Територіальна оборона: Сублімація фейків, дезінформація, ворожа пропаганда – ІДІТЄ НАХYЙ!

НОВИНИ 01.03.2022 Коментарі 0

Триває шостий день незалежності України. Самоорганізація українців воістину викликає не те, що повагу, вона викликає захоплення: від героїв в найгарячіших точках – до охочих боронити свою державу за рогом власного будинку. І там, де ллється кров, і тут, де справжня велика війна лише стукає в уже привідчинені двері.

На особливе місце в цій ситуації виходять представники та керівники територіальної оборони на місцях. Проте, хто вони насправді – об’єднані в загін розхристані поки що хлопці з маленького села під кордоном, чи суворі бійці з шевронами Збройних Сил України з печаттю війни на кам’яних обличчях?

І щонайголовніше: викорчувати фейки та брехливизну, які окутують їх дії, та зрозуміти, що саме легітимізує діяння цих почасти стихійних об’єднань?

Говоримо про це з пресофіцером 103-ї окремої бригади сил територіальної оборони Збройних Сил України Тарасом Іщиком.

- Почнімо з фейку № 1. Мовляв, територіальна оборона на місцях не готова, не сформована, не отримала та й в принципі не бачила зброї на свої очі. І взагалі: нібито уряд проґавив час на формування територіальної оборони?..

- Якщо говорити загалом, то ми бачимо, що в тих населених пунктах, де територіальна оборона діє разом з регулярними бойовими підрозділами Збройних Сил України, вона захищає свої території дуже стійко. Тому сказати, що це просто неозброєні та некваліфіковані люди, - не можна. Вони вже перевірені бойовим досвідом.

Станом на зараз на Львівщині бригада укомплектована на 100 відсотків. Усі зі зброєю, з усім, що необхідно, і усі готові до будь-яких завдань.

- Йдемо далі. Наступний фейк – про комплектацію. Нібито «набрали» айтішників, «ботанів» і так далі, які нічого не вміють і не знають, до того ж розбіжаться при першій загрозі…

- Базово територіальна оборона складається з усіх охочих. Зараз згідно з Указом Президента йде цілковита мобілізація. Відтак усі мужчини від 18 до 60 років повинні зголоситися до Збройних Сил України в певні строки.

Отож вони повинні пройти певний теоретичний і практичний курс тренувань і підготовки. І це можуть бути айтішники, маркетологи… неважливо. Головне, що ті, хто приходять у військомати чи центри комплектування, вже є людьми мотивованими. Адже навчити людину стріляти з автомата, чи кидати гранату набагато легше, коли вона є вмотивованою. Бо вона це дійсно хоче робити.

І таких людей – багато. Зараз у військоматах стоять черги не тому, що вийшов Указ Президента про мобілізацію. Вони чекали ще до того. І ми зараз активно комплектуємо підрозділ територіальної оборони саме тому, що є люди. Усім знайдеться місце, всі потрібні, всі будуть вчитися.

- Яка ситуація зараз? Адже знаємо, що останніми днями потрібно було навіть мати «блат», аби записатися в тероборону?

- Треба розуміти, що, наприклад у 2014-2015 роках при частковій мобілізації це відбувалося поетапно. Зараз ми маємо справу з повномасштабною агресією. Відповідно на заклик Верховного Головнокомандувача майже усі одразу пішли у військомати. Але Ви зрозумійте, там теж працюють люди, є певна пропускна здатність.

Зараз продовжується набір, комплектація. Не можна просто згребти людей і роздати їм автомати. Таке допускається, але не у таких ситуаціях, як зараз, скажімо, на Львівщині. На противагу ситуації, яка зараз наприклад у Києві, коли територіальна оборона не мала часу на усі ці формальні речі.

Ми – Збройні Сили України. Має панувати порядок. Тому поки ми маємо час і можливість це зробити, ми це робимо. Щоб нормально забезпечити усіх речами, зброєю, боєприпасами і так далі. Все це здійснюється. Тому й такі черги.

Якщо ми хочемо захищатися, як правова держава, то є встановлені процедури, які потрібно пройти згідно з законом.

- Виокремлюємо третій фейк. Мовляв, з напливом біженців (вимушених переселенців зі Східної та Центральної України) у нас тут створюється напруга, «бандерівці» негативно сприймають їх, погано ставляться, виникають конфлікти між місцевими та переселенцями…

- Давайте по черзі. Підрозділи територіальної оборони (103-ї окремої бригади сил територіальної оборони Збройних Сил України) зараз знаходяться в пунктах постійної дислокації.

Ті, хто охороняють блок-пости у Львові чи області, це – громадські формування. І до територіальної оборони вони належатимуть лише тоді, коли керівник цього формування встановлює контакт з керівником 103-ї бригади. Адже має працювати одна система руху опору. Якщо ці люди неозброєні, то це просто громадське формування.

Критичної напруги поки що не спостерігається. Очевидно, всі бояться проникнення диверсійно-розвідувальних груп. І боротьба з ДРГ – це одне з головних завдань тероборони. І ми зараз активно працюємо над тим, щоб відтренувати, відгострити ці процеси. І представники тероборони повинні бути готові у будь-який момент висунутися туди, де потрібно буде вирішувати ті, чи інші завдання. Зокрема і стосовно знищення диверсійно-розвідувальних груп.

Відбувається координація з усіма силовими структурами, з органами місцевого самоврядування. Це дозволяє швидко встановлювати загрозу і ліквідовувати її.

Напруги немає. Ми приймаємо усіх біженців. Така ситуація. Війна. Цивільні люди біжать звідти. Але не виключено, що ДРГ можуть бути також присутні…

- Говорять про чеченців у Львові…

- Чеченці – героїчний народ. І чеченський батальйон імені Джохара Дудаєва зараз воює на нашій стороні. А якщо ми говоримо про «кадирівців», то станом на зараз такої інформації у Львові та області немає.

- Але за ці дні були затримані диверсанти?

- Більшість випадків – перевірка інформації. Певні диверсанти були затримані органами внутрішніх справ. Це не було масово. Але не виключено, будуть зміни в гірший бік. І підрозділи тероборони готуються до цього.

- Зараз куди не плюнь – всі називають себе представниками тероборони. Як людям орієнтуватися?

- Згідно з законом є сили територіальної оборони ЗСУ. Це основні сили тероборони в структурі збройних сил. Тобто мобілізовані, які мають контракти резервіста, є в певних підрозділах, бригадах, батальйонах в структурі ЗСУ, вони і є теробороною.

Є ще добровільні громадські формування в територіальних громадах. Коли збираються 10-15 осіб з офіційно зареєстрованою зброєю в МВС. Вони обирають між собою командира. І цей командир має встановити чіткий контакт з командиром 103-ї бригади (якщо говоримо про Львівщину). Або з командиром територіальної бригади іншої області.

Після цього командир бригади видає відповідний документ, що цей підрозділ може діяти: він є легалізований.

Всі решта не числяться збройними формуваннями відповідно до закону. Це  просто громадське об’єднання зі зброєю. Адже кожен згідно з законом, може охороняти себе зі зброєю в руках.

Але організовувати блок-пости, пропускні пункти – компетенція силових структур: безпосередньо сил територіальної оборони Збройних Сил України. І в жодному разі не громадських формувань.

Тарас Кухар, Західний інформаційний фронт

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: