Українська історія об’єднує світових науковців

НОВИНИ 28.11.2023 Коментарі 0

Проєкт «Українська історія: глобальна ініціатива», в якому беруть участь провідні історики – Тімоті Снайдер, Сергій Плохій, Ярослав Грицак і ще десятки науковців – презентували вчора, 27 листопада у Києві. Його метою є трирічне дослідження глибинної історії земель сучасної України і народів, які їх населяли. Дослідники опрацьовуватимуть 70 тем – від передісторії українських земель до сьогодення.

Як повідомляється на сайті проєкту, його учасники вивчатимуть походження людських поселень, поширення індоєвропейських мов, відносини між класичною Грецією та Чорноморським регіоном, Європу епохи вікінгів, Візантію та Київ, ренесанс та реформацію, а також сучасні питання націєтворення та імперії. Ініціатива непрямо шукатиме відповіді на засадничі запитання, як-от: «Хто ми?», «Як уможливилась нація?».

Над проєктом працюватимуть близько 50 українських і 40 міжнародних науковців. Більшість учасників історики, але також залучать фахівців із природничої історії, зоології, палеонтології та археології.

Проєктом керуватиме незалежна рада директорів, у складі якої, зокрема, історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер, політик і дипломат Карл Більдт, митрополит Української католицької архиєпархії Філадельфії, президент Українського католицького університету Борис Ґудзяк, журналістка та есеїстка, лавреатка Пуліцерівської премії Енн Епплбаум, юрист та автор книг-бестселерів Філіп Сендс, поет Сергій Жадан.

Також до складу директорів увійшли ведучий CNN та журналіст The Washington Post Фарід Закарія, українські журналістки — співзасновниця Public Interest Journalism Lab та ГО «Громадське» Наталія Гуменюк і головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова.

Ініціатором та автором ідеї проєкту є бізнесмен Віктор Пінчук.

Дослідженнями проєкту керуватиме незалежна Міжнародна академічна консультативна рада, до складу якої, окрім вже згаданих істориків, входять директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, науковці з Оксфорду, Варшави, Єрусалиму, Відня.

«Цей проєкт в жодному разі не є відповіддю на російську пропаганду. Не треба плутати історію з контрпропагандою. Контрпропаганда допомагає краще протистояти пропаганді й відділяти її від правди. Якби це була відповідь Росії, вона була б зла, агресивна, а імпульс цього проєкту креативний», - розповів у коментарі «Бабелю» історик Тімоті Снайдер.

«Прагнучи взяти участь в інтелектуальній та культурній відбудові України, колеги також прагнуть відновлення гуманітарних наук, постановки великих запитань і серйозного пошуку відповідей.

Оскільки вторгнення в Україну є складовою більшої кризи у світі, дослідження глибокого минулого України здатне породити ширші концепції майбутнього», - йдеться у маніфесті проєкту, оприлюдненому на «Українській правді».

«Європейська історія перебуває в кризі та потребує серйозного перегляду. … Новий початок може відбутись в Україні, де традиційні теми європейської історії глибоко значущі та зазнають негайного перетворення. Коли до України застосовують усталені схеми, вони дають незнані доти результати, освіжаючи європейську історію в цілому. Україна надає змогу подолати традиційні інтелектуальні розлами і знайти новий синтез», - вважають автори маніфесту.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: