У Відні відбудеться антивоєнний саміт із проросійськими наративами

НОВИНИ 23.05.2023 Коментарі 0

Міжнародний саміт «За мир в Україні» планується провести 10-11 червня у Відні. За нього відповідає організація, керівництво якої у своїх заявах поширює меседжі російської пропаганди. Зрештою, як і більшість осіб зі списку учасників.

На саміті передбачені виступи представників «росії, України та різних країн НАТО, які підтримують цілі миру» для того, щоби «покласти край війні та підготуватись до переговорів». Метою саміту заявлено підготовку звернення «Віденський заклик до миру», яке планують передати посольствам росії, України та країн НАТО, а також міжнародним організаціям для подальшої роботи над «мирним врегулюванням війни», звертають увагу аналітики проєкту VoxCheck.

Красу Відня зіпсує «русскій душок»

Навіть в офіційній програмі саміту присутні наративи рашапропаганди. Так організатори зазначають, що «засуджують незаконне вторгення росії в Україну», однак далі пишуть про те, що НАТО є відповідальним за нього. Мовляв, НАТО спровокував росію на напад.

Натомість у програмі заходу немає засідань на тему повернення Україні тимчасово окупованих територій, репарацій чи покарання воєнних злочинців – ці теми просто проігноровано.

Серед організаторів заходу є низка громадських організацій, серед яких – Міжнародне бюро миру та Альянс дій за мир, нейтралітет і ненасильство.

Колишній виконавчий директор Міжнародного бюро миру Райнер Браун поширює російську пропаганду, зʼясували фактчекери. Зокрема, він казав, що розширення НАТО є причиною для вторгнення росії, а санкції проти неї змусять європейців страждати. Попри звільнення з організації у 2019 році, його й надалі продовжують запрошувати на заходи.

Окрім того, власне Бюро публікує заяви щодо того, що Україна нібито «порушує право на відмову від військової служби», хоч і не згадує про примусову мобілізацію в росії та на окупованих територіях. Альянс дій же просуває ідеї «нейтралітету», використовуючи для цього заяви осіб, звинувачених у держзраді, зокрема, Руслана Коцабу, який зараз долучився до нового проєкту Віктора Медведчука «Інша Україна». Фінансуватимуть захід також організації, що поширюють російську риторику. Серед них є також фонд Рози Люксембург.

Серед спікерів можна знайти лінгвіста-теоретика та філософа Ноама Хомскі зі США, що у своїх виступах просуває меседжі російської пропаганди. Зокрема, він стверджує, ніби це НАТО спровокувало росію на війну проти України.

На пленарному засіданні саміту представлений і член Палати представників США Денніс Кусинич. З 2014 року він засуджує санкції США проти росії, а також поширює меседжі про «українців-нацистів» та «державний переворот». Минулоріч Кусинич звинуватив Джо Байдена у розвʼязуванні Третьої світової війни, а цього року організував мітинг проти надання допомоги Україні.

Серед спікерів також можна знайти Джеффрі Сакса, американського економіста, Юрія Шеляженка, виконавчого секретаря Українського Руху Пацифістів та інших осіб, що поширюють російську риторику.

Фактично, проведення цього заходу допоможе російським пропагандистам і далі поширювати свою дезінформацію та посилить її антиукраїнські меседжі. Мовляв, за росією стоїть увесь світ. Однак військова та політична підтримка країн НАТО мають більший масштаб, аніж такого штибу «саміти».  

За логотипом саміту визирають вуха російського ведмедя 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: