Вибори і референдум у Молдові – країну розділили

НОВИНИ 21.10.2024 Коментарі 0

У Молдові 20 жовтня відбулися одночасно президентські вибори та референдум  щодо євроінтеграції країни. На цей час уже відомо, що половина жителів Молдови проголосувала на референдумі за євроінтеграцію, а друга половина – проти. Наразі ще надходять результати підрахунку голосів громадян, які проживають закордоном.

За підрахунком 98,47% бюлетенів, жоден із кандидатів не набрав більше 50% голосів, а отже країну чекає другий тур виборів з двома кандидатами, які набрали найбільше голосів - Санду (42,04) та колишнім генеральним прокурором Александром Стояногло, якого підтримує найбільша проросійська опозиційна "Партія соціалістів" 26,28%, - повідомила DW.

Другий тур відбудеться через два тижні.

Водночас громадян Молдови просили відповісти "так" чи "ні" на запитання: "Чи підтримуєте ви внесення поправок у Конституцію з метою приєднання Республіки Молдова до Європейського Союзу?". І от станом на ранок понеділка, 21 жовтня, за підрахунком ЦВК Молдови 98,42% бюлетенів "за" проголосували 50,08 відсотка, "проти" - 49,92%.

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що влада має докази масштабної купівлі голосів.

"Ми маємо чіткі докази того, що ці злочинні групи ставили за мету купити 300 000 голосів",  – повідомила вона, назвавши це "шахрайством безпрецедентного масштабу", - пише Європейська правда.

Мая Санду також наголосила, що "безпрецедентний напад на свободу і демократію" тривав кілька місяців, а також, що за цим стоять злочинні угруповання та іноземні сили, які "атакували нашу країну десятками мільйонів євро, брехнею і пропагандою".

Водночас Президентка Молдови сказала, що рішення визнавати чи не визнавати результати голосування, влада ухвалить після одержання остаточних результатів.

Раніше офіційний Кишенів заявляв про спроби фальсифікувати вибори з боку росії та групи Ілана Шора, що засуджений у Молдові за крадіжку одного мільярда євро з трьох банків і який нині переховується на Росії.

Також додамо, що Молдова торік набула статус кандидата в ЄС, а в грудні 2023-го Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ. 

Фото – чинна президентка Молдови Мая Санду / Фейсбук

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: