Вирок Трампу: ризики для США та України

АНАЛІТИКА 31.05.2024 Коментарі 0

Уперше колишній президент США отримав вирок за кримінальний злочин, що складається із 34 епізодів обвинувачення. Журі присяжних одноголосно визнало Дональда Трампа винуватим у порушенні виборчого законодавства – приховував виплати порнозірці Стормі Деніелз. Остання стверджувала, що мала із президентом-бізнесменом роман. Трампові загрожує реальне ув’язнення, хоча більшість експертів стверджує, що він має шанс його уникнути. Випадок із екс-президентом – безпрецедентний, пише New York Times.

Згідно зі законодавством США, усіх колишніх глав держави охороняють працівники Таємної служби. Тож їм, у випадку ув’язнення Трампа, доведеться вирушити разом із ним за ґрати. Політика утримуватимуть окремо від інших засуджених, а озброєні агенти перебуватимуть поруч із ним цілодобово та перевірятимуть його їжу й особисті речі.

Також, за американськими законами, махінації з фінансами є суровим злочином. Достатньо згадати історію зі знаменитим мафіозі Аль Капоне у 1930-их роках, якого вдалося засадити за  несплату податків. Щоправда, у випадку перемоги на президентських виборах Трамп зможе себе помилувати.

Юрій Богданов – фахівець із комунікацій та проєкт-менеджер вважає, що ймовірність ув’язнення Трампа – низька. До того ж, процедура апеляції може затягнутися й остаточне рішення до виборів восени можуть не встигнути ухвалити.

Також, на його думку, вирок не стане перешкодою для Республіканської партії усунути Трампа як кандидата на пост номер 1 у США. Також сам кандидат не заявить про самоусунення (він, до речі, одразу після судового рішення відкинув усі звинувачення):

- Трамп лише посилить риторику того, що він є жертвою упередженого суду та що сучасна система правосуддя існує як зброя проти нього. Звісно, ницість використовувати свій політичний вплив на виборців, щоби вимагати собі імунітету від справедливого переслідування.

До того ж справа проти Трампа – «занадто складна для суспільного розуміння, тому рівень довіри до цього рішення буде невисокою навіть серед нейтральних спостерігачів».

Експерт нагадав, що ця справа на початку 2023 року суттєво посилила легітимність Трампа серед виборців Республіканської партії. У квітні того року, коли розпочався процес, Трамп повернувся у центр суспільної уваги, а його партійний рейтинг став домінуючим. Потім, у травні 2023 року, посилилася міграційна криза. І Трамп розпочав будувати свою кампанію на нелегальній міграції та «незаконному» переслідуванні.

«Про всяк випадок нагадаю, що репутація Трампа, його моральний вигляд і патологічна брехливість ніколи не бентежила його виборців. І не завадила 2020 набрати більше голосів, аніж 2016-го. Тільки про стіну на кордоні з Мексикою він брехав більше 300 разів, а всього за 4 роки його президентства Washington Post нарахував нього майже 30 тисяч випадків брехні і маніпуляцій», - нагадав Юрій Богданов.

Звісно, перебіг виборчої кампанії у США так чи інакше матиме вплив на російсько-українську війну. Спрогнозувати його висліди наразі доволі складно. Залишається сподіватися на стійкість американської демократії, яку не порушать історія зі судовим вироком Трампа і вплив кремля. А те, що останній намагатиметься сприяти хаосу і впливатиме на виборчу кампанію через пропагандистські ресурси – сумніватися не доводиться.

КОМЕНТАР

Політолог і директор Інституту світової політики Євген Магда у коментарі ЗІФу висловив думку, що судове рішення зіграє на руку Дональдові Трампу, а офіційному Києву доведеться докласти зусиль, щоби отримати вигоди для України:

- Вирок Дональду Трампу – не лише безпрецедентний з точки зору свого характеру, але і не лінійний за впливом на виборчу кампанію. Нагадаю, що в ній протистоять один одному люди, яким уже серйозно за 70 – це така кампанія «третього віку».

Звинувачення Трампа у тому, що він сплачував гроші порнозірці, додає певної пікантності цій історії.

На мою думку, визнання Трампа винуватим зіграє для нього  позитивну роль – спричинить консолідацію його електорату і змусить Джозефа Байдена та його адміністрацію шукати інші кроки для консолідації і нові аргументи.

Джо Байден, який дозволяв собі особисті випади на адресу Трампа – це в них обопільна історія – тепер буде більш обережним. Тому що одна справа – висміювати іншого кандидата, а інша  – висміювати того, хто визнаний винуватим. Тобто команда Трампа зможе, вважаю, достатньо швидко перекрутити ситуацію у власних інтересах.

Відтак, на нас очікує п'ять із хвостиком місяців запеклої кампанії, де Трамп матиме привілей бути собою – таким розхристаним популістом, якого вже складно буде зупинити: у нього вже є вирок – винний.

І Байден, як чинний президент, повинен буде консолідувати навколо себе тих, хто не визначився, і, відповідно, з ними працювати по, насамперед, аргументах економіки.

Це, я думаю, буде дійсно цікава битва, і ясно, що остаточно в день голосування, ця кампанія не завершиться.

Тому спостерігаємо і думаємо над тим, як зробити український фактор, який і без того є вагомим для президентської кампанії у США, таким, що допомагатиме нам, де ми зможемо об'єднати обох кандидатів у певних рішеннях.

На фото Джона Джон Мінчілло / AP – прихильники тодішнього президента США Дональда Трампа у Вашингтоні 6 січня 2021 року. перед штурмом Капітолію

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: