Щомісяця Україні потрібно $3 млрд зовнішньої допомоги

Економіка 29.02.2024 Коментарі 0

Цього року Україна потребує близько 3 мільярдів доларів зовнішнього фінансування щомісяця. Таку цифру навів міністр фінансів Сергій Марченко, який виступив 28 лютого онлайн на зустрічі фінансового блоку «великої сімки» за участю керівництва МВФ, Світового банку та Єврокомісії.

Загалом з лютого 2022 року фінансова підтримка України зі сторони країн G7 та ЄС сягнула близько 63 млрд доларів, цитує Марченка пресслужба Мінфіну. Ця допомога грає ключову роль у балансуванні українського держбюджету.

«У 2023 році фінансова система України була стійкою, а економіка відновлювалась швидше, ніж очікувалося. Зважена політика уряду України разом із послідовною підтримкою міжнародних партнерів мали вирішальну роль у наших досягненнях. Важливо зберегти цю тенденцію. 

У 2024 році щомісячна потреба у зовнішньому фінансуванні сягає близько 3 млрд доларів США. Подальша ритмічна бюджетна допомога життєво необхідна для забезпечення соціальних видатків. Ми не можемо допустити затримку в залученні зовнішнього фінансування», - зазначив очільник Мінфіну.

Як запевняють у міністерстві, вони здійснили необхідні заходи для підтримки фінансової стійкості на початку 2024 року в умовах невизначеності щодо міжнародної допомоги. Йдеться про низку кроків з максимізації доходів державного бюджету та активізації внутрішнього ринку запозичень. Ефективність цих рішень була відзначена експертами МВФ під час нещодавньої місії. 

«За будь-якого сценарію, міжнародна співпраця та координація зусиль є необхідними для перемоги України у війні. Ситуація, в якій опинилася Україна, є безпрецедентною за останні десятиліття: агресор володіє значними ресурсами та посилює свою співпрацю з країнами, проти яких G7 запровадили санкції. Допомога міжнародних донорів – це не просто фінансове питання, а можливість підтримати мільйони українців, які цього потребують, та зберегти життя тисяч військових», - додав Марченко.

Також обговорено можливість урегулювання питання конфіскації російських активів. По-перше, це дозволить Україні залучити додаткові ресурси, по-друге, росія відчує, що її агресивна війна не буде безкарною.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: