У Будапешті новий лідер опозиції вивів на протест проти Орбана десятки тисяч людей

НОВИНИ 07.04.2024 Коментарі 0

Десятки тисяч протестували проти уряду Віктора Орбана в центрі Будапешта в суботу, 6 квітня,  під керівництвом юриста Петера Мадьяра, який раніше був близьким до адміністрації, а нещодавно запустив свій політичний рух, котрий має на меті кинути виклик прем’єр-міністру. Протестувальники пройшли до парламенту, дехто з них вигукував "ми не боїмося" та "Орбан у відставку!"

Про це пише Reuters.

"Багато з них були в червоно-біло-зелених національних кольорах або з національним прапором, символами, які партія Орбана використовувала як власні протягом останніх двох десятиліть.

«Це національні кольори Угорщини, а не уряду», - сказала 24-річна Лейла, яка приїхала до Будапешта з Шопрона, міста на західному кордоні країни.

Марш очолив 43-річний Петер Мадьяр, який раніше був одружений з колишнім міністром юстиції Орбана Юдіт Варга і який з часом планує заснувати власну партію.

Троє протестувальників, опитаних Reuters, сказали, що Мадьяр звернувся до них, тому що він був близький до уряду Орбана і має внутрішні знання про те, як він працює.

«Ми знали, що існує корупція, але він сказав це як інсайдер і підтвердив це для нас», - сказала Жужанна Сігеті, 46-річна медична працівниця з угорським прапором, який покривав усе її тіло.

Вона сказала, що її турбує система освіти та охорони здоров'я, а також корупція. "Я вірю, що зміни будуть", - сказала вона.

Мадьяр став широко відомим у лютому, коли зробив запальні коментарі про внутрішню роботу уряду. Він звинуватив Антала Рогана, міністра, який очолює офіс Орбана, у керуванні централізованою пропагандистською машиною.

Він також опублікував запис розмови зі своєю колишньою дружиною, де Варга детально описав спробу старшого помічника глави кабінету Орбана втрутитися у справу про хабарництво. Зараз прокуратура перевіряє ці заяви.

Розслідування відбувається в політично чутливий для Орбана час напередодні виборів до європейського парламенту в червні, а також після скандалу з сексуальним насильством , який у лютому позбавив від влади двох його ключових політичних союзників – колишнього президента та Варгу", - сказано у повідомленні .

А ось що про Петера Мадяра писала у березня The Guardian: "Ще декілька тижнів тому Петер Мадяр був практично невідомим. Тепер – він у розмовах і в заголовках газет. І змушує уряд багаторічного прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана відчувати себе вкрай незручно.

Петер Мадяр/ The Guardian

Юрист за фахом, Мадяр колись належав до елітного кола правлячої партії Орбана «Фідес». Був угорським дипломатом. Обіймав керівні посади в державних установах. Він був одружений з Юдіт Варгою , колишньою міністеркою юстиції, яка мала очолити партійний список «Фідес» на червневих виборах до Європарламенту. Подружжя, яке має трьох дітей, часто зображували як ідеальну, зразкову консервативну сім'ю.

Але одного лютневого дня, менш ніж через рік після оголошення про розлучення з Варгою, Мадяр несподівано увірвався на національну політичну сцену, шокувавши країну відкритою критикою уряду і закликами до змін.

«Це була довга внутрішня боротьба, але рішення було швидким і несподіваним. Я не планував йти в політику, я просто відчув, що зобов'язаний публічно сказати правду про уряд і олігархів» , - написав Мадяр в інтерв'ю виданню.

Його раптова трансформація стала подібною до вибуху бомби, захопивши уяву багатьох угорців, які втратили надію на те, що щось справді зміниться в країні, де довгий час панує Орбан. За понад десять років угорський лідер централізував владу в країні, дедалі більше поширюючи свій вплив на судову систему, засоби масової інформації, університети та культурні інституції – і все це за одночасного культивування тісніших зв'язків з Москвою, Пекіном та ультраправими рухами в усьому світі.

«Я отримав десятки тисяч повідомлень, заохочень і прохань увійти в політику і заснувати третю політичну силу, яка була б незалежною від уряду і опозиції» ,-написав Мадяр".

Фото із мережі Х

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: