У китайсько-бразильському плані нема ані слова про виведення військ рф з українських територій    

28.09.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

На початку травня 2024 р.  спецпредставник Китаю Лі Хуей здійснив низку візитів до країн Глобального Півдня. Внаслідок цього Китай розробив новий "мирний план", що складається з шести пунктів. Йдеться про:  дотримання "трьох принципів" для зниження напруги: припинення бойових дій, недопущення ескалації конфлікту та його розширення на нові території, а також визнання того, що діалог і переговори є єдиним можливим способом вирішення кризи.

Рекомендується уникнення нападів на цивільних осіб і об'єкти, захист жінок, дітей та інших жертв конфлікту, а також повага до основних прав військовополонених.

Крім того згадується запобігання використанню ядерної, біологічної й хімічної зброї, стримування поширення ядерної зброї та уникнення ядерних криз, протидія збройним нападам на мирні ядерні об'єкти.  Декларується спільна підтримка міжнародної співпраці у сферах енергетики, фінансів, торгівлі зерном, транспорту, а також забезпечення безпеки ключової інфраструктури, такої як нафтогазопроводи, енергетичні об'єкти та підводні оптичні кабелі, а також стабільності глобальної системи постачання.

На базі цього 23 травня 2024 р. уряди Бразилії та Китаю опублікували спільну заяву щодо вирішення війни між Росією та Україною, виступаючи за політичні переговори для досягнення миру й закликали провести конференцію стосовно цього.

2 серпня ц.р. МЗС Китаю заявило, що китайсько-бразильський "консенсус із шести пунктів" щодо завершення війни в Україні начебто отримав "позитивні" відгуки з понад 110 країн світу. Президент Бразилії Лула да Сілва під час відкриття засідання Генеральної асамблеї ООН "рекламував" бразильсько-китайський «мирний план». Радник очільника Бразилії із зовнішньої політики в рамках ГА ООН домагався підтримки плану від представників 20 держав Глобального Півдня на їхній зустрічі в Нью-Йорку,.

Китай, Бразилія та інші країни Глобального Півдня домовилися створити платформу “Друзі миру”, яка начебто стане майданчиком для мирного врегулювання “української кризи”. Саме таку назву дали “Друзі миру” війні, яку розв’язала росія проти України. ”Друзі миру” за задумом Китаю та Бразилії будуть не закритою групою країн, а відкритою платформою, яка не прагне конкуренції та конфронтації, а начебто веде інклюзивний діалог.

А в цей час, Державний секретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з міністром закордонних справ КНР Ван Ї обговорив підтримку Китаєм оборонної промисловості росії, зазначивши, що китайські розмови про мир в Україні не відповідають реальним діям. Е. Блінкен зазначив, що близько 70% верстатів та 90% мікроелектроніки, які імпортує Росія, надходять з Китаю та Гонконгу, що допомагає москві виробляти ракети, бронетехніку та боєприпаси для війни проти України. “Тож коли Пекін каже, що, з одного боку, він хоче миру, хоче бачити припинення конфлікту, а з іншого боку, дозволяє своїм компаніям здійснювати дії, які фактично допомагають путіну продовжувати агресію, це не збігається з дійсністю”, — заявив Блінкен. Як зазначає The Times, саме китайська компанія постачає рф спеціально створені військові безпілотники для випробувань в Україні. Відповідну угоду між китайською компанією і рф було укладено ще минулого року.

Президент Володимир Зеленський розкритикував альтернативні українській формулі миру ініціативи "закінчення війни" і припустив, що їх прихильники "самі хочуть зробити частину того, що робить" російський диктатор володимир путін. Він згадав ініціативу Бразилії та Китаю під час свого виступу на Генеральній асамблеї ООН. "Якщо хтось у світі шукає альтернативи будь-якому із пунктів Формули миру або намагається ігнорувати будь-який з них, це, ймовірно, означає, що вони самі хочуть зробити частину того, що робить путін. Той факт, що вони ігнорують, виявляє бажання, яке вони приховують", – заявив український президент.

За його словами, коли "китайсько-бразильський дует" намагається вирости у "хор голосів" з кимось в Європі та Африці, заявляючи щось альтернативне повному і справедливому миру, то це викликає питання у чому їхній справжній інтерес. Також він додав, що світ уже пройшов через колоніальні війни та змови великих держав проти менших, зазначивши, що "кожна країна включно з Китаєм, Бразилією, країнами Європи, Африки, Близького Сходу розуміє, чому це має залишитися в минулому. І українці ніколи не змиряться з тим, що хтось у світі вважає, що тепер Україні замість нормального, мирного життя можна нав’язати таке жорстоке колоніальне минуле, яке сьогодні нікого не влаштовує". 

Володимир Зеленський повідомив, що росія використовує китайські супутники для фотографування українських АЕС, по яких потенційно може завдати ударів у майбутньому.

Стає зрозумілим, що «мирна ініціатива» Китаю не більше ніж іміджевий проєкт, щоб представити себе миротворцем.

Є великі сумніви щодо нейтральності Пекіну, особливо враховуючи підтримку китайського плану з боку москви. Практично ми маємо створення альтернативного мирного плану Формулі миру, кожне положення якої базується на нормах та принципах Статуту ООН.

В китайсько-бразильському плані навіть на згадується принцип територіальної цілісності країн ООН, чи виведення з українських територій військ рф, які вдерлися на чужу територію з метою її незаконної анексії.

Заклик пекіну до переговорів і припинення вогню дуже збігається з позицією кремля. Тільки москва декларує, що переговори вестиме виключно з урахуванням ситуації на фронті, тобто захоплені території мають відійти Росії. В Бразилії та Китаї про це знають, проте мовчать і не засуджують позицію москви всупереч Статуту ООН.

Ми бачимо приховане бажання легалізувати військові російські захоплення території України. І це не тільки аморально, але і відкриває ворота до здійснення у майбутньому нових незаконних територіальних анексій у світі.

Фото - путін і Сі Цзіньпін/ТАСС

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: