Уряд Туска також хоче репарацій від Німеччини

НОВИНИ 31.01.2024 Коментарі 0

Новий міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час візиту до Німеччини  знову порушив тему репарацій. "Те, що Німеччина зробила з Польщею під час Другої світової війни, було жахливо та жорстоко", - наголосив він в інтерв'ю німецькому Welt TV 30 січня після переговорів з міністеркою закордонних справ ФРН Анналеною Бербок (Annalena Baerbock) у Берліні.

Про це повідомило Дойче веле.

На переконання Сікорського, Німеччина має знайти "креативне рішення, щоб висловити своє каяття і зробити щось хороше для людей, які пережили цей час". "Результатом цього етичного осмислення минулого має потім стати виплата фінансової компенсації", - сказав Сікорський, не назвавши конкретних цифр.

Раніше Польща вимагала від ФРН 1,3 трлн євро

1 вересня 2022 року, в 73-ю річницю початку Другої світової війни, комісія польського парламенту презентувала свою оцінку розміру шкоди, яку Німеччина завдала Польщі - 1,3 трильйона євро. Голова керівної тоді партії "Закон і справедливість" (PiS) Ярослав Качинський заявив, що німецька економіка "прекрасно впорається" з виплатою цієї суми.

Бербок тоді відповіла, що, хоча Німеччина не знімає з себе історичної відповідальності за скоєні злочини, офіційний Берлін вважає питання репарацій закритим. У 1953 році влада Польської народної республіки заявила, що з 1 січня 1954-го країна відмовляється від усіх неврегульованих вимог щодо військових репарацій. У 2017 році на той час міністр оборони Антоній Мачеревич заявив, що від репарацій відмовилася не сучасна Польща, а "радянська колонія", якою, за його оцінкою, була ПНР.

У січні 2023 року колишній заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик заявив, що країна звернеться до Організації Об'єднаних Націй по допомогу в отриманні репарацій від Німеччини, оскільки та, як він сказав, "не хоче вести діалог".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: