Білоруси в усьому світі відзначають День Героїв

НОВИНИ 27.11.2023 Коментарі 0

У День Героїв білоруси, які прагнуть жити у справді незалежній і демократичній державі, відзначають важливу історичну подію. 103 року відбулася спроба захистити незалежність своєї держави, яка згодом отримала назву "Слуцький збройний чин". Тоді приблизно 4 тисячі слуцьких борців понад місяць часу протистояли більшовикам. У часи срср і за теперішнього режиму лукашенка про боротьбу за незалежність воліють не згадувати. 

З нагоди національного свята білорусів привітала лідерка демократичних сил Світлана Тихановська. У своїй відеопромові білоруська лідерка, зокрема, зазначила: 

- 1920 року білоруси більше місяця боролися за свободу і право жити у вільній країні. Селяни й інтелігенція пліч-о-пліч стали на захист незалежної Білоруської Народної Республіки. Вони намагалися зберегти нашу країну неподільною – і припинити агресію з боку сусідньої країни. Сьогодні Білорусь знову опинилася під загрозою поглинання. Як і 100 років тому, Росія насаджує власні ідеї та цінності, щоб знищити наше право на самовизначення. Але ми не маємо права здаватися в цій боротьбі. Інакше зникне не лише наша країна, а й наша ідентичність. Білоруси, захищайте рідну культуру, мову та історію. Це буде наш сучасний спротив імперському "русскому міру".

Вітання з нагоди національного свята – Дня Героїв, опублікували у своєму ТГ-каналі і воїни-добровольці Полку імені Кастуся Калиновського.

"Як тоді, 27 листопада 1920 року, білоруси Случчини розпочали збройну боротьбу за відродження незалежної і вільної Білорусі, так і нині наші герої так само сміливо та відважно б’ються на фронті, стоячи на захисті незалежності України та Білорусі!

Дякуємо всім, хто вірить і підтримує наших героїв! Разом ми зможемо подолати всі труднощі та перемогти!", - йдеться, зокрема, у вітанні.

Щоправда, історик Сергій Абламейко каже, що доцільніше використовувати не "Слуцький збройний чин", а Білорусько-радянська війна.

Про це у своєму ТГ-каналі написав білоруський журналіст Дмитро Гурневич. 

За словами історика, на території білоруських земель точилася польсько-радянська війна. З літа 1919 року до літа 1920-го Білорусь контролювали польські війська. Потім у  Ризі розпочалися мирні перемовини між Москвою і Варшавою. Сторони домовилися поділити Білорусь. "І тоді постала не тільки Случчина, а принаймні вся центральна Білорусь", - каже Сергій Абламейко.

Найсерйозніші події відбулися на Случчині, де вдалося сформувати військові з'єднання для захисту БНР. 

На фото з Вікіпедії – знамено Першого Слуцького полку

"Случчаки вирішили захищати БНР на своїй території. Проголошення БНР було цілком легальним процесом. У 1917 році в Мінську на з'їзд, який обрав Раду БНР, зібралося майже 2 тисячі осіб. Це більше, ніж Установчі збори в Росії, яка після падіння царизму була проголошена Російською республікою. Делегати до Мінська були з усієї Білорусі, з різних верств і груп. А 14 листопада 1920 року зібрався З’їзд Случчини, який перед тим отримав повноваження від Найвищої Ради БНР. 24 листопада поляки залишили Случчину. Через два дні бригада Случака почала бої з більшовиками. На Случчину прибули міністр внутрішніх справ БНР Кузьма Терещенко та представники Білоруської військової комісії. Там допомагали формувати білоруські війська", - сказав під час розмови гість програми "Гісторыя на Свабодзе".

Сергій Абламейко вважає, що характеристика тих подій заслуговує не слова повстання, а війни. 

"Деякі називають ці події повстаннями, але повстання відбувається, коли хтось виступає проти загарбника, - пояснює він свою думку. - Інцидент тоді ніхто не контролював. Поляки пішли, а більшовики ще не прийшли. З’їзд Случчини проголосив ці землі територією БНР. І якщо визнати, що цей з’їзд діяв у межах юрисдикції БНР, якщо визнати, що Слуцька бригада воювала від імені БНР, що вона мала свою ставку, свій штаб, контррозвідку, розвідку, трибунал, інтендантський тил. служби, військова школа, госпіталь, що бойові дії з більшовиками тривали більше місяця, що довжина фронту була від 45 до 60 км, то все це називається не інакше, як білорусько-радянська війна 1920 року. Це була справжня коротка війна".

На фото bnp.by якихось 12 років тому у Білорусі ще можна було організовувати зібрання під біло-червоно-білими прапорами – у Слуцьку представники Консервативної Християнської патрії БНФ і "Молодога фронту" відзначають 91-шу річницю "Слуцького збройного чину". 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: