У Польщі прокуратура може розпочати справу проти експрем'єра Моравецького

ПЕРЕКЛАДИ 23.05.2024 Коментарі 0

У справі колишнього прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького слідча комісія з так званих поштових (дистанційних) виборів обов'язково подасть запит до прокуратури щодо можливого вчинення злочину, - про це повідомив заступник голови парламентської слідчої комісії Яцек Карновський, який додав, що проти політиків "ПіС" будуть також інші висновки".

Яцека Карновського із "Громадянської коаліції" запитали, чи у справі поштових виборів комісія подаватиме заяви до прокуратури. За його словами, одна з них стосуватиметься Матеуша Моравецького, який визнав, що підписав рішення щодо проведення таких виборів, - пише Polsat News.

– Він не пам’ятає, хто просив про проведення таких виборів, не пам’ятає, чи говорив про них із опозицією. Насправді він мало що пам’ятає, але зізнався, що остаточне рішення ухвалив саме він. Окрім того, його становище погіршили свідчення (тодішніх) міністрів Яцека Сасіна та Маріуша Камінського, - сказав Карновський.  

Ідеться про президентські вибори, що мали відбутися у травні 2020 року в розпал пандемії коронавірусу. Як пише "ЄП", тоді уряд ПіС домігся ухвалення законопроєкту про голосування поштою, але вибори зрештою перенесли, а голосування поштою – яке, на думку опозиції, полегшувало фальсифікації владі – скасували.

Це не єдине подання, яке може бути скероване до прокуратури щодо цієї справи. Заступник голови комітету припустив, що наступними фігурантами можуть стати Яцек Сасін (ексвіцепрем'єр) і Маріуш Камінський (ексміністр МВС). 

Яцек Карновський підкреслив, що Яцек Сасін виконав послугу без підписання договору. Під час допиту він заплутався у своїх свідченнях і не зміг пояснити, чому не було підписано наказ про друк виборчих бюлетенів. 

– Пани (Яцек Сасін і Маріуш Камінський – ред.) казали, що уклали договір усно, але заплтались у своїх свідченнях, – зазначив заступник голови комісії. 

Яцек Карновський також сказав, що на наступному засіданні комісіїї у п'ятницю (24 травня) свідчення має дати голова "ПіС"Ярослав Качинський Заступник голови комітету зазначив, що запитає його в першу чергу про політичні рішення, що ухвалювались на вул. Новогродські і які мали привести до виборів за новою процедурою.  

– Робота нашої комісії показала людям, як виглядає механізм влади ПіС. Рішення ухвалювались на вулиці Новогродській, все робилося без паперів, без підтверджень чи юридичних висновків, - сказав Карновський. 

У середу Матеуш Моравецький постав перед комісією з розслідування спроби провести поштові вибори. Він засвідчив, що рішення про проведення виборів у 2020 році ухвалило політичне керівництво ПіС. Однак конкретного імені він не назвав.

Екс-прем'єр Польщі зазначив, що не пам'ятає обставин організації виборів і не пам'ятає чому не були підписані розпорядження про друк бюлетенів. Він також не пригадав консультацій з міністром охорони здоров'я щодо оцінки ризиків організації такого заходу, який. повторимо, мав відбутися під час пандемії коронавірусу

Голова слідчої комісії Даріуш Йонський багато разів сперечався з Матеушем Моравецьким. Він докоряв йому, що той не хотів відповідати на запитання, і казав, що Моравецький "поводиться як клоун".

- Це мало бути смішно? Ми різні, у цьому й полягає політика, можливо, ми із двох крайніх таборів, але від колишнього прем’єр-міністра очікують хоч трохи серйозності, а ви просто прийшли сюди та поводитеся ,як клоун, - сказав Даріуш Йонський.

Своєю чергою Матеуш Моравецький звинуватив Даріуша Йонського в побитті своєї дружини. Він також заявив, що численні попередження були недоречними і що голова комітету є "хам із хамів".

Фото – Матеуш Моравецький / reuters



 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: