США дозволили бригаді "Азов" використовувати американську зброю

ПЕРЕКЛАДИ 11.06.2024 Коментарі 0

Адміністрація Президента США Джо Байдена дозволить українській військовій частині "Азов" використовувати американську зброю. Про це у понеділок, 10 червня, заявили в Державному департаменті. Таким чином у США скасували заборону, накладену декілька років тому на тлі занепокоєння у Вашингтоні щодо походження підрозділу.

Про це пише американське видання The Washington Post.

Зокрема, у повідомленні сказано, що бригада «Азов», відома своєю героїчною обороною металургійного заводу «Азовсталь» у Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, вважається особливо ефективною бойовою силою. Але приблизно десять років тому їй було заборонено використовувати американську зброю, оскільки офіційні особи США встановили, що деякі з її засновників начебто дотримуються расистських, ксенофобських та ультранаціоналістичних поглядів, а представники ООН з прав людини звинуватили групу в порушеннях гуманітарних норм.

Тепер бригада, колишнє добровольче ополчення, яка у 2015 році була приєднане до Національної гвардії України, матиме доступ до військової допомоги США, як і будь-який інший підрозділ. Зміна політики Адміністрації Президента США стала очевидна, коли Київ розпочав літній сезон бойових дій і зіткнувся з російською армією, яка посилила свій тиск на об’єкти на сході України та енергетичну інфраструктуру країни.

«Після ретельної перевірки українська 12-та бригада спеціального призначення «Азов» пройшла також перевірку Ліхі, яку провів Державний департамент США», - йдеться в заяві цього відомства, у якій є посилання на Закон Ліхі, який забороняє достовірну передачу військової допомоги США іноземним підрозділам, визнаними такими, що вчинили серйозні порушення прав людини. Він названий на честь колишнього сенатора Патріка Дж. Ліхі, який написав закон.

Держдепартамент не виявив «жодних доказів» таких порушень, -  йдеться в цій заяві.

Речник Держдепартаменту відмовився повідомити, коли було знято заборону та чи потрапила американська зброя до особового складу «Азова». Ні керівництво «Азова», ні український уряд не відповіли на запити про коментарі.

Також The Washington Post пише: "Скасування заборони було головним пріоритетом для українських чиновників, які кажуть, що бригада могла б бути більш ефективною під час оборони «Азовсталі» у 2022 році, якби мала доступ до американського обладнання. Членам бригади також заборонено відвідувати навчання, організоване американськими військовими.

Президент Росії Володимир Путін давно посилався на расистські та ультранаціоналістичні елементи батальйону «Азов», коли сипав звинуваченнями, що українські бійці та їхні правителі в Києві є неонацистами. Зміна політики США, ймовірно, знову розпалять цю критику Росії.

Керівництво бригади каже, що воно давно позбулося подібних асоціацій і що його командири повністю змінилися з тих часів.

В Україні назва бригади стала синонімом  оборони країни в обложеному Маріуполі. Зрештою, Україна наказала військам, що залишилися на металургійному заводі, здатися російським військам, щоб вижити. Станом на початок травня в полоні залишалося понад 900 осіб.

Тяжке становище решти в’язнів «Азову» захопило серця й уми українців, а «Вільний Азов» стало загальним кличем протестів у Києві.

Минулого року «Азов» отримав свій новий статус бригади та розпочав інтенсивну кампанію набору по всій країні, залучивши понад 5000 нових військовослужбовців приблизно за два місяці. Уцілілі оборонці «Азовсталі» були серед тих, хто проводив співбесіди та тренував новобранців, яких перед відбором перевіряли на мотиви, походження та фізичну підготовку".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: