У Польщі знесли монумент червоній армії

НОВИНИ 05.05.2023 Коментарі 0

У Глубчицях на Опольщині демонтували «пам’ятник вдячності Червоній армії». Із таким проханням до місцевих урядовців звернувся президент Інституту національної пам’яті Польщі доктор Кароль Навроцький.

Обеліск встановили 1945 року в пам'ять про 676 воїнів червоної армії, які полягли того ж року в боях за місто, повідомляє RMF24.

Рештки тіл червоноармійців ексгумували 1952 року, відтак поховань у цьому населеному пункті не не залишилося.

Ще у 1990-их роках представники місцевої влади покладали тут квіти та фотографувалися перед цим пам’ятником. Понад 30 років довелося чекати, поки такі об’єкти почнуть зносити. Це вже 28-ий подібний у Польщі, який прибрали протягом року.

«Ми будемо задоволені, коли останній із них впаде. Більшість органів місцевого самоврядування відкриті до наших пропозицій. Деякі, на жаль, все ще дивно опираються», - сказав Кароль Навроцький.

Як зазначає польське медіа, проблема в тому, що протягом багатьох років саме органи місцевого самоврядування мали фінансувати демонтаж цих об’єктів. Дехто висував аргумент, що замість витрат на знесення можна поставити лавки чи новий дитячий майданчик.

Натомість Інститут національної пам’яті пояснює представникам місцевого самоврядування, що фінансує та виконує демонтажі за свій кошт. І для цього потрібне просто схвалення місцевих органів влади.

Президент Інституту національної пам’яті нагадав, що перший із двох «пам’ятників вдячності» у Глубчицях, знесених у жовтні 2022 року, декілька років тому відремонтували завдяки субвенціям Євросоюзу.

«Я бачив там плакати з Леніним, мене не дивує поведінка комуністичних фракцій з Італії чи Іспанії. Частина еліт ЄС хоче відновити такі пам’ятники, бо вони сумісні з їхньою системою цінностей. Я обурений цим. Це осудно», - сказав пан Навроцький.

Він ще в березні 2022 року звернувся до представників місцевої влади із проханням прибрати з публічного простору назви та символи, що вшановують людей, організації, події чи дати, що символізують комунізм.

«Настав час надолужити згаяне в цій сфері(...) Нехай це буде чітко: в польському публічному просторі немає місця для будь-якої пам’яті тоталітарного комуністичного режиму та людей, які йому служать», - наголосив Навроцький у зверненні.

Уповноважений уряду з безпеки інформаційного простору Польщі, координатор спецслужб РП Станіслав Жарин у своєму твіті про цю подію зауважив таке:

- Після Другої світової війни Кремль поставив сотні таких пам’ятників, часто в невеликих містах, щоби вони назавжди вписалися в місцевий ландшафт і спотворили історію Другої світової війни.

Кожна операція з демонтажу, яка відбувається згідно із законом, ухваленим у 2016 році, викликає різку пропагандистську реакцію з боку Кремля. Зазвичай на адресу Республіки Польща тоді лунають звинувачення в русофобії, невдячності й оскверненні місць поховань червоноармійців.

Водночас ставлення Республіки Польща до Росії є результатом не упередженого ставлення, а закону про заборону прославлення тоталітарних систем – нацизму та комунізму. Совєти в Польщі були окупантами.

Дії влади Польщі також є результатом історичного досвіду, правди і тверезого оцінювання агресивних дій Кремля.

Аргумент про осквернення трупів теж неправдивий – демонтовані меморіали – це не цвинтарі чи могили, а пам’ятники пропаганди та неправдивих свідчень. Але для порядку, наприклад, останки червоноармійців у Глубчицях повністю ексгумували ще у 1952 році.

Донині Москва поширює брехню про «визволення» Польщі та інших країн Центральної Європи та використовує їх для легітимізації російської імперської політики.

Фото rmf24.pl

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: