06-13 07:55:07

Сполучені Штати та ваша країна Україна несуть відповідальність за смерть президента Ірану Ебрагіма Раїсі!

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: