СБУ завдала удару по шахраях: у колонії Рівненщини та Чехії

НОВИНИ 30.03.2023 Коментарі 0

Служба безпеки України та Національна поліція ліквідували у Рівненській області шахрайську схему виманювання грошей у родичів зниклих безвісти українських військових. Цинічним способом заробітку займалися в’язні тамтешньої виправної колонії.   

Незаконну діяльність організували троє ув’язнених, які відбували покарання за тяжкі злочини, - повідомляє пресслужба СБУ у своєму ТГ-каналі.

Пошук жертв здійснювали через інтернет-мережу – у тематичних спільнотах популярних соцмереж, до яких приєднувались із фейкових акаунтів.

Їх цікавили люди, які розшукували своїх близьких – учасників бойових дій. Шахраї видавали себе за військовослужбовців і за оплату пропонували роздобути інформацію про зниклих воїнів чи навіть посприяти у звільненні їх з полону. Під час спілкування використовували методи маніпулятивного впливу та чинили психологічний тиск на співрозмовників.

За свої «послуги» правили від 3 до майже 100 тисяч гривень – сума залежала від емоційно-психологічного стану потерпілих та їхніх фінансових можливостей. Кошти просили переказувати на банківські картки знайомої одного із ув’язнених. Щойно обумовлена сума опинялася на рахунку, злочинці припиняли спілкування.

Правоохоронці вилучили речові докази та готують підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Ще одну операцію проти транснаціонального угруповання шахраїв СБУ провела спільно з правоохоронцями Чехії. Зловмисників затримали за викрадання коштів з банківських рахунків громадян Європейського Союзу. З лютого минулого року вони ошукали понад тисячу осіб на загальну суму 160 мільйонів у гривневому еквіваленті.

Викрадення грошей із банківських рахунків громадян ЄЄ здійснювали за допомогою фішингових оголошень на популярних інтернет-майданчиках про «продаж» популярних товарів за «привабливою» ціною. Покупець переходив за посиланням і вносив реквізити своїх банківських карток...

В Україні затримано організатора угруповання та його спільника, а на території Євросоюзу – ще сімнадцятеро учасників злочинної групи, в тому числі і громадян Білорусі.

Організував шахрайську мережу мешканець Києва, фахівець у сфері ІТ. Своїх спільників він підшукував через власні зв’язки, а також на платформі Darknet, повідомила пресслужба СБУ у своєму ТГ-каналі.

Затриманим в Україні організатору шахрайської схеми та його спільнику повідомлено про підозру за декількома статтями. Суд обрав їм запобіжний захід ˗ тримання під вартою без права внесення застави.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: