Ердоган знову пропонує організувати «мирні переговори» на його території

НОВИНИ 29.02.2024 Коментарі 0

Анкара готова запропонувати майданчик для «мирних переговорів» задля досягнення миру в російсько-українській війні. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

У своєму відеозверненні до учасників саміту «Україна – Південно-Східна Європа», який відбувся в Албанії 28 лютого, Ердоган підкреслив, що Анкара підтримує незалежність, суверенітет, безпеку та територіальну цілісність України, повідомляє турецьке агентство Anadolu.

А далі у нього проскочила цікава фраза про те, що Туреччина «докладає усіх зусиль для захисту прав та інтересів наших кримськотатарських співвітчизників». Враховуючи численні арешти кримськотатарських активістів рашистськими силовиками, захист у турків ніякий. Натомість як розцінювати приналежність «наші» - тут не зовсім зрозуміло. Можливо, є сенс поцікавитись українському МЗС, що тут мав на увазі турецький лідер.

Також Ердоган запевнив, що його держава готова сприяти швидкому відновленню і відбудові України. Натомість він притримується думки, що у встановленні миру прогрес практично відсутній. Але «слід дати шанс дипломатії та діалогу завершити війну справедливим і тривалим миром».

Тож турецький президент закликав розпочати спільну роботу над «визначенням загальних параметрів миру» і запевнив, що в цьому зв’язку Анкара «принципово підтримує» мирний план Президента Володимира Зеленського із 10 пунктів.

Звісно ж, Ердоган не забув нагадати про участь Туреччини в Чорноморській зерновій ініціативі (з якої рф вийшла влітку 2023 р.). І зазначив, що існує потреба в нормативному акті, який забезпечить безпеку судноплавства комерційних суден у Чорному морі. А певні зобов’язання тут мала б узяти на себе й ООН.

Варто нагадати, що раніше кремль на 12 лютого планував візит ліліпутіна до Туреччини. Однак за кілька днів до цієї дати поїздку бункерного діда відклали без пояснення причин. Пізніше йшлося про те, що візит таки відбудеться, але вже після виборів на московії – наприкінці березня чи навіть у квітні-травні.

Однак Єврокомісія про всяк випадок нагадала туркам, що ліліпутін - «зашкварений», і Міжнародний кримінальний суд взагалі-то видав ордер на його арешт. Тож буде цікаво побачити, що переважить у діях Ердогана: намагання дружити з бункерним чи необхідність дотримуватись міжнародного права?

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: