У світі рекордна кількість убитих і ув’язнених журналістів: у списку росія і білорусь

НОВИНИ 14.12.2022 Коментарі 0

Цього року у світі вбито 57 журналістів. Рекордна кількість працівників мас-медіа перебуває в ув'язненні – 533 особи.

Такі цифри оприлюднила міжнародна неурядова організація «Репортери без кордонів» (RSF), повідомляє телеграм-канал BBC.

«Диктаторські й авторитарні режими заповнюють свої в'язниці журналістами все швидше», - заявив голова RSF Крістоф Делуар.

Найбільше журналістів затримали в Китаї – 110 осіб, за ним розташувалися у цьому списку М'янма, Іран, В'єтнам і Білорусь.

2022 року 57 журналістів загинули при виконанні професійних обов'язків: це на 18,8% більше, ніж 2021 року.

Однією із причин зростання цього показника стала війна в Україні, йдеться в доповіді. За перші шість місяців якої загинуло восьмеро журналістів. Серед них – український фотокореспондент Макс Левін, якого, згідно зі звітом RSF, навмисно розстріляли 13 березня російські солдати, і журналіст французького каналу BFM TV Фредерік Леклерк-Імхофф, убитий під час висвітлення евакуації цивільного населення, йдеться у доповіді.

Як один із найрезонансніших випадків переслідування журналістів у світі автори доповіді згадують справу російського медійника Івана Сафронова, якого засудили до 22 років позбавлення волі нібито за розголошення «держтаємниці» (насправді інформація була у відкритому доступі). Цей вирок – поки що найсуворіший із зафіксованих RSF 2022 року.

Як зазначають в організації, в росії репресії різко посилилися після повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

«Протягом року майже всі незалежні ЗМІ заборонили, заблокували та/або оголосили «іноземними агентами». Більшість журналістів, що залишилися у країні, змушені працювати напівлегально», - йдеться в доповіді.

У російських в’язницях зараз перебувають щонайменше 18 журналістів. Восьмеро з них – українці, яких заарештували в окупованому росією Криму.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: