США та Європа об’єднуються проти путіна та ХАМАС

АНАЛІТИКА 20.10.2023 Коментарі 0

Після кривавого нападу ХАМАС на Ізраїль цивілізований світ, схоже, усвідомив усю небезпеку ситуації із заграванням з терористами як у кремлі, так і в секторі Газа. Терористи, до речі закликали мусульманський світ об’єднатися проти сіонізму, діяти нестандартно та не зважати на закони. Перед цим знаковою подією стало звернення президента США до американської нації та слова очільниці Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн, що також пролунали на американській землі.

Журналіст Голосу Америки Остап Яриш на своїй сторінці у FB виклав основні тези зі звернення президента Сполучених Штатів Америка Джозефа Байдена. Лідер американської нації провів паралелі між злочинами росіян в Україні та «хамасівців» у Ізраїлі.

«Доброго вечора, мої дорогі американці, - розпочав глава Білого дому. – Ми стоїмо перед переломною точкою в історії. Це один із тих моментів, коли наші нинішні рішення визначатимуть майбутнє на десятиліття вперед.

Сьогодні вранці я повернувся з Ізраїлю. Терористична група ХАМАС випустила у світ чисте зло. В Ізраїлі я побачив сильних, рішучих і стійких людей – але також розлючених, шокованих людей, яким глибоко боляче.

Напад на Ізраїль є відлунням майже 20 місяців війни, трагедій та жорстокості, заподіяної народу України. Народу, який дуже сильно постраждав після того, як Путін розпочав повномасштабне вторгнення.

Ми не забули про масові поховання. Закопані тіла зі слідами тортур. Зґвалтування, які росіяни використовували як зброю. Тисячі й тисячі українських дітей, яких вкрали у їхніх батьків і примусово вивезли до Росії.

ХАМАС і Путін представляють різні загрози. Але у них є дещо спільне: вони обоє хочуть повністю знищити сусідню демократію.

Метою існування ХАМАСу є знищення держави Ізраїль і вбивство євреїв. ХАМАС не представляє палестинський народ. ХАМАС використовує палестинських цивільних як живий щит, і через це невинні палестинські родини надзвичайно страждають.

Водночас Путін заперечує, що Україна має чи колись мала справжню державність. Він стверджує, що Україну створив СРСР. Лише два тижні тому він сказав, що якщо США та наші союзники відступлять, військова підтримка України, цитую, протрималася б тиждень. Але ми не відступимо».

Джо Байден також пояснив американцям, чому далекі географічно війни є важливими для США.

«Забезпечення успіху Ізраїлю та України є критично важливим для національної безпеки США, - сказав президент. – Історія вчить нас, що коли терористи не платять ціну за свій терор, а диктатори не платять ціну за свою агресію, вони завдають ще більше хаосу, смертей і руйнувань. Вони не спиняються. А ціна та загроза для Америки і для світу зростає.

Якщо ми не зупинимо жагу Путіна до влади і контролю над Україною, він не обмежиться Україною. Путін уже пригрозив Польщі нагадати, що їхні західні землі були подарунком Росії. Один із його радників назвав Естонію, Латвію та Литву балтійськими провінціями Росії. Це все країни НАТО.

Наші союзники і найголовніше, - супротивники за межами Європи стежать за нашою відповіддю в Україні. Якщо ми підемо і дозволимо Путіну стерти українську незалежність, агресори по всьому світу насміляться на те саме. Ризик конфлікту та хаосу може поширитися на інші частини світу.

Саме тому завтра я надішлю до Конгресу терміновий запит для фінансування потреб національної безпеки Америки, для підтримки наших критично важливих партнерів, зокрема Ізраїлю та України.

Це розумна інвестиція. Це приноситиме дивіденди американській безпеці протягом поколінь. Допоможе вберегти американські війська. Допоможе нам побудувати безпечніший світ, з миром і достатком для наших дітей і онуків».

Щодо України пан Байден просить Конгрес і надалі «безперервно надсилати Україні зброю, необхідну для їхньої власної оборони» для зупинення жорстокості путіна. Промовець високо оцінив дії ЗСУ.

«Путін думав, що візьме Київ і всю Україну за лічені дні, - сказав президент США. – За понад рік путін зазнав невдачі – і продовжує зазнавати невдач. Київ досі стоїть завдяки відважності українського народу. Україна повернула собі понад 50% території, яку колись окупували російські війська. Що сталося б, якби ми пішли?

Зі самого початку я сказав, що не відправлю американські війська воювати в Україну. Все, про що просить Україна – це про допомогу. Про зброю, боєприпаси, спроможності відкинути російських загарбників зі своєї землі. Про системи ППО, які збиватимуть російські ракети над українськими містами.

Ми надсилаємо українцям техніку, яка лежить у нас на складах. І коли ми беремо для цього гроші, виділені Конгресом, ми використовуємо їх для поповнення власних запасів новим обладнанням, яке вироблене в Америці. Як і протягом Другої світової, нині патріотичні американські робітники будують арсенал демократії.

Дозвольте мені закінчити цим: на початку року я ступив на борт Air Force One на таємний рейс до Польщі. Там я сів на потяг до Києва із затемненими вікнами — 10 годин в обидва боки. Щоби підтримати українців напередодні річниці їхньої відважної боротьби.

Зі мною була лише невелика група охоронців і декілька радників. Але коли я зійшов з потяга та зустрівся із Президентом Зеленським, я не почувався на самоті. Я привіз із собою ідею Америки, обіцянку Америки, - людям, які сьогодні борються за те саме, за що ми боролися 250 років тому: за свободу, незалежність, самовизначення.

І коли я йшов Києвом із президентом Зеленським під звуки повітряної тривоги вдалечині, я відчув те, у що завжди вірив, - сильніше, ніж будь-коли. Америка – це маяк для світу. Ми не можемо допустити і не допустимо, щоб такі терористи як ХАМАС, і тирани як Путін перемогли. Я відмовляюсь це допустити».

В унісон Джо Байдену говорила у Вашингтоні і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

«Владімір путін хоче стерти Україну з лиця землі. ХАМАС, який підтримує Іран, хоче стерти Ізраїль з лиця землі. Росія та ХАМАС схожі один на одного. Як сказав Президент України Володимир Зеленський, їх «суть одна». І ті, й інші вбивали і брали в заручники невинних мирних жителів, включаючи немовлят і дітей. Це варварський спосіб боротьби. І якщо цю заразу не зупинити, вона може поширитися з Європи через Близький Схід і до Індо-Тихоокеанського регіону», - цитує її виступ у своєму ТГ-каналі військово-політичний аналітик Ігаль Левін.

Виступ пані Урсули в американському Інституті Хадсона транслювало BloombergTV

Україна може отримати допомоги в еквіваленті 60 мільярдів доларів у випадку схвалення питання у Конгресі. Принаймні про такі цифри пише голова фракції «Голос» у Верховній Раді України Олександра Устименко.

Інформагенція Reuters, до речі, також пише про цифру 60 мільярдів для України і 14 – для Ізраїлю.

Виглядає на те, що на Заході вирішили вдатися до рішучіших кроків у питанні підтримки України. Бо після війни проти Ізраїлю, яку підтримують країни так званої «вісі зла», воєнний конфлікт глобалізується, розгорається та поступово поширюється на інші території. Тим паче, що на далекому горизонті точить зуби китайський дракон, споглядаючи за кривавою вовтузнею у центральній частині Європи і Близькому Сході.

Також читайте: Війна в Україні та «вісь Зла»: чи зірветься планета у Третю світову?

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: