Стали відомі деталі визволення українських героїв з російського полону

НОВИНИ 22.09.2022 Коментарі 0

Кума путіна і прихильника росії віктора медведчука обміняли на 200 українських полонених. Загалом учора ввечері з російського полону визволили 215 українських героїв.

Обмін відбувся у Чернігівській області за участі, зокрема, виконувача обов'язків голови Служби безпеки України Василя Малюка, який привідкрив деякі деталі. 

«Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома»,цитує Василя Малюка прес-служба СБУ на сторінці у FB.

Фізична відсутність медведчука в Україні не мала би завадити правоохоронній і судовій системам довести справи щодо його діяльності до суду та виненсти вирок. 

«Це стосується і ухвалення рішень, і призначення покарання, і конфіскації арештованого майна. Адже у такому разі застосовується процедура спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого», - пояснює Василь Малюк. 

За його словами, попри складні перемовини обмін відбувся  успішно а Україна повертає значно більше захисників, ніж віддає росіян. Від початку повномасштабного вторгнення рф загалом відбулося 20 таких звільнень, за результатами яких удалося повернути з полону 802 людей. 

Нагадаємо, що медведчук утік з-під домашнього арешту майже одразу після початку повномасштабного наступу росії наприкінці лютого. А вже в першій декаді квітня СБУ повідомила про успішну спецоперацію із його затримання. Йому раніше повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 258-3 (сприяння терористичній організації) та ч. 1 ст. 438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

У вечірньому відеозверненні Президент України наголосив, що звільнення 215 українських героїв є перемогою для держави та суспільства. 

«Ми повертаємо додому наших людей. Щойно завершився обмін. Сьогодні в нас 215 хороших новин. 215! Це однозначно перемога для нашої держави, для всього нашого суспільства. А головне – для 215 родин, які зможуть побачити своїх близьких у безпеці. Герой України Євгеній Бова. Герой України Лев Пашко. Герой України Денис Прокопенко. А загалом 108 бійців «Азова», загалом 188 героїв «Азовсталі» та Маріуполя. Восьмеро – поранені під час російського теракту в Оленівці. Загалом 215 героїв! Це воїни Нацгвардії, нашої армії, Військово-Морських сил, прикордонники, поліцейські, тероборонівці, працівники СБУ та інші. Ще раз дякую всім, хто реалізував цю перемогу для України!», - сказав Володимир Зеленський. 

За інформацією Генерального Штабу Збройних Сил України, серед звільнених 124 офіцери. Звільнено, зокрема, 108 бійців полку «Азов» та інших формувань.

Серед звільнених командир «Азова», Герой України Денис Прокопенко («Редіс»), Сергій Волинський («Волина»), виконувач обов’язків командира 36-ої окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського, Святослав Паламар («Азов»), Олег Хоменко («Азов»), Денис Шлега з Нацгвардії України, Герой України Євгеній Бова, командувач 1-го окремого батальйону морської піхоти. Також повертається Катерина Поліщук («Пташка»).

Також звільнили трьох захисниць - Мар’яну Мамонову, Яну Шумовецьку й Анастасію Черненьку, які потрапили в полон, перебуваючи при надії.

До слова, згідно з умовами обміну, командування окремого загону спеціального призначення «Aзов» Національної гвардії України привезли у Туреччину. Вони там перебуватимуть певний час. 
«Керівників «Азову», які були на «Азовсталі», - командира Дениса Прокопенка «Редіса» та його заступника Святослава Паламара «Калину» звільнили з російського полону. За дорученням Президента України Володимира Зеленського обмін здійснювали міністр внутрішніх справ Денис Монастирський і начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов», - йдеться у повідомленні НГУ на сторінці у FB. 

Загалом п’ятьох осіб обміняли на 55 російських полонених. Командири «Азову» перебувають у Туреччині під особистими гарантіями захисту президента країни Реджепа Таїпа Ердогана. Вони вже мали телефонну розмову з Володимиром Зеленським.

«Вітаю вас, наших хлопців, наших героїв, із поверненням. Радий бачити кожного після того, як ми були тільки на телефонному зв’язку. Надзвичайно пишаємося тим, що ви зробили для нашої держави. Пишаємося кожним із вас», - сказав Володимир Зеленський під час відеовключення зі звільненими захисниками «Азовсталі».

За словами глави української держави, вони сьогодні в Туреччині перебувають у безпеці. Наступним кроком буде їхнє повернення на батьківщину.

«Слава Україні! Пане Президенте, у нас все добре, стан здоров’я задовільний. Дякую вам і всій команді», - сказав командир полку «Азов» Денис Прокопенко.

Бійці висловили подяку команді та українському народові від імені всіх захисників «Азовсталі».

Також Україна звільнила 10 іноземних добровольців, які у складі ЗСУ захищали Україну та потрапили у полон. Вони - громадяни п’яти держав. Їх доправили в Саудівську Аравію. З ними перебуває голова Фонду державного майна Рустем Умеров.

Новина про визволення з неволі такої кількості українських героїв спричинила небувалий емоційний вибух радості в українському сегменті соцмережах. У російських пабліках, навпаки, зчинився вереск, обурення та розчарування. Особливо рашистів, накачаних російською пропагандою, розривало від того, що випустили таку кількість «азовців», серед яких знакові особистості. Тепер у росіян, схоже, відбудеться загострення психічних розладів: путін оголосив мобілізацію для продовження війни з «неонацистською» Україною, яку російська армія «перемагає», і в той же день віддав найзапекліших ворогів...
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: