Тиждень у дзеркалі рашапропаганди

НОВИНИ 30.07.2022 Коментарі 0

Чергова добірка ЗІФу про основні фейки, маніпуляції та дезінформацію від рашапропагандистів. Інформація підібрана, у тому числі, з повідомлень Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони України.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ – НЕЛЕГІТИМНИЙ ПРЕЗИДЕНТ, ЯКИЙ ПРИЙШОВ ВНАСЛІДОК ПЕРЕВОРОТУ

Про це в інтерв’ю головній редакторці RT та медіагрупи «рашка сєгодня» маргаріті сімон'ян розповів горбоконик російського мзс сергій іго-го лавров.

«Переворотом» у рф називають Революцію гідності 2014 року, під час якої тодішній президент В.Янукович втік до росії. 

Вибори 2019 року, на яких переміг чинний Президент України В.Зеленський, були призначені у повній відповідності до закону у зв’язку із завершенням п’ятирічного президентського терміну попереднього президента П.Порошенка. Зеленський балотувався як опозиційний кандидат і у другому турі переміг.

ПОРОШЕНКО ПОГРОЖУВАВ ЗАГНАТИ ДІТЕЙ ДОНБАСУ ДО ПІДВАЛІВ

У тому ж інтерв’ю про це заявив лавров. Насправді широко розпіарена роспропагандою фраза пролунала у жовтні 2014 року, коли у виступі перед співробітниками МВС п’ятий Президент П.Порошенко закликав забезпечити гідне життя у підконтрольних Україні районах Донбасу, що мало б позбавити терористів підтримки населення. Основним наративом виступу було твердження, що псевдосепаратистський режим на окупованих територіях Донбасу, на відміну від української влади, не зможе забезпечити мешканцям гідного життя. Нічого схожого на погрози у промові Порошенка не було.

РОСІЯ НЕ ЗОБОВ’ЯЗУВАЛАСЬ НЕ ЧІПАТИ ВІЙСЬКОВУ ІНФРАСТРУКТУРУ

«В рамках зернової угоди рф не брала на себе зобов’язань, які заважають знищувати віййськову інфраструктуру. А зерновий термінал Одеси знаходиться на значній відстані від військових об’єктів. Тож жодних перешкод для вивезення зерна рф не створювала», - заявив глава мзс лавров.

КИЇВ ПЛАНУЄ ПІДІРВАТИ ХІМРЕЧОВИНИ У СЛОВ’ЯНСЬКУ

Рашистське мінубивства «анонсувало» теракт у Слов’янську. Зокрема, росіянці планують найближчими днями підірвати ємності з хімічно небезпечною речовиною гесаном і звинуватити в цьому ЗСУ. В зоні хімічного ураження можуть опинитись житлові будинки міста і прилеглі села.

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКА НИЩАТЬ ЦИВІЛЬНУ ІНФРАСТРУКТУРУ

Голова слідчого комітету рф бастрикін заявив: «Українські націоналісти знищили понад 7 тис. об’єктів цивільної інфраструктури в Донецькій та Луганській областях, завдаючи ударів по мирних жителях та дитячих закладах». Хоча усьому світу відомо, що стільки руйнувань, скільки завдали Донбасу рашисти за цей час, не було навіть у часи ІІ світової.

ДЕРЖДУРА ЗБИРАЄТЬСЯ ВИЗНАТИ УКРАЇНУ ТЕРОРИСТИЧНОЮ ДЕРЖАВОЮ

У депутатів держдури добряче підгоріло через ідею визнати рашку державою-спонсором тероризму. І вони вирішили застосувати свою улюблену «дзеркалку» - пропонують визнати «спонсором тероризму»… Україну. Невідомо, що це їм дасть, окрім втіхи власного его. Але якщо США врешті ухвалать відповідне рішення щодо росіян, з ними не захочуть мати справу навіть ті, хто нині тихцем допомагає обходити санкції.

РОСІЯНЦІ КАЧАЮТЬ ТЕМУ КОНТРАБАНДИ ЗБРОЇ З УКРАЇНИ

Цього разу в розкрутці теми підіграв Der Spiegel, опублікувивши матеріал «Європол попереджає про контрабанду зброї з України». На це швидко зреагував секретар РНБО Олексій Данілов, заявиши, що обговорить з представниками Європолу заяви про начебто контрабанду озброєнь.

Після цього Європол заявив про тісну співпрацю та повну довіру до українських офіційних осіб, оскільки в Україні впроваджують новітні заходи з моніторингу та відстеження обігу вогнепальної зброї.

За словами заступниці міністра внутрішніх справ України Мері Акопян, інформаційна хвиля, яку здійняли довкола начебто контрабанди зброї з України на тлі війни, може бути як фактом недоброчесності або непрофесійності медіа, так і свідомою акцією російських спецслужб. Чомусь остання версія виглядає найбільш вірогідною.

БОЙОВИЙ ДУХ ЗСУ ЗНИЖУЄТЬСЯ

Пропагандистські медіа рф з посиланням на NYT повідомили: «Бойовий дух ЗСУ знижується через набір тих, хто не хоче воювати. А через втому солдатів в українських військах, зокрема, серед непідготовлених новобранців «почуття єдності тріщить по швах».

Зате про єдність у лавах рашистських військ ходять легенди. Щоправда, переказують їх один одному хіба глядачі концертів Кобзона.

РАШИСТСЬКІ СПЕЦСЛУЖБИ ЗІРВАЛИ ОПЕРАЦІЮ З ВИКРАДЕННЯ ЛІТАКІВ 

Пропаганда рф тішиться тим, ніби фсб зірвала операцію військової розвидки України з викрадення військових літаків вкс рф. А допомагали нашим спецслужбам нібито британські спецслужби та журналіст-розслідувач Х.Грозєв.

Останній заперечив свою участь в будь-яких операціях спецслужб і зазначив, що знімає документальний фільм-сенсацію про гру розвідок одна проти одної. Напередодні Грозєв оприлюднив розслідування про те, що війну проти України готували 120 офіцерів з п’ятої служби фсб, та 40 – із гру.

Аналітики ЦПД вважають, що метою цієї маніпуляції фсб є тиражування причетності Грозєва до британської розвідки. І надалі усі викриття агенції розслідувань Bellingcat подаватимуться рашапропагандою як «інсценування та провокації спецслужб англосаксів».  

РОСІЯ МАНІПУЛЮЄ ІНФОРМАЦІЄЮ ПРО СПІВПРАЦЮ З BAYKAR

Низка турецьких медіа написали, що рф та ОАЕ мають намір співпрацювати з Baykar щодо виробництва безпілотників Bayraktar.

Рашистська пропаганда, посилаючись на іноземні ЗМІ, намагається сформувати думку, начебто питання співробітництва турецької компанії з рф уже вирішене.

Насправді ж турецькі медіа повідомляють, що попри прохання росіянців, гендиректор компанії Baykar Makina Халук Байрактар категорично відмовив агресору. І заявив, що турецька БПЛА «ніколи не буде проданий в росію». Водночас співпраця з Україною триває.

«У такий спосіб росія намагається переконати світ у тому, що кількість союзників рф зростає. Насправді ж агресор стає щоразу більшим світовим вигнанцем», - підкреслюють в ЦПД.

РОСІЯ ТРИМАЛА АНТОНІВСЬКИЙ МІСТ

Росіяни розгубились після того, як у ніч на 27 липня в мережі з’явились відео з Антоніського мосту в Херсоні, пошкодженого після удару ЗСУ.

Спершу рашистські ЗМІ почали масово спростовувати новину. І головний наратив протягом дня змінювався кілька разів.

  • Міст не пошкоджено.
  • ППО збила усі українські ракети.
  • Міст на довший час залишиться непридатним до експлуатації через пошкодження.

Насправді ж міст дійсно пошкодили, його подальша експлуатація неможлива. Тобто, було порушено логістичні шляхи армії рф. А заспокійлива риторика росмедіа спрямована на формування враження, ніби агресор контролює ситуацію.

ВТЕЧА І ПЕРЕХОВУВАННЯ ВІД СЛУЖБИ У ВСУ

Рашистські ЗМІ радісно повідомляють фейки про те, що «бійці ЗСУ під час відступу кидають американські гаубиці М777 через брак знань». А також цитують якогось полоненого, що «українські розрахунки проінструктували на місцях, але цих знань виявилося замало, вони навіть не знають, як і що робиться». Як завше, видається бажане за дійсне.

Також рашапропагандони заявляють, що «бойовики ЗСУ біжать з фронту, а призовники ховаються від примусового відлову людей на вулицях, у барах, на АЗС, у ТРЦ. А тих, хто відмовляється підписатись у повістці, жорстоко б’ють. Назріває бунт і серед тих, хто вже воює, бо командирів звинувачують в тому, що ті кидають бойовиків ЗСУ під кулі без зброї». Цю дезінформацію навіть коментувати складно…

МАНІПУЛЯЦІЇ ЩОДО ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНОГО ЛЕГІОНУ

Про Інтернаціональний легіон ворожі ЗМІ поширюють маніпулятивну статтю, вперше вона з’явилась на сайті ISGAL.

Автори брали інтерв'ю не в офіційних представників легіону, а у десяти анонімних «волонтерів». Вони поширювали файки та дезу. Зокрема:

- Що на початку війни іноземців використовували як живий щит;

- Вояків безбойового досвіду одразу відправляли на передову;

- Більшість поранень іноземці та українці отримують через «дружній вогонь»;

- Вояки не отртмують обіцяної зброї через корупцію польських та українських чиновників;

- Більшість українських військових – «нацисти».

Надзвичайно важливо в таких ситуаціях послуговуватись лише преревіреними джерелами та не довіряти інсайдам і анонімним інфоматорам.

ДАМБУ В БАХМУТІ УКРАЇНЦІ ПЛАНУЮТЬ ПІДІРВАТИ І ЗВИНУВАТИТИ РОСІЯН

У мінубивства рф заявили, що у Бахмуті українськими бойовиками замінована дамба міського водосховища. Її нібито планують підірвати для звинувачення російських військових у невибіркових ударах по гідродинамічно небезпечних об'єктах з широким висвітленням цього факту в українських та західних ЗМІ.

До слова, саме таким чином можна дізнатись про плани рашистів на найближчі дні.

МІЖНАРОДНІ МАНІПУЛЯЦІЇ

РашаЗМІ з посиланням на приватний німецький інститут Алленсбаха повідомили, що «німецьке суспільство розкололося навпіл через український конфлікт. А щоб почути позицію німців, достатньо відкрити коментарі на німецьких сайтах, де читаці критикують уряд».

Еге ж, у рашапропагандонів є навіть окрема спеціалізація – новини на основі коментарів, більшість з яких пишуть росіянські ж тролі.

Якийсь голова контрольної комісії заявив, що «незважаючи на те, що миротворча місія діє у регіоні вже 30 років, Придністров'я зацікавлене у присутності миротворців до остаточного вирішення конфлікту».

Мабуть для того, аби показати бульбафюреру, звідки справді готувався напад. Скоріш за все, і карти у них відповідні є.

Ну і фаєрична маніпуляція проскочила в рашаЗМІ про те, що «клієнти британської газети Mirror не хочуть купувати рекламні місця у газетах поряд із матеріалами про Україну, оскільки багато замовників не бажає, аби їхня реклама знаходилась поруч із матеріалами «про людські страждання».

Хоча британці радше не бажають, аби їх товари чи послуги згадувались поруч із державою-людожером, та народом-убивцею мирного населення.

ОБСТРІЛ СІЗО ІЗ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИМИ

Рашистські загарбники заявили, ніби «вночі українські силовики завдали ракетного удару з РСЗО HIMARS по слідчому ізолятору поблизу Оленівки на Донеччині. Внаслідок атаки загинуло 53 та поранено 75 військовополонених українців».

У відповідь Генштаб ЗСУ повідомив, що росіянці здійснили артобстріл виправної установи біля Оленівки, де утримувались в т.ч. й українські полонені. Таким чином окупанти переслідували свої слочинні цілі – звинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів» та приховати розстріли і тортури над полоненими.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: