СБУ взяла двох одеситів за зйомки фейків для рашистського телебачення

НОВИНИ 16.06.2023 Коментарі 0

Служба безпеки України зібрала докази на двох одеських псевдожурналістів, які знімали постановочні відео про мобілізацію та Києво-Печерську лавру на замовлення російських телеканалів.

Один із підозрюваних – колишній оператор Одеського державного телебачення. Після повномасштабного вторгнення він розпочав співпрацю з російським телеканалом рен-тв.

«На замовлення пропагандистів зловмисник погодився відзняти провокативне відео про перебіг мобілізації в Україні. За 8 тисяч гривень він найняв свого знайомого на роль «воєнкома» місцевого центру комплектування. Удвох вони відзняли відео, де «воєнком» розповідав, як змушений полювати на чоловіків призовного віку, щоби самому уникнути мобілізації», - йдеться у повідомленні пресслужби СБУ.

Фейковий сюжет вийшов в ефірі російського рен-тв. Звідти його перепоширили понад 20 пропагандистських інформресурсів – у тому числі і найбільші федеральні телеканали.

Експерти підтвердили факти злочинних дій двох одеситів. Окрім того, оператора перевіряють щодо причетності до зйомки низки замовних сюжетів про події довкола Києво-Печерської лаври.

Як з’ясували слідчі СБУ, після звільнення з державного телебачення, чоловік працював в одеському осередку «Незалежного бюро журналістських розслідувань».

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну він активно закликав підтримувати окупантів і виправдовував їхні воєнні злочини у соцмережах. На нього звернули увагу кремлівські пропагандисти та розпочали співпрацю.

Під час обшуків у згаданих одеситів оперативники СБУ вилучили:

  •  мобільні телефони, комп’ютери, обладнання для проведення професійної відеозйомки та електронні носії інформації із доказами протиправної діяльності;
  •  чорнові записи;
  •  акторський реквізит: військову форму та засоби гримування.

Обидвом повідомили про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Максимальний термін покарання – до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: