У Чехії нова деза: буцімто для українців знизили прохідний бал під час вступних іспитів – це неправда

АНАЛІТИКА 20.04.2023 Коментарі 0

У Чехії агенти Кремля і просто корисні ідіоти знову намагаються розпалити антиукраїнські настрої. Тільки-но в країні розпочалися вступні іспити до середніх професійних та загальноосвітніх навчальних закладів, то знову ожили чутки про те, що українських дітей та молодь з числа біженців приймають на навчання «за блатом».

Мовляв, за державним указом для них встановлено інший прохідний бал та спеціально бронюються бюджетні місця. Ну а чеським дітям начебто доводиться боротися за своє право вчитися в умовах нечесної конкуренції.

Журналістам «Чеського Радіо», як і минулого року, довелося звертатися до Міносвіти Чехії та спростовувати цю брехню.

«Я щойно почула інформацію про те, що українським школярам для вступу до гімназії достатньо набрати 17 балів, а чеським – 45», – написала одна із читачок працівникам сайту iROZHLAS.cz.

«Якщо говорити про горезвісний знижений прохідний бал, то нічого подібного в чеських навчальних закладах стосовно українських дітей не застосовується.

Однак, як могли з’явитися такі чутки? Справа в тому, що всі іноземці, які вступають до чеських навчальних закладів, можуть подати заяву та попросити дозволу не складати іспити з чеської мови та літератури.

Володіння державною мовою перевіряється на співбесіді. Однак жодних балів за нього не нараховують. Тільки після того, як педагоги впевняться, що іноземець дійсно володіє чеською мовою, його допускають до складання всіх інших обов'язкових іспитів», – коментує Томаш Піка, журналіст «Чеського Радіо», який здійснює проект «Перевіркаа» (Overovna), що займається спростуванням хибних повідомлень, що з'являються у чеському інформаційному полі.

Заява про нібито чинний для українців занижений прохідний бал на іспитах із правдою не має нічого спільного.

– Це інформація, яка подається поза контекстом і без належного чіткого пояснення. Заявляти, що українським учням для зарахування достатньо набрати 17, а чеським 45 балів – повне безглуздя.

Окрім виключення з іспитом з чеської мови, чи можуть українські діти очікувати ще на якісь поблажки? Іспиту з математики, очевидно, їм не уникнути.

- Здавати математику доведеться на загальних підставах. Єдина відмінність у тому, що гімназія чи училище можуть видати вступникам екзаменаційне завдання українською мовою. Якщо таке відбувається, то відведений для вирішення завдань тимчасовий ліміт залишається таким самим, як і у чеських дітей. Якщо ж видане завдання написано чеською мовою, то екзаменатору надається словник, а час на вирішення збільшується на 25%. Не знаю, чи це вигода, скоріше навпаки, тому що українцю, який вступає до училища чи гімназії доводиться ще й перекладати. Однак чеські навчальні заклади сьогодні вже здатні надати завдання, перекладене українською мовою.

Є лише одне спрощення для дітей-біженців із України, яке діє на загальнодержавному рівні. Воно стосується документів, що підтверджують уже здобуту освіту.

«Порівняно з іншими іноземними, які вступають на навчання, українським біженцям при вступі до навчального закладу середнього рівня не обов'язково надавати оригінал свідоцтва про закінчення школи. Їм достатньо письмової заяви із зазначенням даних про закінчений навчальний заклад. Річ у тім, що через війну, що почалася, багато хто з них залишав свої місця проживання поспіхом. У такій ситуації з собою беруть далеко не всі, а лише необхідні документи. У цьому випадку Міністерству освіти Чехії достатньо, щоб людина просто написала про те, яку освіту вона здобула і підтвердила це своїм підписом. Цей виняток справді можна назвати єдиною вигодою, яка є в українців порівняно з іншими іноземцями», – каже Томаш Піка, журналіст «Перевірки» (Overovna), проекту «Чеського Радіо», націленого на викриття дезінформації.

А щодо чутки про нібито бронювання місця в гімназіях та середніх професійних училищах для українських дітей-біженців?

– Звичайно, що це неправда. Причому ці чутки, які розповсюджувалися в соціальних мережах, ми вже перевіряли та спростовували минулого року. Тоді у мережах гуляло повідомлення, що Міносвіти наказало навчальним закладам зарезервувати місця спеціально для українських учнів. Тоді ми по роз'яснення зверталися безпосередньо до навчальних закладів. Вони ці чутки категорично спростували. Зараз відбувається те саме. Це чиста вигадка. Можливо, хтось просто намагається так сам собі пояснити, чому його дитина не потрапила до гімназії чи середнього професійного училища. Дуже сумно, якщо таке трапляється.

У минулому Томаш Піка, журналіст проекту «Перевірка» (Overovna), займався викриттям брехні про нібито відраховану з чеського вишу за національною ознакою студентку російського походження.

«Ми також займалися брехливими повідомленнями іншого порядку – про те, що чеські навчальні заклади нібито мають відкидати українських біженців, оскільки вони нібито не мають права тут навчатись. Реагуючи на цю інформацію, ми наше спростування опублікували навіть українською мовою, щоби придушити дезінформацію ще в зародку. Українські студенти, як і всі інші іноземці, мають право подавати заяви на навчання та здобувати освіту в Чехії, якщо вони пройдуть усі стандартні вступні іспити», – наголошує журналіст «Чеського Радіо».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: