Вибухи і стрілянина у Шевченківському суді Києва: підозрюваний загинув під час спроби його затримати

НОВИНИ 05.07.2023 Коментарі 0

У Шевченківському суді міста Києва сьогодні, 5 липня, відбулась надзвичайна подія – сталося декілька вибухів. Громадянин Ігор Гуменюк, якого доправили на судове засідання, підірвав невстановлені пристрої. Він загинув. Ігоря Гуменюка підозрювали у скоєнні тяжкого злочину у 2015 році, внаслідок якого загинуло четверо військовослужбовців Національної гвардії України. Справу розглядають уже 8 років.

Про це повідомили в МВС.

Зокрема, під час брифінгу глава МВС Ігор Клименко повідомив, що о 17:20 отримали повідомлення про вибух від жителів сусіднього будинку, що стоїть біля Шевченківського суду міста Києва. Після чого підняли оперативні служби – Національну поліцію, Службу безпеки України, спецназ і направили на місце події.

Ігор Клименко зазначив, що одразу ж провели швидку евакуацію усіх громадян, які переували в суді.

Міністр внутрішніх справ заявив, що чоловіком, який здійснив підрив у Шевченківському суді, виявився Ігор Гуменюк, справу якого розглядали саме в цей момент.

- За попередньою інформацією, пан Ігор Гуменюк – підозрюваний у скоєнні тяжкого злочину у 2015 році, внаслідок якого загинули чотири військовослужбовці Національної гвардії України. Сьогодні його привезли на ще одне засідання суду, після його закінчення Гуменюк спочатку закрився в туалеті, після цього привідкрив двері і кинув по караулу невідомий вибуховий пристрій. Попередньо, таких вибухів було два.

Ігор Клименко розповів, що після цього чоловік намагався покинути залу суду. Утім працівники конвою зупинили його пострілом у повітря, після чого зловмисник забарикадувався в окремому приміщенні.

«Після цього працівники Корпусу оперативно-раптової дії Києва намагалися його деблокувати з цього приміщення. Звичайно, що до цього були спроби провести переговори, однак чоловік не йшов на будь-який контакт. Після того, як були деблоковані двері в це приміщення, він кинув ще один вибухонебезпечний предмет у працівників поліції. Їхнє життя врятували щити, які були перед ними», - заявив Ігор Клименко.   

                         

Глава МВС поінформував, що двоє поліцейських отримали поранення нижніх кінцівок. На даний час вони перебувають у лікувальних закладах, а їх життю нічого не загрожує.

«Сам Гуменюк загинув саме від вибухового пристрою. Зараз на місці працюють вибухотехніки, для того, щоб бути впевненими, що на місці злочину відсутні будь-які вибухові предмети або пристрої. Кримінальні провадження вже відкриті – це посягання на життя працівників правоохоронних органів і посягання на втечі з-під варти суду», - розповів міністр.

Адвокат загиблого Олександр Свиридовський у коментарі «Українській правді» сказав, що підсудний Ігор Гуменюк, який загинув у результаті вибуху у Шевченківському суді Києва 5 липня, почувався морально зламаним та просив відпустити його воювати, але навряд чи міг сам себе підірвати.

Свиридовський: «У мене є сумніви, що він сам себе підірвав. Його могли застрелили працівники КОРДу під час штурму. Тут важливо буде дослідити судово-медичну експертизу».

Адвокат також додав, що 31 серпня було б 8 років, як Гуменюка утримували в СІЗО без вироку, тому, за його словами, «зрозуміло, що він морально зламаний».

Свиридовський, який був присутній у засіданні 5 липня, додав, що був занепокоєний можливістю оголошення Гуменюку довічного ув'язнення.

Свиридовський: «Він неодноразово звертався з прохання піти воювати, захищати країну. Адже з початку АТО він 1,5 роки пробув у гарячих точках у складі батальйону «СІЧ» при тоді ще міліції. Потім відбулась ротація і йому пропонували роботу в охороні громадського порядку − тобто ганяти націоналістів, яким він і був. Він не захотів, звільнився і планував вступити до лав ЗСУ. Він пройшов революцію, гарячі точки, у нього був ПТСР, у нього все чорно-біле».

Свиридовський додав, що Гуменюк у суді ще не надавав свідчення і не визнавав вину.

Він також розповів, що засідання 5 липня почалось о 15:35. Цього дня розглядали докази. Потім було клопотання про продовження тримання Гуменюка під вартою − ще на 2 місяці.

Коли Свиридовський пішов отримувати рішення суду, то почув, за його словами, «удар».

Нагадаємо ще раз, що Ігоря Гуменюка обвинувачували у тому, що він кинув бойову гранату у нацгвардійців під будівлею ВР 31 серпня 2015 року під час заворушень через голосування щодо «особливого статусу" ОРДЛО.

У результаті загинуло четверо правоохоронців, 65 людей (за іншими даними близько 130) отримали поранення.

У справі є ще один фігурант − Сергій Крайняк. Його обвинувачують у співучасті в злочині. За даними слідства, Крайняк нібито створив димову стіну, щоби Гуменюк міг непомітно кинути гранату.

Суд відпустив Крайняка під домашній арешт. Наразі чоловік воює під Бахмутом.

Фото – Ігор Гуменюк / з відкритих джерел 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: