Про ювілей НАТО та відносини України та Румунії

АНАЛІТИКА 08.04.2024 Коментарі 0

Минулого тижня, 4 квітня 2024 року, у Чернівцях пройшов круглий стіл «Українсько-румунське безпекове партнерство у контексті інтеграції України до НАТО». У ньому взяли участь румунські дипломати, представники влади Чернівецької області й обласного центру, румунські й українські експерти. Нижче пропонуємо вашій увазі тези виступу політолога, директора Інституту світової політики Євгена Магди, який брав участь у заході.

- Для мене символічно, що ми зустрілися у Чернівцях – багатонаціональному та дуже затишному місті. Я вважаю, що Чернівці – це модель багатонаціональної політичної нації України, процес формування якої завершується сьогодні.

Радий вітати друзів і партнерів з Румунії – країни, партнерство з якою набирає обертів практично щотижня.

Проте нам зарано святкувати 75-річчя НАТО. Маємо пам’ятати, що російська агресія проти України є непрямим викликом Альянсу, адже у грудні 2021 року Кремль висував ультимативні вимоги Північноатлантичному альянсу. На жаль, після 24 лютого 2022 року Чорне море остаточно стало морем війни. Але ми повинні нагадувати не лише про те, що флагман російського Чорноморського флоту ракетний крейсер «Москва» знищений 2022 року Силами оборони України, а й про те, що його «родич», есмінець «Москва», лежить на дні Чорного моря з 1941 року.

Думаю, ми зібралися говорити про майбутнє. Хочу наголосити, що Україна є головним фактором посилення НАТО, оскільки після вступу нашої країни до Альянсу війни в Європі стануть неможливими. Вступ найбільшої країни континенту зробить Альянс практично невразливим перед будь-якою агресією.

Друзі мають допомагати один одному. Знаю, що у Румунії почали розглядати проєкт закону «Про національну оборону». Він передбачає, зокрема, протидію гібридним загрозам. Зі свого боку я готовий запропонувати індекс гібридних загроз, який міг би бути корисним щонайменше країнам Бухарестської дев’ятки. Лише оцінюючи загрози і ступінь їх небезпеки, ми зможемо ефективно протидіяти цим викликам.

Після переобрання Путіна на посаду Путіна Росія розпочала «Кремлівську весну-2024».  Вона може нести загрозу не лише Україні, але і низці європейських держав. Тому я пропоную відповісти на активізацію Кремля «геополітичним Мерцищором» - трикутником взаємодії Румунії, України та Молдови, що дозволить забезпечити наші інтереси.

Хоча НАТО виповнилося 75 років, це не привід іти на пенсію. Навпаки, Альянс продемонстрував, що є надійним механізмом підтримання безпеки. І саме з НАТО Україна пов’язує своє майбутнє.

Фото – bukrada.gov.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: