У Словаччині проходить другий тур президентських виборів

НОВИНИ 06.04.2024 Коментарі 0

Сьогодні, 6 квітня, у Словаччині пройде другий тур президентських виборів, у котрому змагаються  ексглава словацької дипломатії, представник опозиції Іван Корчок та спікер парламенту, представник правлячої лівої коаліції Петер Пеллегріні. Голосування розпочалося о 7 годині ранку, виборчі дільниці закриються о 22:00.

Про це пише Aktuality 

Статистичне управління (ŠÚ) Словацької Республіки опублікує попередні результати другого туру президентських виборів на порталі volbysr.sk у ніч виборів, у суботу, 6 квітня, після 22:00. «Результати оновлюватимуться на цій сторінці кожні десять хвилин», — повідомила прес-секретар ŠÚ Яна Морхачова.

Опівночі з середи на четвер у Словаччині завершилася виборча кампанія перед другим туром президентських виборів, почав діяти мораторій. Під час нього кандидати в президенти не могли проводити виборчу кампанію.

Нагадаємо, що за результатами першого туру перемогу здобув Іван Корчок, хоча згідно з результатаими попередніх опитувань він мав менші шанси на успіх. Водночас відповідно до соціології, що була оприлюднена напередодні другого туру, перемогу у ньому мав би здобути Петер Пеллегріні.

Також нагадаємо,  що Петер Пеллегріні у 2018 - 2020 роках був прем'єр-міністр Словаччини. Цю посаду він обійняв після того, як подав у відставку тодійшній голова словацького уряду Роберт Фіцо - на фоні громадських протестів проти корупції, що спалахнули у Словаччині після вбивства в 2018 році журналіста-розслідувача Яна Куцяка.

З 2016-го до 2018 року Петер Пеллегріні був заступником прем'єр-міністра Роберта Фіцо з інвестицій та інформатизації.З 2012-го до 2014 року Петер Пеллегріні – державний секретар у Міністерстві фінансів Словаччини. У 2014 - 2016 роках був головою парламенту Словаччини.

З 23 жовтня 2023 року Роберт Фіцо знову став прем'єр-міністром Словаччини після того, як його партія «Курс – Словацька соціальна демократія» виграла парламентські вибори і сформувала парламентську коаліцію. При цьому вирішальною стала позиція саме Петера Пеллегріні як лідера лівоцентристської партії «Голос», яка на тих виборах здобула третє місце. (Сьогодні до правлячої парламентської коаліції у Словаччині входить три партії:   «Курс – Словацька соціальна демократія» (SMER-SSD), Словацька національна партія (SNS) та партія "Голос" ("Глас").

Як пише Ройтерз, під час виборчих перегонів 60-річний Корчок зосередився на тому, щоб дати зрозуміти, що він не хоче, щоб Фіцо та вся його коаліція займали керівні посади в уряді, а також виступив проти антизахідних тенденцій у політиці Фіцо.

Кандидат у президенти Словаччини Іван Корчок (facebook.com/ivan.korcok)

Іван Корчок був представником Словаччини в ЄС, а потім послом у США, а далі обіймав посаду міністра закордонних справ Словаччини у правих урядах у 2021-2022 роках. Тоді словаки надавали Україні ППО та винищувачі. Після приходу до влади Фіцо військові поставки було припинено .

Натомість 48-річний Пеллегріні у ході агітаційних виступів намагався зобразити Корчока палієм війни за його підтримку відновлення поставок озброєнь Україні та припустив, що його опонент може втягнути словацькі війська у війну, що Корчок заперечив.

"На кону стоїть питання про те, чи отримає прем’єр-міністр Роберт Фіцо союзника в президентському палаці чи опонента..., який міг би оскаржити його проросійську позицію та плани реформувати кримінальне законодавство та ЗМІ, що викликало занепокоєння щодо послаблення верховенства права", підбило підсумок агентство Ройтерз.

Отже, якщо Петер Пеллегріні стане президентом Словаччини, то це посилить антиукраїнську проросійську політику, яку сьогодні проподить голова уряду Словаччини Роберт Фіцо, котрий, як відомо, пообіцяв повністю припинити надання військової допомоги Україні. 

Воднораз додамо, що посада президента у Словаччині значною мірою символічна: президент  ратифікує міжнародні договори, призначає вищих суддів, аетує закони, а також він є головнокомандувачем збройних сил республіки. 

Також читайте: Президентські вибори у Словаччині: відбудеться другий тур 

Головне фото – Петер Пеллегріні / © EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: