Треба бути готовим, коли настане моя черга, – мотивація львів’ян, що приходять до Школи Воїн Самооборони

НОВИНИ 26.06.2023 Коментарі 0

«Я одразу хотів піти в армію добровольцем. Але дружина впросила  залишитись. У нас двоє дітей. Допомогти нікому. Домовились так, якщо мене мобілізують, то я йду», - розповів Юрій, йому 40-років, він львів’янин, ми зустрілись у "Школі Воїн Самооборони», що діє у Львові.    

Школа заснована на волонтерських засадах одразу після початку повномасштабного нападу росії на Україну 24 лютого 2022 року. У той час тут організували екстрену підготовку воїнів ТрО, добровольчих батальйонів і цивільного населення.

«Уже на 10 день вторгнення, 5 березня 2022 року, відкрилась наша школа. Ми починали в умовах соціального шоку. Єдине, відразу прийшло чітке розуміння, що тепер кожен українець і кожна українка повинні вміти поводитися зі зброєю і надавати першу медичну допомогу. Ми повинні стати поголовно мілітарною нацією. Так і народилась ідея військової школи», - розповів фундатор "Школи Воїн Самооборони» Назарій Брезіцький.

Протягом півроку після початку широкомасштабного вторгнення на курси записувалось одночасно 100 і більше людей. Класи були переповнені. ВВС зняло репортаж про діяльність школи. Тоді все відбувалося на волонтерських засадах та патріотичному піднесенні.

Сьогодні, звісно, напруга і мобілізаційна готовність перших місяців великої війни вщухли. Натомість робота школи набула ознак постійних, добре організованих воєнно-медичних  тренінгів, коли лекційний матеріал доповнюють практичні вишколи.

Щоправда, довелося запровадити мінімальну плату за курси.  Однак для військових вони залишаються безоплатними, студенти та батьки з дітьми мають пільги.

«У нас такий підхід, що основне фінансове навантаження покладено на цивільних, а безоплатне навчання – для військовослужбовців і бійців територіальної оборони, добровольців. Саме у цьому ми вбачаємо нашу головну волонтерську місію», - розповіла менеджерка "Шшкол Воїн Самооборони» Аліна.

На цей час школа пропонує 13 тренінгів та вишколів воєнно-медичного-прикладного спрямування.

«У перші півроку після початку вторгнення на «Базовий  одноденний тренінг»  (поводження зі зброєю та надання першої медичної допомоги)  записувалося по 100 осіб і більше. Тепер помітно менше, але ми завжди набираємо групи охочих пройти цей курс. Моя головна мета – дати базові знання – і цивільним, і військовим – про те, як правильно поводитись зі зброєю, щоб захистити себе і тих, хто поряд, в бойових умовах», - зазначив під час розмови тренер Андрій, колишній військовий, проходив воєнний вишкіл за кордоном.

За його словами, в ЗСУ ще багато залишилось від радянської армії. Скажімо, наявність відділень (9-13 осіб), натомість у багатьох західних країнах найдрібнішим військовим формуванням є вогнева група (4 особи).

Автор побував на тренінгу з поводження зі зброєю, яке проводив Андрій. Було 8 слухачів. Серед них – 14-річний хлопчина «Привела його, щоб став трохи дорослішим, щоб знав, що таке військова справа», – розповіла його мама, що була поряд. Коли зовсім юний хлопець, хвилюючись, не міг від єднати від ствола автоматний магазин, усі дружно його підтримували: панувала тепла атмосфера.

Також було дві дівчини. Дарія, львів’янка, 33 роки, одружена, чи не вперше бере в руки АКМ, але тримається підкреслено впевнено, не вдається з першого разу правильно вставити кришку ствольної коробки, пробує ще раз і ще раз, згодом попросить, щоб їй знову дозволили розібрати автомат. На питання про мотивацію відповіла: «Я знаю, що тим, хто сьогодні на передній, рано чи пізно буде потрібна заміна, і я хочу бути готовою, коли настане моя черга».

«Як ваш чоловік поставився до бажання пройти військові курси?». «Не заперечував, навпаки. Підтримав. Він у мене курсант».    

Популярною також є програма «Курс молодого бійця» - 8 вихідних по 4 години (32 годин). Але щодо нього у школі застосовано принцип обов’язкової послідовності навчання. Перед проходженням КМБ, де лекції поєднано з вишколом у польових умовах,  слід пройти вже названий одноденний базовий тренінг. «Моя мета «Курс молодого бійця, якщо мобілізують, не хотів би виглядати повним «чайником», - розповів слухач Юрій, про якого ми вже загадували.

Тактична медицина  також популярний напрямок, який школа пропонує і як складову інших курсів, і як поглиблений курс. Навчання проходить за міжнародними протоколам M.A.R.C.H. та  C.A.B.C. 

«У нашу школу варто прийти за цими знаннями  для того, щоби зберегти життя собі, своїм близьким, рідним або людям, які поруч з тобою. Дуже важливо, щоб ми перемогли та дуже важливо при цьому зберегти кожне-кожне життя», - наголосила медик, керівник "Школи Воїн Самооборони" Зоряна Іванків.

Щодо медичного тренінгу можливий виїзний варіант за принципом «Важливі знання у зручний час та у зручному місці». «Двічі-тричі на місяць школа отримує  замовлення на таких курс тактичної медичної допомоги  від підприємств та організацій Львівщини, – повідомила Аліна.

Великий інтерес, особливо серед військових, має курс «Оператор БпЛА» (безпілотний літальний апарат): 4 заняття, лекції і практика (симулятор та реальний запуск).

Отже, ми також навідались на навчання операторів дронів. Того дня навчання відвідало 9 осіб.  Усі були у військовий строях. Дівчата і хлопці. Назар – один з них, одружений двійко дітей. Він військовий, проходить службу як гранатометник в одному з підрозділів, що  базується на Львівщині. Про школу довідався з інтернету. Записався з товаришем. Навчання для них безоплатне. «Хочу опанувати ще одну професію», – сказав він.    

За весь час існування "Школи Воїн Самооборони» базовий одноденний тренінг вже пройшло понад 10 тисяч осіб. Сьогодні школа працює системно і постійно. В середньому тут щораз навчається 100-150 людей. Здебільшого це цивільні.

Зібраних коштів вистачає лишень на базові потреби. Однак фундаторам вдається залучити додаткові ресурси – розпочали будівництво власного стрілецького тиру.

«Ми це пізно усвідомили, але насправді у нас нема вибору з таким сусідом як росія.  Щобільше людей ми навчимо зі зброєю в руках знищувати ворогів, то більше у нас шансів вижити», – наголосив Назар Брезіцький.

Довідка.

"Школа Воїн Самооборони" сьогодні пропонує такі тренінги і вишколи:

Навчання проводить Олег Кристиняк, бойовий медик, інструктор з домедичної допомоги та тактичної медицини, військовий письменник.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: