У Варшаві відбувся грандіозний військовий парад – послання Москві та виборцям

НОВИНИ 16.08.2023 Коментарі 0

Найбільший військовий парад з часів холодної війни відбувся у Варшаві у вівторок, 15 серпня – в День Збройних сил Польщі. Саме цього дня 103 роки тому поляки за допомоги військових частин Української Народної Республіки здобули перемогу над червоною армією у Варшавській битві, яка також відома як «Диво на Віслі». 

Як повідомляє агентство Reuters, під час параду  Варшавою пройшли 2000 солдатів з Польщі й інших країн НАТО у супроводі 200 одиниць військової техніки та 92 літаків.  Це був наймасштабніший військовий парад із часів холодної війни і перший після 2019 року.

Вторгнення Росії в Україну зробило зміцнення збройних сил пріоритетом для правлячої польської націоналістичної партії «Право і справедливість» (PiS), а в умовах розпалу виборчої кампанії величезна демонстрація військової техніки дала можливість підвищити рівень безпеки. Країна-член НАТО показала свої військові м’язи, парад мав би стати посланням Москві та виборцям напередодні парламентських виборів, що пройдуть у Польщі жовтні.

«15 серпня – це не лише можливість віддати шану героям переможної Варшавської битви та подякувати сучасним солдатам за захист нашої Батьківщини», – сказав міністр оборони Маріуш Блащак військовим та глядачам, які зібралися біля річки Вісла. "Останні вісім років були часом відновлення польської армії", - сказав він. «Раніше у нас була протилежна ситуація, зменшення чисельності польських збройних сил».

Нагадаємо, у понеділок, 14 серпня, українці та поляки, пластуни та гарцери запалили «Вогонь Братерства», віддавши шану солдатам Армії УНР, що спочивають на Вольському православному цвинтарі у Варшаві, які 103 роки тому пліч-о-пліч із вояками Війська Польського захищали Європу від вторгнення більшовицької Росії.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Василь Зварич, вітаючи присутніх, наголосив: «У рік, коли, на жаль, триває російська агресія, цей Вогонь Братерства має особливе значення. Як і 103 роки тому, ворог залишається той самий. Це ворог, який досі хоче нас розділити, адже боїться сильного польсько-українського союзу, боїться європейських цінностей. Це ворог, для якого свобода, суверенітет і братерство є чужими поняттями, бо сьогодні Кремль веде політику, засновану на брехні, варварстві та приниженні». (Польське радіо).

Довідка

Варшавська батва (пол. Bitwa Warszawska; рос. Варшавская битва), також відома як «Диво на Віслі» (пол. Cud nad Wisłą), відбулася 13—25 серпня 1920 року. Вона стала вирішальною битвою радянсько-польської війни, внаслідок якої Польська Республіка зуміла відстояти незалежність, завдавши поразки Червоній армії.

Союзником польських військ були українські військові з'єднання УНР. (За Вікіпедією).

Фото - Reuters і PAP

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: