Серед країн Вишеградської четвірки швидкий вступ України у ЄС найменше підтримують у Чехії

НОВИНИ 28.06.2024 Коментарі 0

Відсоток мешканців Чехії – найнижчий серед населення країн Вишеградської четвірки щодо швидкого вступу України до Європейського Союзу. Навіть в Угорщині з її проросійським прем’єр-міністром Орбаном цей показник вищий.

До країн Вишеградської групи – V4, належать Чехія, Угорщина, Польща і Словаччина. За підсумками соціологічного опитування неурядовим Інститутом громадських проблем (Братислава), проведеного наприкінці минулого року й оприлюдненого сьогодні, 28 червня, лише 26% чехів висловилися за швидкий вступ України до ЄС. Серед угорців таку думку підтримує 29% населення. На два відсотки вища підтримка серед словаків. Найбільшу підтримку ця ідея має у Польщі – 64%  її громадян виступають за якнайшвидший вступ України до євроспільноти. Повідомляє видання České noviny та  нагадує, що цього тижня офіційний Київ розпочав перемовини про вступ до ЄС.

Згідно з опитуванням, більшість жителів V4 вважають українських біженців тягарем для своїх країн. Найбільше таких у Чехії 69% респондентів.

Серед країн V4 Угорщина і Словаччина виступають проти постачання західної зброї в Україну. Натомість лише в Чехії та Польщі більшість вважає, що росія відповідальна за війну в Україні. В Угорщині такої думки дотримуються 40%, у Словаччині – 42% населення; у цих двох країнах приблизно троє з десяти жителів звинувачують у війні Захід, який, на їхню думку, спровокував росію.

Жителі V4 також відрізняються у сприйнятті членства в ЄС. Лише 42 відсотки чехів вважають перебування у ЄС позитивним, і аж 65 відсотків угорців.

«Певним парадоксом є те, що польська й угорська громадськість, тобто громадяни країн, політичне представництво яких у попередні роки мало складні відносини з ЄС, частіше оцінюють членство в ЄС позитивно», - кажуть експерти соціологи.

Є розбіжності в думках і щодо членства в НАТО. Найвища підтримка Альянсу – в Польщі, а найнижча – у Словаччині.

Дослідження проводили в листопаді і грудні минулого року. У кожній із країн V4 опитано не менше 1 000 мешканців віком від 18 років.

Фото – eurointegration.com.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: