Вам треба – ви й будуйте! Пекін перекидає фінансування другої гілки газопроводу «Сила Сибіру» на москву

АНАЛІТИКА 27.11.2023 Коментарі 0

Китай, схоже, вирішив «взути» росіянців по повній: окрім того, що Пекін отримує російський газ із шаленим дисконтом, він ще й намагається виторгувати, щоби за будівництво «Сили Сибіру-2» повністю заплатила москва.

Поки що повноцінної альтернативи європейського газового ринку для «Газпрому» із Китаю не надто виходить. Перша гілка «Сили Сибіру», яка запрацювала у 2019 році, має потужність трохи більше 60 млрд кубометрів газу на рік. Однак на цей рік плановий обсяг прокачки становив 22 млрд кубів. При цьому «Газпром» кілька разів вихвалявся «історичними рекордами добових поставок», не називаючи жодних цифр.

До обсягів, які «Газпром» постачав країнам Європи – на піку це 150 млрд кубометрів – поки ще дуже далеко. Але ліліпутін раніше пообіцяв, що зможе постачати в Китай близько 100 млрд кубів (приблизно стільки прокачувалося через українську ГТС до Європи). Тож для виходу на цей рівень потрібна принаймні ще одна гілка потужного газогону.

Про «Силу Сибіру-2» розмови точаться вже зо три роки, однак конкретика щоразу сильніше гальмується. Як повідомляє The South China Morning Post (SCMP) з посиланням на знайоме із ситуацією джерело в Москві, Пекін чітко бачить свою перевагу і прагне використати свою «сильну торгову позицію».

«З точки зору будівництва Пекін хоче бути впевненим, що для нього не буде ні ризиків, ні витрат. росія – сторона, яка повністю оплатить рахунок», - цитує видання свого неназваного співрозмовника.

Також китайці націлені на те, аби виторгувати собі ще більшу знижку на росіянське «блакитне паливо». Схоже, Піднебесна збирається використати цю ситуацію із максимальною для себе вигодою.

При цьому у кремлівського карлика навряд чи є вибір. Адже ліліпутін «перебуває під величезним тиском», оскільки якщо трубу не буде побудовано, росії буде нікуди подіти «величезні обсяги» газу, говорить джерело SCMP. І зіскочити кремлю вже не вдасться – проєкт має стати новим тестом для «безмежного» стратегічного партнерства між Пекіном і москвою, особливо після того, як рф зазнала безпрецедентних санкцій.

За даними ЗМІ, наступного року знижка для Китаю на газ збільшиться до 46%. Це випливає з проєктів уряду рф. Газ із «Сили Сибіру» коштуватиме $271,6 доларів за тисячу кубометрів, тоді як для Туреччини та Європи - $481,7 доларів за тис. кубів. 

Московитам справді ніде подітися: після відключення газу європейським країнам «Газпром» отримав трильйон рублів чистого збитку за рік, а касові розриви довелося затикати за рахунок приблизно двох третин акумульованих на рахунках коштів. При цьому ще й видобуток довелося скоротити на чверть – рекорд в історії московитського газового монстра.

Ну і ще один момент, який відзначає видання SCMP: це участь Монголії в проєкті «Сила Сибіру-2». Китай свого часу наполягав на будівництві трубопроводу через префектуру Алтай у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі (в обхід країни кочівників). Однак пізніше позицію змінив.

Натомість із Улан-Батором такої ретельної роботи, як із Пекіном, московити поки не проводили. Монгольську сторону радше просто ставили до відома – що, мовляв, ТЕО проєкту завершують, сам проєкт вже практично готовий, тож можуть починати будову вже на початку 2024 року. Тим не менше, Монголія може також затримати цей процес, оскільки проєкт газогону через її територію не є необхідністю для країни, зазначив Мунхнаран Баярлхагва, колишній чиновник Ради національної безпеки Монголії.

«Ми ще навіть не говорили про ціноутворення, тарифи, податки і так далі. Тож [можна] з упевненістю сказати, що в будівельному сезоні 2024 року нічого не станеться», - зазначив Баярлхагва. І додав, що ліліпутін зустрівся з президентом Монголії Ухнаа Хурелсухом на полях форуму «Один пояс, один шлях» у Пекіні в жовтні, причому російський лідер сказав, що «всі згодні щодо проекту», щоб отримати підтвердження від Улан-Батора, але позитивної відповіді не було дано. Адміністрація президента Монголії також відмовилася надати коментар китайському виданню.

«Тепер газопровід «Сила Сибіру-2» – це співпраця трьох сторін: Китаю, Росії та Монголії. Необхідні численні переговори, дотримуючись загальних ринкових стандартів», – переконаний Чжао Лонг, помічник директора Інституту досліджень глобального управління в Шанхаї.

Схоже, що московія неочікувано для себе встрягла в досить тривалу й непередбачувану історію, в якій їй (є така надія) добряче попсують нерви та зменшать надприбутки представники азійських країн. Навряд чи Україні від цього стане набагато краще, але неприємності у нашого ворога – це завжди гарна звістка.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: