Австрію сильно хитнуло вправо – попередні результати парламентських виборів

ПЕРЕКЛАДИ 29.09.2024 Коментарі 0

У неділю, 29 вересня, в Австрії відбулися вибори до Нижньої палати парламенту – Національної ради. Згідно з попередніми результатами (ексзитпол), які вже поширили австрійські ЗМІ, на виборах перемогла Партія свободи Австрії (FPÖ) на чолі з Гербертом Кіклем, набравши 29,2%. Австрійська народна партія (ÖVP – християнські демократи), яка перебуває при владі (з перервою) із 2017 року, отримала другий результат – 26,3%. Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ) також досягла двозначного результату – 20,4%.

Про це  пише tagesschau.de

Відповідно, Зелені, які входять до урядової коаліції, прогнозовано отримають 8,3% проти 13,9% у 2019 році. У ліберальної партії Neos трохи має бути  9,1%. Також 4-процентний поріг долають Комуністична партія Австрії (KPÖ) – 2,9% та Партія пива – 2,1%. Решта партій отримали менше як 1%.

Видання наводить прогнозні показники від Foresight Institute: дослідження було проведено на замовлення мовника ORF. 

«Ми не досягнули нашої мети бути першими. Це гірко», - сказав лідер ÖVP і чинний канцлер Австрії Карл Нехаммер під час дискусійного раунду найкращих кандидатів, повідомляє ORF. ÖVP втратила 11,1% – це найбільша втрата в історії цієї партії.

Тим часом FPÖ значно зросла порівняно з виборами 2019 року, коли ця партія здобула 16,2%.

Тільки ÖVP буде розглядатися як урядовий партнер для FPÖ, оскільки всі інші партії виключають коаліцію з нею. Однак ÖVP не хоче працювати з лідером партії FPÖ Гербертом Кіклем в уряді. «Так було вчора, так є сьогодні, і так буде завтра», - сказав генеральний секретар ÖVP Крістіан Стокер.

Кікл, однак, під час дискусії сказав: «Наша рука простягнута на всі боки». Тепер ми маємо запитати інші партії, «як вони ставляться до демократії». «Виборці висловилися сьогодні», - сказав Кікл.

Для того, щоб офіційно розпочати коаліційні переговори, FPÖ потрібен мандат від федерального президента Австрії Александра Ван дер Беллена на формування уряду. 

Генеральний секретар FPÖ Міхаель Шнедліц сказав: «Австрійці сьогодні творять історію». Якщо подивитися на результати виборів, то "бажання змін в країні є", - сказав він. «Ми будемо відповідально використовувати кожен голос.

У своїй виборчій програмі FPÖ виступає за вкрай обмежену міграційну політику. Партія закликає повернути мігрантів до їхніх рідних країн і хоче «однорідності» в суспільстві як противагу різноманітності, якої часто прагнуть на міжнародному рівні. Що стосується зовнішньої політики, то FPÖ надзвичайно критично ставиться до ЄС.

Незважаючи на війну путіна проти України, FPÖ дотримується досить доброзичливого курсу щодо Росії і не бачить проблем у залежності Австрії від російського газу.

За даними ORF, явка виборців становить  78,5%, що вище від показника 2019 року (75,59%). Вибори також характеризувалися невдоволенням і бажанням змін, про що свідчать дані Foresight Institute. Шість із десяти респондентів переконані, що країна розвивається неправильно – майже вдвічі більше ніж на виборах до Національної ради в 2019 році. Для багатьох громадян міграція була важливим мотивом для голосування, навіть важливішим інфляція та питання безпеки.

Довідково

Парламент Австрії (нім. Österreichisches Parlament) — вищий законодавчий орган Австрії, що складається з двох палат. Федеральна рада (нім. Bundesrat) — 64 місця. Депутати обираються ландтагами (парламентами) земель. Землі представлені різною кількістю депутатів (від 3 до 12) залежно від чисельності населення. Термін повноважень депутата бундесрату — 4 або 6 років залежно від терміну повноважень ландтагу, який їх обрав. Націона́льна рада (нім. Nationalrat) — 183 місця. Депутати обираються за пропорційно-списочною системою. Партійний бар'єр для потрапляння до Національної ради — 4 %. Термін повноважень — 4 роки. Федеральні збори (нім. Bundesversammlung) – спільне засідання обох палат парламенту. Згідно конституції, законодавчо може відігравати ключову роль лише в імпічменті федерального президента. Збирається в будівлі парламенту на Рингштрассе у Відні лише заради інавгурації федерального президента. (За Вікіпедією).

Фото – Герберт Кікл, лідер Партії свободи Австрії (FPÖ), яка здобуває перемогу на парламентських виборах в Австрії, 29 версеня 2024 р./скрін-шот 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: