У Почаївській лаврі СБУ проводить обшуки

НОВИНИ 30.11.2023 Коментарі 0

РашаЗМІ знову масово завили про утиски своєї церкви в Україні. Вранці 30 листопада працівники Служби безпеки України прийшли з обшуками в Почаївську лавру УПЦ (мп) на Тернопільщині. Водночас у Кременецькому духовному училищі вранці поліція виселяла студенток.

Пресслужба СБУ в Тернопільській області підтвердила журналістам факт обшуків у Почаєві. За інформацією українських медіа, попередня причина візиту – поширення російської ідеології представниками Лаври, а також розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

—  За даними слідства, представники Почаївської лаври оприлюднили на сайті монастиря публікацію, в якій ображали національну честь та гідність іудеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім УПЦ. Крім того, у цьому дописі клірики УПЦ (мп) поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від росії, — повідомляють правоохоронці. 

До речі, у слідчому управлінні Нацполіції Тернопільщини відкрито 12 проваджень, які стосуються господарської діяльності у Почаївській лаврі. За інформацією правоохоронців, зафіксовано також випадки шахрайства та інші порушення, справи скеровано до суду.

Звісно, що в очах рашапропагандистів усе відбувається «диким кавалерійським наскоком»: мовляв, до Почаївської лаври бійці СБУ «увірвались на бронетехніці», і тепер «святу обитель взяли в осаду». А «вихованих» (мабуть, мались на увазі вихованиці) духовного училища у Кременці взагалі «вигнали на мороз». Таким чином у московитського населення намагаються культивувати образ українців і наших силовиків як жорстоких карателів та поневолювачів росіянського православ’я.

На додачу рашисти цитують повідомлення з ТГ-каналу УПЦ (мп) про те, що «просто зараз відбувається «зачистка» приміщень Кременецької філії Почаївської духовної семінарії. Студенток Кременецького духовного училища примусово садять у автобуси та вивозять «у гуртожиток одного з коледжів».

Насправді у Кременці йдеться про виконання судового рішення щодо повернення у власність держави місцевого Свято-Миколаївського собору.

Термін договору про безоплатне користування собором парафією УПЦ МП завершився… 12 лютого 2023 року, однак добровільно звільняти будівлі церковники відмовились. Тернопільська обласна рада під час сьомої сесії також одноголосно проголосувала, аби вжити заходів і повернути із незаконного володіння УПЦ (мп) Миколаївського собору у Кременці. Тож справу довелося переводити в судову площину.

Міністерство культури України повідомило 15 червня, що господарський суд Тернопільської області зобов’язав релігійну громаду УПЦ (мп) повернути Миколаївський собор державному історико-архітектурному заповіднику. На початку жовтня Західний апеляційний суд в Україні підтвердив рішення першої інстанції.

Після судових позовів та рішень, а також неодноразових візитів поліції виконавча служба із правоохоронцями тепер змушені примусово повернути у власність держави Миколаївський собор.

«Це повернення державного майна, яке повертається у державну власність згідно з рішенням суду. Зараз ми зі співробітниками СБУ та виконавчої служби робимо збірку нерухомого, рухомого майна, складаємо акт. Інвентаризація триває, тож остаточно про стан майна щось сказати не можна. Єдине можу сказати, що пошкоджені фрески, є тріщини, відлущення, предмети мистецтва теж пошкоджені. Адже не дотримувався температурний та вологісний режим. У храмі зберігаються предмети мистецтва 18-19 століть, які мають високу мистецьку цінність. Вони потребують реставрації й консервації», – зазначив директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: