У Польщі виробники цукру вимагають від ЄК ввести тарифи на імпорт українського цукру

НОВИНИ 19.01.2024 Коментарі 0

У Польщі Національна асоціація виробників цукрових буряків оголосила, що вона приєднується до загальнонаціональної акції протесту аграріїв, запланованої на 24 січня цього року.

Повідомлення про це з'явилося на сайті асоціації.

"Після запровадження автономних торговельних заходів (ATM) необмежений імпорт цукру з України до ЄС зріс у 20 разів у 2022/23 маркетинговому році, тоді як у сезоні 2023/24 ці обсяги можуть бути у 35 разів більшими, ніж протягом 2022/23 маркетингового року, коли було скасовано квоти, встановлені в Угоді про асоціацію ЄС - Україна. Крім того, перспектива збільшення посівів та виробництва цукру у 2024/25 маркетинговому році приблизно на 20% вплине на експортні можливості України, які перевищать 1 млн т. Масштаби збільшення імпорту є непропорційно великими щодо можливостей використання додаткового цукру, спотворює конкуренцію та дестабілізує ринок у ЄС. Цукрова галузь не може впоратися з безпрецедентним зростанням імпорту та не може стабільно функціонувати в коротко- та середньостроковій перспективі", - сказано у заяві.

Також польські виробники цукру порахували, що експортний потенціал України після запровадження автономних торговельних заходів зріс у 16 разів: "Збереження статус-кво в торговельних відносинах з Україною є неприйнятним для виробників цукрових буряків, оскільки ці відносини мали б  спиратися на принципи партнерства. Експортний потенціал України після запровадження автономних торговельних заходів зріс у шістнадцять разів. За відсутності тарифів цей потенціал, швидше за все, зростатиме. Тому слід запровадити потрібні інструменти для захисту наших виробників від несприятливих наслідків необмеженого імпорту, зберігаючи необхідний рівень підтримки українських громадян. Надзвичайно важливими є дії, спрямовані на допомогу українським громадянам у подоланні наслідків війни внаслідок російської агресії. Проте для майбутнього відновлення України також важливо зберегти певний доступ до ринків третіх країн, щоб уникнути того, щоб Україна стала виключно залежною від експорту до ЄС".

"Ми закликаємо Європейську Комісію запровадити механізми, які ефективно убезпечать ринки держав-членів, зокрема ринки прифронтових країн, від подальшого збільшення імпорту цукру з України та негативних наслідків для рентабельності сільськогосподарського виробництва та функціонування фермерських господарств в Польщі", - йдеться у повідомленні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: