У Європарламенті жорстко відреагували на чергову хвилю репресій у Білорусі

НОВИНИ 08.02.2024 Коментарі 0

У четвер, 8 лютого, Європейський парламент ухвалив Резолюцію у зв'язку з новою хвилею масових арештів у Білорусі. Йдеться про рейди КДБ проти активістів, членів сімей політв'язнів і колишніх політв'язнів – загалом щонайменше 224 особи.

Про ключові пункти Резолюції Європарламенту розповів голова Народного антикризового управління (НАУ), колишній міністр культури та посол Білорусі Павло Латушко. 

1. Засудження репресій, вимога їх негайно припинити, так само як і негайно та безумовно звільнити політв'язнів із виплатою компенсацій і повністю відновити права постраждалих від репресій. 

"Цей пункт, незважаючи на кліше, важливий тому, що тема репресій зберігається на порядку денному Європарламенту та ці вимоги залишаються незмінними. Режим Лукашенка не зможе розраховувати на зміну політики ЄС щодо нього доти, допоки насильство та репресії не припинять і не звільнять політв'язнів", - зазначає білоруський демократичний політик. 

2. Європарламент наголосив на використанні режимом примусової праці політв'язнів і закликає до посилення тиску на режим лукашенка. 

До тексту резолюції включено пункт із конкретними заходами тиску, а саме – запровадженням санкцій щодо товарів, які виробляють із залученням примусової праці (це перша із пропозицій НАУ, яку включили до тексту резолюції). 

3. Європарламент також закликає продовжувати документування порушень прав людини в Білорусі, підтримувати перетворення експертизи Управління Верховного комісара ООН із прав людини щодо ситуації з правами людини у Білорусі на повністю незалежний механізм розслідування, підтримувати мандат Спеціального доповідача ООН із прав людини у Білорусі та, що вкрай важливо, сприяти притягненню режиму до відповідальності через екстериторіальну й універсальну юрисдикцію. Цей пункт Резолюції також включено до її тексту з ініціативи команди НАУ.

4. Європарламент заявив про свою позицію щодо відсутності прозорості, свободи та справедливості напередодні (25 лютого, - ред.) так званих парламентських і місцевих "виборів" у Білорусі та закликав ЄС і міжнародне співтовариство не визнавати їх результати. 

"У режиму Лукашенка не повинно залишатись і тіні надії навіть на часткове відновлення легітимності та визнання через імітацію виборів, які він запланував", - наголошує Павло Латушко.

5. Європарламент закликав уряди держав-членів ЄС надати білорусам можливість отримувати візи та посвідки на проживання. 

"Звісно, для нас, білорусів та представників білоруських демократичних сил, конкретні дії важливіші за слова та заклики. Але спираючись серед іншого, на такі документи, як резолюції Європарламенту, ПАРЄ та інших організацій високого рівня та, тим більше, беручи участь у їх підготовці, ми отримуємо набагато більше можливостей і вагомих аргументів для тих самих конкретних дій", - підсумовує очільник НАУ.

Також читайте: Викликають на допити та обшукують помешкання – у Білорусі посилили репресїї щодо українців

Лукашенко має отримати ордер на арешт, а союзна держава стати токсичною інституцією – голова НАУ Павло Латушко

Фото із ТГ-каналу Павла Латушка – фасад будівлі Європарламенту у Страсбурзі

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: