У боях за Україну героїчно загинув білоруський доброволець

НОВИНИ 28.01.2023 Коментарі 0

Білоруський доброволець 34-річний Едуард Лобов загинув смертю хоробрих під Вугледаром Донецької області. Воїн боронив Україну від рашистів із 2015 року.

Про смерть Едуарда Лобова, що настала 26 січня, написало видання «Наша Ніва» із посиланням на його друга та колишнього політв’язня Олександра Малчанова.

Едуард теж був політв’язнем – 2010 року режим лукашенка арештував його та кинув у в’язницю за сфабрикованими політичними звинуваченнями.

За інформацією ТГ-каналу «Баста», «причиною» арешту став вступ в організацію «Молодий фронт». Едуарда затримали разом із лідером організації Дмитром Дашкевичем18 грудня перед запланованою акцією протесту проти фальсифікації  президентських виборів.

Суддя Олена Шилько засудила Едуарда на 4 роки колонії суворого режиму у сфабрикованій справі. За ґратами він провів увесь термін, адже тричі відмовлявся писати прохання про помилування на ім'я диктатора.

Правозахисний центр «Вясна» у той час випустив відеоролик на підтримку білоруського політв’язня. У ньому розповідають про долю колишнього десантника і мрію Едуарда створити справді національну білоруську армію. Уже тоді він розумів, що це станеться лише тоді, коли Білорусь стане демократичною.

Після виходу на волю режим не дозволив Едуардові перебувати в Білорусі, тож він переїхав в Україну та із 2015 року долучився до боротьби з російською агресією у складі тактичної групи «Білорусь».

Як повідомляє «Наша Ніва», у Білорусі (до арешту) Едуард Лобов проходив армійську службу в десанті. В Україні останнім часом білоруський доброволець служив у 72-ій окремій механізованій бригаді. Брав участь у визволенні Київщини та Чорнобиля від російських окупантів. Останні декілька місяців його бригада воювала під Вугледаром.

Перед тим, як віддати життя, Едуард полював на російські танки з протитанковими комплексами «Джавелін». Після цього у ближньому бою він особисто знищив декілька солдатів противника (деякі ресурси пишуть про 5 ворогів), проте отримав осколкове поранення, що стало смертельним.

«Наша Ніва» пише, що родина добровольця хоче поховати Едуарда у Варшаві. Він став щонайменше 19-им білорусом, полеглим від початку 2022 року за незалежність України та Білорусі на українській землі.

Лідерка об’єднаних демократичних сил Білорусі Світлана Тихановська у своєму ТГ-каналі назвала Едуарда Лобова видатним білорусом, «який захищав Білорусь», за що «держава ще у 2010 році «нагородила» його статусом політв’язня».

Як випливає з її тексту, Едуард «відбув термін в одній із найгірших в'язниць Білорусі – івацевицькій колонії «Вовчі нори».

«У цій війні гинуть білоруси, які могли би довго жити та робити нашу країну кращою. Але злочинні режими вирішили інакше. Ми не забудемо Едуарда Лобова. Він назавжди залишиться в наших серцях», - ідеться у тексті Світлани Тихановської.

Також оголошено про збір коштів на ім’я його мами – Марини Лобової для організації прощання з білоруським героєм, що має відбутися у Варшаві, де мешкає його сім’я.

Bank Millennium S.A.

IBAN: PL 751160 2202 0000 0003 6482 8385

SWIFT: BIGBPLPW

Власник рахунку: MARYNA LOBAVA

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: