У Львові пройшло засідання Українсько-Польської міжурядової комісії: чи вдасться розблокувати кордон?

НОВИНИ 12.03.2024 Коментарі 0

У Львові провели девʼяте засідання Українсько-Польської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. Делегація України працювала на чолі з віцепрем’єр-міністеркою України – міністеркою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Делегацію Республіки Польщі очолив міністр розвитку та технологій Польщі Кшиштоф Гетьман.

"Одне з найчутливіших питань, які обговорили: ситуація із блокуванням українсько-польського кордону. Українська сторона закликала польську розробити механізми й інструменти впливу, щоб не допускати будь-яких обмежень руху транспортних засобів перед спільними пунктами пропуску, а також забезпечити вільний доступ до під’їзних шляхів, які ведуть до пунктів пропуску.

Підписали договір щодо реконструкції прикордонного переходу на міжнародному пункті пропуску для автомобілів у Шегинях.

Продовжимо співробітництво у межах хабу Medevak у Жешуві (програма медичної евакуації за кордон) та співпрацю у галузях трансплантології і реабілітації.

Щоби посилити енергетичну безпеку України, Польщі й інших країн регіону, домовилися активізувати співпрацю, щоб реалізувати проєкт будівництва нафтопроводу «Броди – Адамова застава».

Обговорили можливість участі Польщі у відбудові енергетичної інфраструктури України та пролонгації торгівельних преференцій ЄС для нашої держави.

Польська сторона висловила зацікавленість у співпраці для відновлення аграрного і продовольчого секторів України, які зазнають значних втрат через напад poсії.

Окрім того, йшлося про двостороннє співробітництво у сферах захисту довкілля і природних ресурсів, туризму, космосу, літакобудівної промисловості та ветеранської політики.

Наступне засідання Українсько-Польської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва відбудеться у Польщі", - сказано у повідомленні.

Водночас у дописі на платформі Х Міністерства розвитку і технологій Польщі повідомило, що польську сторону на переговорах представляють співробітники всіх міністерств, які беруть участь в економічній співпраці. «Це свідчить про важливість, яку Польща надає відносинам з Україною. Вони є для нас стратегічними», - заявив на початку зустрічі міністр Кшиштоф Гетьман.

Очільник відомства, якого цитує Польське радіо, також повідомив, що за останній рік у польсько-українських відносинах з'явилися складні теми, які потребують адекватного захисту громадян.

«Під загрозою, зокрема, опинилися інтереси польських фермерів та перевізників. Виникли складні теми, що стосуються питань торгівлі. Роль нашої Комісії полягає у тому, щоб обговорювати також складні питання. Ми віримо, що лише взаємний діалог та відкритість можуть призвести до компромісного вирішення чутливих питань», - підкреслив міністр Кшиштоф Гетьман. 

Також польські ЗМІ наголошують, що у Львові "сторони обговорили розблокування спільного кордону і заборону на імпорт російської та білоруської сільськогосподарської продукції до Європи".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: