У Польщі затримали 16-го учасника російської шпигунської групи – громадянина Білорусі

НОВИНИ 04.08.2023 Коментарі 0

Польська контррозвідка затримала на території країни ще одного учасника шпигунської групи, що працювала на росію. Затриманий став 16-им за ліком підозрюваним у цій справі.

Агенція внутрішньої безпеки (АВБ) 1 серпня 2023 року затримала 39-річного громадянина Білорусі на ім’я Михайло А. (прізвище не розголошують через закони Польщі про конфіденційність). Він є ще однією особою, яку ідентифікують як члена злочинного угруповання, що діє на користь російських спецслужб, повідомляє урядовий сайт РП.

За даними Агенції внутрішньої безпеки, чоловік декілька років проживав у росії. Із 2008 по 2010 рік працював у Москві, потім переїхав до Санкт-Петербурга. У росії він також провів у в'язниці шість років.

У Польщу Михайло А. приїхав 2021 року і зв’язався з координатором шпигунської групи.

«Докази у цій справі свідчать про те, що йому регулярно платили за виконання завдань, спрямованих на підрив внутрішньої та зовнішньої безпеки Польщі. Це включало розвідку критичної інфраструктури, а саме військових районів та об’єктів, морських портів, а також пропаганду. Виконуючи ці завдання, підозрюваний залишався непомітним та вживав заходів обережності, щоби його не ідентифікували та не відстежили. Чоловік регулярно змінював засоби зв’язку та замітав сліди своєї злочинної діяльності. Він цілком усвідомлював, що його шпигунська діяльність у Польщі передбачає покарання ув’язненням», - йдеться у повідомленні.

Його звинуватили в участі в діяльності іноземної розвідки, спрямованої проти Польщі, згідно зі статтею 130 параграф 1 Кримінального кодексу. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом трьох місяців. Білорус визнав себе винуватим.

Нагадаємо, що АВБ на початку цього року в Польщі виявила диверсійно-диверсійну шпигунську групу, завдання якої включали розвідку військових об’єктів та критичної інфраструктури, моніторинг і облік транспортування гуманітарної допомоги та військового обладнання для охопленої війною Україні, підготовці до сходження з рейок потягів, що прямували до України, підпалюванні майна і транспортних засобів, нападах шляхом побиття та проведенні інформаційної війни з метою налаштувати поляків проти українського народу та викликати небажання надавати подальшу підтримку Україні .

Наразі у цій справі затримано 16 підозрюваних – усі вони за рішенням суду перебувають у слідчому ізоляторі.

AВБ продовжує розслідувати подальші подробиці діяльності зазначеної шпигунської групи й ідентифікувати всіх осіб, пов’язаних із групою, і тому не виключає можливості нових арештів у майбутньому.

Фото – gov.pl

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: