У москві - «Перемога» молдавської опозиції

АНАЛІТИКА 22.04.2024 Коментарі 0

Проросійська опозиція Молдови вже не ховаючись зібралася у москві та створила передвиборчий блок «Перемога». Захід відбувався в одному з найрозкішніших готелів рф (The Carlton) під пильним наглядом росіянців.

Блок очолив олігарх у вигнанні Алан Шор. Окрім нього в блок увійшли башкан Гагаузії Євгенія Гуцул (стала секретарем політради) і депутатка Марина Таубер (секретар виконкому). З партій — це «Шор», «Відродження», «Шанс» «Альтернатива та сили порятунку Молдови», а також «Вікторія» (Перемога). Дві останні створені зовсім нещодавно, і ще навіть не фігурують у соцопитуваннях.

«Наш блок названий «Перемога», і йдеться не лише про перемогу на майбутніх виборах. Ми пропонуємо новий шлях для Молдови. Ідея ЄС – це фантом, вона є згубною для громадян і для країни. (…) Санду свідомо рубає пуповину наших зв'язків із СНД, з Росією, з ЄАЕС – із традиційними партнерами та сусідами. Наше ж завдання у тому, щоб показати людям працюючі та перевірені часом альтернативи. Я вже називав їх: росія, ЄАЕС, СНД. У цьому напрямку ми й діятимемо», – розповів Шор.

Про засади блоку, не особливо щось маскуючи, повідомила і Євгенія Гуцул: «Ми об'єдналися, щоб захистити незалежність Молдови, не дозволити втягнути нашу країну у військові дії, зберегти наші традиційні цінності та відновити дружні відносини з росією. (…) Для Молдови та Гагаузії цінності Євросоюзу чужі. Молдова не може відмовитися від пам'яті про Велику Вітчизняну війну та 9 Травня».

Одним з перших на цю московську тусовку запроданців зреагував міністр інфраструктури Молдови Андрей Спину. Він назвав нове утворення «організованим злочинним блоком».

«Уся країна бачила зрадників нації у москві. Думаю, можна чітко сказати, що у там було створено організований злочинний блок «Перемога». Вони створили його поруч із кремлем, щоб було зрозуміло, на кого вони працюють та кого обслуговують. Проте не всі перебувають на сцені. Дехто все ще ховається у Кишиневі за різними партіями. Найближчими роками ми повинні позбутися їх», – заявив Спину.

Варто нагадати, що Шора в Молдові свого часу засудили до 15 років у справі про «крадіжку мільярда». Сам Ілан Шор утік до Ізраїлю, від якого молдовський мін’юст вимагає його екстрадиції, а нещодавно перебрався до москви. Його позбавлено депутатського мандату. А конституційний суд Молдови торік у червні визнав іменну партію втікача незаконною - через те, що її незаконно фінансували, а сама партія займалася підкупом виборців та організацією проплачених протестів з метою дестабілізації ситуації в країні.

Судячи з того, що рашаЗМІ доволі широко висвітлювали збіговисько молдавських проросійських опозиціонерів (зробивши акцент на підтримці ними вступу Молдови до ЄАЕС), проєкт блоку «Перемога» перебуває під пильним кураторством кремля. В якості особливого «респекту» на завершенні заходу виступили співаки коля басков та філіп кіркоров.

Загалом, москва вже тривалий час докладає чималих зусиль, аби розхитати ситуацію в Молдові — це і періодичні провокації у Придністров’ї, і хвиля проплачених протестів у Кишиневі минулого року, і регулярні візити до москви башкану Гагаузії (Євгенія Гуцул навіть особисто зустрічалася з ліліпутіним). Однак створення передвиборчого блоку поза межами Молдови виглядає щонайменше дивно - його учасників з великою вірогідністю можуть і не зареєструвати для участі у виборах президента Молдови (вони разом із референдумом про вступ до ЄС повинні відбутися ближче до кінця року).

Сама Гуцул, мабуть усвідомлюючи наслідки своїх дій, завила, що не знає, як долетить додому і чи пустять її на батьківщину. Щоправда, вона вже попередила, що кандидувати в президенти наразі не збирається. Хоча блок «Перемога» обіцяє невдовзі висунути свого «суперпотужного кандидата», який зможе потягатися із нинішньою президенткою Маєю Санду - вона планує балотуватися повторно.

І ще один цікавий момент: ще один проросійський експрезидент Молдови Ігор Додон, лідер партії соціалістів, не брав участі у збіговиську шорівців. Тож або москва вирішила розкладати яйця у різні кошики (і просуватиме два політпроєкти), або когось із молдавських опозиціонерів уже списали...

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: