Україна вперше за 20 років почала будівництво ще двох атомних енергоблоків

Економіка 15.04.2024 Коментарі 0

Надважливий крок для забезпечення України електроенергією здійснює НАЕК «Енергоатом»: на Хмельницькій АЕС розпочали будівництво нових енергоблоків №5 і №6 за американською технологією АР1000 Westinghouse. У фундамент 5-го блоку вже залили перший куб бетону.

Як наголошують в «Енергоатомі», американський тип реактора в нашій країні будують вперше. Його особливістю є можливість маневрування блоків (зміна потужності, яку видає енергоблок).

«Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас», - наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Як зазначила пані посол США в Україні Бріджит Брінк, на тлі постійних обстрілів критичної інфраструктури Україна потребує більше енергетичних потужностей, і основний фокус зосереджується на атомній енергетиці, оскільки вона генерує понад 50% електроенергії в країні. «Особливо гостро це питання постає на тлі незаконного захоплення Запорізької АЕС загарбниками, тому зараз Україна потребує додаткових енергоблоків... Ці блоки на ХАЕС будуть першими з дев’яти, які планується побудувати в Україні спільно з Westinghouse за технологією АР1000», - зазначила Бріджит Брінк.

Очільник «Енергоатому» Петро Котін назвав американську компанію Westinghouse стратегічним партнером, адже нині налагоджено співпрацю і в розробці та завантаженні альтернативного палива в реактори ВВЕР-1000 (вони ще радянського зразка), і у створенні лінії з виробництва палива в Україні, і в будівництві нових енергоблоків за технологією АР1000.

«Цим заходом ми відкриваємо новий етап у співпраці Westinghouse та Енергоатома. Україна отримає енергію, яка є чистою, доступною за ціною і з використанням економічно доцільних технологій. Цей проєкт також створить багато робочих місць під час будівництва, експлуатації, ремонтів та технічного обслуговування. Є й інша сторона медалі – національна безпека залежить від енергетичної. Наразі всі українські енергоблоки позбулися залежності від рф і можуть працювати на американському паливі», – зауважив президент та виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман.

Варто додати, що зараз на ХАЕС працює два енергоблока ВВЕР-1000, які були введені в експлуатацію у 1987 та 2004 роках відповідно. Ідентичні енергоблоки №3 і 4 почали будувати напередодні Чорнобильської катастрофи, і в 1990 році будову зупинили через запровадження мораторію на нові АЕС.

Готовий на 75% блок №3 і на 28% блок №4 кілька разів хотіли добудувати. Так у 2012 році було підписано угоду про добудову за рахунок кредиту від рф. Але із початком російсько-української війни у 2014 році від послуг росіянців «Енергоатом» відмовився.

Ще кілька спроб повернутись до проєкту добудови блоків були не надто вдалі: через конструктивні особливості у Нетішині можна було встановити лише реактори типу ВВЕР. Як один із варіантів, пропонувалася також закупівля ядерних реакторів чеського виробництва В-320 (аналог ВВЕР). Іншим був викуп обладнання з недобудованої у Болгарії АЕС Белене (будівництво двох блоків аналогічного типу тут зупинили в 2012 році).

Проблеми в енергетиці України, які виникли після лютого 2022 року (захоплення Запорізької АЕС, удари по енергооб’єктах), зрушили питання появи нових потужностей. Зокрема, основну увагу щодо нових енергоблоків зосереджено на будівництві «з нуля» ХАЕС №5 і 6 на основі американської технології та обладнання. На них простіше буде використовувати і оригінальне американське ядерне паливо.

«Завдяки будівництву ХАЕС-5 і 6, після запуску в експлуатацію двох блоків №3 і 4 потужність ХАЕС перевищить потужність Запорізької АЕС, і саме тут, на цьому майданчику буде найбільша АЕС у Європі», - прогнозує очільник «Енергоатома» Петро Котін. Очікується, що коли в Нетішині запрацюють усі 6 енергоблоків, нинішня потужність станції (2000 МВт) потроїться.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: