В очікуванні удару з Білорусі

АНАЛІТИКА 04.07.2022 Коментарі 0

Україну звинуватили в обстрілі Білорусі, вусатий бульбафюрер погрожує нам спільною з росіянами армією. Російські та білоруські опозиціонери прогнозують, що Лукашенко вже у найближчі дні віддасть своїм військам наказ наступати на нас з півночі. А в українському сегменті соцмереж ширяться «класичні» пости про «6 липня, о 4 годині ранку точно почнеться…»

Останні дії та заяви самопроголошеного президента лукашенка лише загострюють ситуацію.

Вусатий тарган декілька разів зустрічався з путлєром. А потім у виступах «тішив» своєю проросійськістю – особливо «доречно» це звучало на урочистостях з нагоди дня незалежності Білорусі. Ось лише декілька тез:

  • Ми – єдина країна, яка підтримує росіян у цій боротьбі. А скільки країн з іншого боку? Близько півсотні, які воюють фактично проти росії в Україні.
  • Ви що, не знали, що у нас найтісніший союз із рф?
  • Вже давно створено єдине угруповання збройних сил, фактично єдина армія. Так чого ви нам дорікаєте.
  • Участь у спецоперації визначена мною давно – ми нікому не дозволимо стріляти в спину росіянам. І нам цього не можуть пробачити.
  • Нас провокують. Три дні тому, може, трохи більше, з території України намагалися завдати удару по наших військових об’єктах. Слава Богу, протиповітряними комплексами «Панцир» вдалося перехопити всі ракети, які були пущені ЗСУ.
  • Трохи менше місяця тому я віддав наказ взяти під приціл, як зараз модно говорити, центри ухвалення рішень у ваших столицях з усіма наслідками, що випливають.
  • Як тільки ви посмієте завдати удару, як вони планують, по Гомелю на півдні, по Мозирському нафтопереробному заводу, аеропорту, аеродрому в Лунинці або Бресту, відповідь буде миттєва, в одну секунду!

Найдивніше на це зреагував Президент України. Схоже, що тепер уже Володимир Зеленський, за прикладом Макрона та Шольца, хоче «зберегти обличчя» білоруському диктатору.

«Пан Лукашенко виразно і прямо давав сигнали всім суспільствам, включаючи і білоруське, що дуже важливо, тому що воно підтримує саме Україну і нашу позицію. Він давав сигнали, що без його волі були випущені ті чи інші ракети. А та інформація про яку ви сказали (заява Лукашенка про «єдину армію» з рф, - ЗІФ), мені здається, що в цілому це перш за все небезпечний сигнал для дружнього білоруського народу, до наших сусідів білорусів. Те, що він робить», - зазначив Зеленський під час брифінгу з прем’єром Австралії.

На цьому тлі досить загрозливо пролунала заява російського опозиціонера, екс-чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова. У своєму телеграм-каналі він написав: «Білорусь нападе на Україну… Зараз лік пішов на дні, адже тон змінився із нейтрального на агресивний. Хоча Олександр Лукашенко і заявляє, що «Мінськ не хоче воювати з Києвом», але це більше подібно на «не хоче, але не залишають вибору».

Також днями Наталія Радіна, головред опозиційного булоруського сайту «Хартія’97» в інтерв’ю українським журналістам зазначила, що росіяни нарощують свою присутність у Білорусі. Зокрема, на аеродромі Зябровка на гомельщині зараз будується російська військова база. Обіцяні путлєром «іскандери» вже присутні на території Білорусі – у Гомельській та Брестській областях. А вони здатні нести ядерні боєголовки. Тож цілком можливим, на її думку, є і завдання ядерного удару по Україні з території Білорусі.

  • Наступ на Україну можливий, коли поруч будуть російські війська, - переконаний білоруський опозиціонер, член президії координаційної ради Павло Латушко. За його словами, лукашенко  близький до того, щоб створити спільні збройні сили союзної держави рф та рб.

Тим часом у фейсбуці почали ширитися дописи про те, що напад Білорусі відбудеться «ось-ось», навіть дати називали – спершу 4, потім 6 липня. Головною метою вторгнення називали навіть не захоплення Луцька чи Львова, а перерізання шляхів постачання західної допомоги Україні.

Думки українських експертів з приводу вірогідності наступу білорусів розділились.

Політики і дипломати на кшталт ексочільника МЗС Клімкіна чи колишнього посла в Білорусі Безсмертного вважають, що білоруська армія обов’язково рушить в Україну. І відбудеться це протягом 2022 року. Адже білоруський диктатор цілком залежний від кремлівського карлика, а в інтересах останнього – максимально розширити фронт і відволікти бодай частину збройних сил України зі східних областей.

Натомість військові експерти, а також радники-речники з Офісу українського Президента (Подоляк, Арестович) переконані, що найближчим часом наступу з півночі можна не очікувати.

У своєму відеозверненні Михайло Подоляк зазначив, що така інформація (про наступ, що готується) потрібна росії, щоб збільшити панічні настрої українців. І додав, що у разі реальної загрози наступу Білорусі влада обов'язково завчасно попередить.

Військовий експерт Олег Жданов звертає увагу на те, що Лукашенко наказав розконсервувати і передати збройним силам рф військову техніку, яка зберігається у Білорусі. Також у напрямку Бєлгорода відправили кілька десятків вагонів з боєприпасами. З одного боку, це свідчить про дефіцит, який відчуває армія агресора. А з іншого – коли справді готується наступ, то армія не віддає техніку та озброєння, переконаний Жданов.

Також варто зазначити, що у сусідів з півночі існує військова повинність – тобто там не контрактна, а призовна. І замотивувати юнаків-строковиків йти в бій буде не надто простим завданням. Втім, за словами ексзаступника секретаря РНБО, генерала Сергія Кривоноса, росіяни намагаються контролювати настрої в білоруській армії. «Вони там зараз мають практично в кожному підрозділі своїх офіцерів-кураторів, які чітко відстежують настрої. Також вони проводять додаткову пропаганду, щоб виправдати свої наміри щодо вторгнення на наші землі», – зазначив він.

Натомість там триває перевірка мобілізаційних резервів. Хоч і відбувається вона не у вигляді зборів (кажуть, на це бракує коштів), а лише у воєнкоматах через уточнення даних. Цю атракцію наразі продовжили до 15 липня, тож період небезпечної невизначеності триватиме принаймні стільки ж.

«Зараз за різними оцінками присутні близько 5 тисяч військових, їхня кількість істотно не збільшилась. Побачимо впродовж наступних тижнів, до 15 липня чи буде зростати ця кількість внаслідок мобілізаційних підготовки резервів. Від цього буде залежати багато в чому, як ситуація буде розвиватись надалі»,- зазначив військовий експерт Олександр Мусієнко.

Ці дані підтверджує й український Генштаб: «На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. За наявною інформацією, з 1 липня 2022 року розпочато ротацію підрозділів збройних сил республіки білорусь у Брестській області. Посилюється система протиповітряної оборони за рахунок підрозділів Східного військового округу збройних сил рф».

Найбільшим оптимістом виглядає Олексій Арестович, який в ефірі youtube-каналу Фейгін Live запевнив, що для створення реальної загрози білоруська армія повинна проводити мобілізацію не менш як місяць-півтора. Вторгнення вона не спроможна здійснити самостійно, без російських військ. А їх там зараз – хіба обслуговуючий персонал незначної кількості ракетних комплексів типу «Іскандер», персонал станцій радіоелектронної розвідки та обслуга аеродромів.

Тож тема нападу білоруських військ, на думку Арестовича – це «грандіозна операція зі стратегічної дезінформації»: для серйозної загрози потрібні 15-20 тис. російських військ, а «їх на Попасну не вистачає». І взагалі, «це вже сьоме вторгнення з Білорусі, обов’язково, 100%».

Подібної думки дотримується і Центр протидії дезінформації при РНБО. «ЦПД застерігає: пропагандисти рф різко збільшили кількість інформаційно-психологічних заходів щодо високої ймовірності нападу на Україну білоруських військ. Для цього ворог використовує, зокрема, сталий вираз «ракетний удар буде о 04:00», а також посилання на анонімний авторитет, наприклад, «десь із СБУ», «людина з верхів казала, що в цю суботу точно вже підуть». Ворогу необхідно посіяти паніку в суспільстві для зниження рівня нашої обороноздатності та отримання переваги на полі бою, саме тому окупанти активізували роботу з проведення ІПсО», - зазначається в повідомленні Центру протидії дезінформації.

Тим часом влада прикордонних регіонів запевняє, що вживає заходів для протидії можливому вторгненню. Додаткові бар’єри окупантам створені тут самою природою. «Рівненські дороги на півночі – це не ті рельєфи, які придатні для пересування важкої техніки. Однак, через кордони йдуть декілька доріг, де є простір для маневру. Наразі в області підсилюємо слабкі сторони», - запевняє голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Як запевнив секретар РНБО Олексій Данилов, чотири прикордонні області у червні були проінспектовані вищим керівництвом на предмет протидії можливій атаці з Білорусі. Особливу увагу приділено питанням захисту Рівненської АЕС, яка знаходиться лише у 52 км від кордону.

«Ризик вторгнення з північного напрямку ніхто не скасовував, — зазначив під час брифінгу перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик. — Підготовка триває шляхом спорудження на Львівщині додаткових оборонних та інженерних мереж. Ми готові до всього… Але передусім треба бути готовими до посилення ракетних та авіаударів з північного напрямку. Наші завдання — злагодження всіх сил і засобів, як правоохоронного блоку, так і військових, щодо координації планів відсічі агресії з білорусі. Також це налагодження взаємодії з сусідніми областями, зокрема, з Волинською областю щодо спільного захисту від нападу білорусів».

Навіть міський голова Львова вирішив бути в тренді і теж провів нараду, де «проговорили плани оборони та сили і засоби, які є у підпорядкуванні міста». За браком інформації про реальні оборонні заходи (і це правильно для воєнного часу) новину про цю нараду мера поширило чимало ЗМІ, хоча Львів за будь-яких сценаріїв є усе ж тиловим містом.

Загалом, більшість медіа в цій ситуації намагаються боротись із нагнітанням за допомогою фахових коментарів – військових експертів та чиновників. Однак і їхні твердження не завжди переконують пересічних українців. Тож над заходами контрпропаганди та протидії ворожим ІПСО керівництву України та відповідних відомств варто працювати ретельніше.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: