США готуються до війни: оборонний бюджет на 2024 рік – 886 млрд дол.

НОВИНИ 14.12.2023 Коментарі 0

Сенат Сполучених Штатів Америки в середу, 13 грудня, схвалив оборонний бюджет країни на наступний фінансовий рік рекордного обсягу – 886,3 мільярда доларів, що на 28 мільярдів або на три відсотки більше, ніж торік.

Про це пише Німецька хвиля.

Під час голосування за ухвалення проєкту проголосували 87 членів Сенату, проти – 13. Документ передано до Палати представників США. Законодавці сподіваються, що бюджет пройде через обидві палати до кінця тижня і надійде на підпис президенту Джо Байдену.

Законопроєкт містить понад три тисячі сторінок та пропонує високі асигнування на оборонні потреби країни. Істотно – на 5,2 відсотка – підвищується заробітна плата військових. Вона буде рекордною в історії США.

Проєкт оборонного бюджету, який узгодили профільні комітети обох палат американського законодавчого органу, включає 300 мільйонів доларів на військову допомогу Україні. Законодавці також мають намір у разі необхідності виділити на ті самі потреби 300 мільйонів і у 2025 фінансовому році. Загалом допомогу Києву продовжено до кінця 2026 року.

Оборонний бюджет є лише частиною загальних військових видатків США. Військове фінансування розкидане за різними статтями бюджету, наприклад, витрати на ядерну зброю йде лінією міністерства енергетики. Також є військові витрати інших державних міністерств та відомств, витрати державного департаменту на іноземну військову допомогу тощо.

Тим часом спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон у середу, 13 грудня, відмовився підтримати заклик  демократів у Сенаті щодо продовження на тиждень роботи обох палат Конгресу для ухвалення додаткового фінансування перед Різдвом.

У Білому домі назвали це відмовою від кроків, життєво важливих для національної безпеки США. Раніше низка сенаторів-демократів заявляли, що у Сенаті можуть досягти угоди щодо продовження допомоги Україні та забезпечення безпеки кордону з Мексикою, на якому наполягають республіканці, до Різдва, якщо Конгрес задля цього погодиться відкласти різдвяні канікули.

У жовтні президент США Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням про виділення фінансового пакета в розмірі 106 мільярдів доларів, що включає, серед іншого, 61,4 мільярда доларів для допомоги Україні та 14,3 мільярда доларів для підтримки Ізраїлю у війні проти терористичної організації ХАМАС. 7 грудня республіканці, які вимагають вжити заходів для посилення контролю на кордоні США з Мексикою перш ніж виділити будь-які додаткові кошти Україні, заблокували цей пакет під час процедурного голосування у Сенаті.

Фото – Робочий візит Президента України до США, виступ у Сенаті, 11 грудня 2023 року / Офіс президента

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: