В ООН звинуватили росію у брехні та відхилили її ініціативу

АНАЛІТИКА 03.11.2022 Коментарі 0

Рада Безпеки Організації об’єднаних націй у середу, 2 листопада, відхилила ініціативу росії зі створення комісії для розслідування «військово-біологічної діяльності» України за підтримки Сполучених Штатів Америки.

Росіяни намагалися переконати ООН, що така діяльність порушує конвенцію про заборону використання біологічної зброї. Проте, як повідомляє видання The Washington Post, під час голосування за резолюцію росію підтримав лише Китай. США, Великобританія і Франція проголосували «проти». 10 інших країн утрималися. Тож резолюцію не ухвалили, оскільки вона не набрала необхідних мінімум дев’ять голосів.

Минулого тижня росія надала членам Радбезу проект резолюції і «документ» на 310 сторінках. У ньому росіяни стверджували, що в біологічних лабораторіях в Україні за підтримки міністерства оборони США здійснюють військово-біологічні дослідження.

Представник росії дмітрій полянскій висловив велике розчарування підсумками голосування. У своїй резолюції кремль закликав 15 членів Ради безпеки ООН провести розслідування за скаргою росії, відповідно до статті VI Конвенції про біологічну зброю), та надати звіт із рекомендаціями до 30 листопада.

У відповідь представниця США Лінда Томас-Ґрінфілд пояснила росіянам, що резолюція заснована на «дезінформації, нечесності, недобросовісності та повній відсутності поваги до цього органу (Радбезу ООН, - ЗІФ)».

Перед цим, у вересні цього року під час зустрічі 197 держав-учасниць Конвенції про біологічну зброю пані Ґрінфілд сказала, що росія «не надала жодних достовірних доказів на підтвердження цих неправдивих звинувачень». Тоді переважна більшість країн у своїх виступах трактували висунуті звинувачення кремля проти України необґрунтованими.

За словами Лінди Томас-Ґрінфілд, тоді росії цього виявилося недостатньо, тож «вона неправомірно висунула ті самі неправдиві претензії тут, зловживаючи своїм становищем та ображаючи нас».

Тиждень тому росія скликала засідання Ради Безпеки ООН щодо своїх претензій, але США та їх західні союзники різко відхилили кремлівські нісенітниці. Тоді Лінда Томас-Ґрінфілд назвала зустріч «колосальною втратою часу», а заяви росії є частиною кремлівської «кампанії з дезінформації», якою рф намагається «відвернути увагу від звірств, що  російські війська чинять в Україні, і відчайдушною тактикою виправдання невиправданої війни».

«В України немає програми біологічної зброї, - сказала вона. - Сполучені Штати не мають програми біологічної зброї. Немає українських лабораторій біологічної зброї, які би підтримували США».

Як пише The Washington Post, твердження росії про таємні американські біолабораторії в Україні в березні спростували незалежні вчені, українські лідери й офіційні особи в Білому домі та Пентагоні.

А розслідування Associated Press у березні виявило, що російську маячню про українські біолабораторії поширюють в Інтернеті прихильники теорії змови щодо COVID-19 і прихильники QAnon (поширена у США теорія змови, найпопулярніша за часів президента Дональда Трампа, згідно з якою у США і світі керує таємна та могутня група сатаністів-педофілів, у яку входять лідери Демократичної партії , бізнесмени, голлівудські актори, королівські сім'ї). Також поширювачами в соцмережах кремлівських фантазій про біолабораторії є деякі прихильники екс-президента Дональда Трампа.  

The Washington Post зазначає, що Україна «справді має мережу біологічних лабораторій, які отримали фінансування та дослідницьку підтримку від США». Ці об’єкти належать Україні та цілковито перебувають у її керуванні. Їх заснували як частину ініціативи зі зменшення біологічної загрози. Ідея спрямована на зменшення ймовірності виникнення спалахів смертельних вірусів як природнім чином, так і створених людиною. США докладають зусиль у напрямку демонтажу програми колишнього Радянського союзу зі зброї масового знищення ще з 1990-их років.

Нагадаємо, постійний представник росії в ООН васілій нєбєнзя минулого тижня нагородив такого, що світ з росії сміється дотепер. Найбільше кпинять з комарів, заражених небезпечними вірусами. Мовляв, американці запатентували дрон, що поширює заражених комарів. Про кажанів і птахів росіянин теж не посоромився нагадати.

Також він звинуватив США у проведенні в Україні роботи зі смертельно небезпечними мікроорганізмами, включно з холерою, чумою, сибірською виразкою і грипом. І навіть патякав про якісь виявлені документи та докази, що свідчать про їх військове застосування.

Лінда Томас-Ґрінфілд на це відповіла, що заяви Росії є «абсурдними з багатьох причин». Адже якщо такі екзотичні види зброї (птахів і комарів) можна було би використовувати на практиці, то вона становитиме таку ж загрозу для мешканців країн Європи, України чи будь-якої іншої країни.

Американське видання зазначає, що учорашнє голосування свідчить про опозицію і скептицизм Радбезу ООН щодо дій Росії, які тривають дотепер після повномасштабного вторгнення російської армії в Україну 24 лютого. Радбез фактично паралізований, адже не може прийняти проти російської федерації жодних дій щодо її агресії – росія щораз використовує своє право вето щодо «українських питань» в ООН.

Неодноразові заклики офіційного Києва позбавити рф статусу постійного члена Ради безпеки ООН дотепер не призвели до позитивного результату. Росія входить у п’ятірку постійних членів Ради безпеки, 10 інших обирають під час генасамблеї ООН .

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: