У Литві активізувалися шахраї

НОВИНИ 01.10.2024 Коментарі 0

Збитки від шахрайства в балтійській країні за перше півріччя цього року перевищили 6 мільйонів євро.

За дев'ять місяців цього року в Литві зафіксували майже утричі більше випадків фішингу, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомляє LRT із посиланням на Національний центр кібербезпеки Литви (НЦКЛ). Йдеться про 1,6 тисячі повідомлень про шахрайські веб-сайти, створені для вимагання даних. Для порівняння, за аналогічний період минулого року зареєстровано 629 таких випадків.

На думку фахівців, зростання кількості підтверджених інцидентів свідчить про те, що все більше людей реагує на спроби шахрайства та повідомляє про них. Це допомагає НЦКЛ оперативно блокувати шкідливі сайти та захищати інших користувачів.

Заступник директора НЦКЛ Антанас Алекнавічюс наголосив, що навіть у технічно захищених системах зловмисники можуть завдати шкоди, якщо отримають доступ до облікових записів.

«Це відбувається, коли ми використовуємо однакові, прості паролі для різних облікових записів і не включаємо багатоетапну перевірку особистості», - зазначив Алекнавічюс.

НЦКЛ закликає громадян навчатися розпізнавати кіберзагрози та шахрайські тактики через онлайн-платформу центру. Від початку року понад 36 тисяч осіб пройшли вже відповідні курси.

За даними поліції, за перше півріччя 2024 року збитки від шахраїв перевищили 6 мільйонів євро, що значно більше, ніж 4,5 млн євро за той же період минулого року.

НЦКЛ – установа при міністерстві національної оборони Литви, що відповідає за єдине управління кіберінцидентами, моніторинг і контроль виконання вимог кібербезпеки, кібербезпеки критичної інформаційної інфраструктури й акредитацію інформаційних ресурсів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: