Русини Румунії на службі в російської пропаганди.

РОЗСЛІДУВАННЯ 25.05.2017 Коментарі 0

      В другій декаді лютого 2017 року в ряді румунських ЗМІ пройшла низка повідомлень про те, що представники дипломатичного відомства Росії в Румунії відвідали прикордонний із Закарпатською областю України регіон. Зокрема 14.02.2017 повіт Марамуреш відвідали посол Російської Федерації в Румунії Валерій Кузьмін та другий секретар російського посольства Павєл Алексеєнко. Але головний наголос в даному, здавалось, б пересічному факті (візит дипломатів іноземної держави в один із регіонів країни перебування) полягає в іншому. Запрошення російським дипломатам надіслано було не румунськими органами місцевого самоврядування, а …. Головою Союзу підкарпатських русинів Румунії Міхаєм Лауруком (Mihai Lauruc)!!!     

      Зауважте, керівник русинського руху в Румунії запрошує російських дипломатів відвідати в Румунії окремі населені пункти, що розташовані впритул до українсько-румунського кордону. Але ще цікавіше стає, коли виявляється, що Голова Союзу підкарпатських русинів Румунії запрошує російських дипломатів відвідати населені пункти, які є місцями компактного проживання української меншини в Румунії – н.п. Вишня Рівня та селище Ремета. Тобто в ті населені пункти, які фактично повністю населені етнічними українцями. Заради збереження об’єктивності зауважимо, що за офіційними даними у селищі Ремета відсоток українців становить 88,8%, в той час як в н.п. Вишня Рівня (Рона-де-Сус) українці становлять 95,6% від всього населення.
Поряд із відвідуванням вказаних вище населених пунктів, російські дипломати здійснюють візит в м. Сигіт (Сігету-Мармацієй), яке хоч і не є місцем компактного проживання української меншини в Румунії, але також важливе для Російської Федерації, вірніше для сфери її впливу.

Місто Сигіт є історичним центром Південної Мармарощини (української етнічної території в закарпатській Румунії). Як складовий елемент етнографічного регіону румунського Закарпаття цей регіон має надзвичайно тісні відносини із Північною Мармарощиною, яка розташована на території України (Закарпатська область). Тобто все, або майже все, що відбувається в румунському прикордонні має дуже значний вплив на населення прикордонних українських районів цього регіону.

      Як годиться, для надання візиту певного статусу офіційності російські дипломати провели зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування відвідуваних територій (префектом повіту Марамуреш і Повітовою радою) та місцевими бізнесменами. Але саме цікаве, що на рівні повіту одним з головних обговорених питань було …. РОЗВИТОК РУМУНСЬКО-РОСІЙСЬКИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН?!

      Основними доповідачами з даного питання стали, як не дивно не бізнесмени невеликого румунського регіону (станом на 2011 рік населення даної адміністративно-територіальної одиниці становило близько 460 тисяч населення), а саме керівник Союзу підкарпатських русинів Румунії Міхай Лаурук, який всім вперто доводив, що підкарпатські русини надзвичайно здивовані тим, що Румунія не розуміє вигоди від налагодження відносин із Росією. 
Вторить виступу головного русина Румунії і посол Російської Федерації в Румунії Валерій Кузьмін, який заявляє, що виявляється саме русини Румунії виступили з ініціативою покращення відносин на лінії Румунії-РФ. 
Як заявив, очільник російської дипломатичної місії в Румунії: «Саме за ініціативи підкарпатських русинів Румунії, економічні відносини були одним з обговорених питань під час візиту, що відбувся в період коли румунсько-російські відносини не є одними з найкращих. Союз русинів Румунії вважає, що румунський політичний клас може взяти приклад з деяких країн ЄС, Німеччина, Франція, Італія, Угорщина, які роблять все можливе, щоб утримати та розвивати комерційні відносини з Росією». В якості прикладу Валерій Кузьмін говорить наступне: «Румунія є країною членом ЄС та НАТО (але не Шенгену), та підтримує історичні комерційні відносини з РФ. На даний час товарообіг з РФ становить близько 3 млрд. доларів, зважаючи на те, що за останні 3 роки ця цифра зменшилась на 1 млрд. доларів. Водночас Угорщина, теж країна член ЄС, НАТО та Шенгену, маючи у три рази меншу від Румунії територію, досягла товарообігу з РФ у розмірі 100 млрд. доларів». 
Здавалось нібито шокуючі дані для Румунії, мовляв слід негайно відновлювати відносини із РФ, якщо невелика Угорщина вже досягла неймовірних показників. Як тепер румунським політикам жити з тим фактом, що «УГОРЩИНА ТА РОСІЯ ТОРГУЮТЬ НА 100 МІЛЬЯРДІВ ДОЛАРІВ, А РУМУНІЯ ЛИШЕНЬ НА ТРИ!».

      Але давайте відкинемо емоції та повернемось до статистики, яка як кажуть «річ вперта».

      Перевіривши відверту пропаганду російських дипломатів за даними Міністерства розвитку Російської Федерації, отримуємо зовсім інші факти. Отож за даними порталу зовнішньоекономічної інформації Мінрозвитку РФ, а саме відповідно до «Cправки о товарообороте между Россией и Венгрией за 2015 год», чітко видно БЕЗПРЕЦЕДЕНТНУ БРЕХНЮ РОСІЙСЬКИХ ДИПЛОМАТІВ В РУМУНІЇ, яких так підтримують румунські русинські організації.

      Отож, білим по чорному російське міністерство стверджує «По данным ФТС России ОБЪЁМ РОССИЙСКО-ВЕНГЕРСКОЙ ТОРГОВЛИ В 2015 ГОДУ СОКРАТИЛСЯ НА 40,1% по сравнению с 2014 годом и СОСТАВИЛ 4,7 МЛРД. ДОЛЛ. При этом российский экспорт в Венгрию снизился на 41,5% до 3,0 млрд. долл., а импорт уменьшился на 37,4% до 1,7 млрд. долл. Положительное для России сальдо торгового баланса составило 1,3 млрд. долл.» Так де, ж обіцяні російськими дипломатами 100 мільярдів?!?!
Натомість протилежна ситуація із падінням товарообігу між РФ та Румінією. Бачимо, що тут російська сторона також сказала далеко не ВСЮ правду, оскільки за матеріалами потужного інформаційного порталу «Единый информационный портал «Экспортеры России», «в 2015 году общий товарооборот между Россией и Румынией составил $2,9 млрд долларов США. Таким образом, товарооборот между двумя странами снизился на 19% по сравнению с 2014 годом, когда товарооборот составлял $3,58 млрд долларов».
Для об’єктивності проаналізували, який товарообіг був між Румунією та Росією з 2010 по 2015 роки. Таким чином в 2010 році товарообіг становив – 3,099 млрд. доларів, 2011 – 3,131 млрд. доларів, 2012 – 3,569 млрд. доларів, 2013 – 3,65 млрд. доларів, 2014 – 3,58 млрд. доларів, 2015 – 2,9 млрд. доларів (за даними Единого информационного портала «Экспортеры России»)

Так звідки ж взялась анонсована російським послом втрата Румунією 1 млрд. доларів товарообігу? Навіть якщо сумувати сукупне зменшення з 2013 по 2015 роки – то отримуємо лише 0,66 млрд. доларів. Але хто ж буде перевіряти?

      АЛЕ ЯК КАЖУТЬ НЕ ГРОШИМА ЄДИНИМИ БУВ ЗАЙНЯТИЙ РОСІЙСЬКИЙ ПОСОЛ В РУМУНІЇ ПІД ЧАС ЦЬОГО ВІЗИТУ…. 

      На фоні відвертої маніпуляції даними щодо товарообігу Румунії з РФ російський посол В. Кузьмін, проголошує урочисту тезу «підкарпатські русини є друзями та братами росіян, а Росія не шукає ворогів. Ми шукаємо друзів». 
Ентузіазму русинським посіпакам РФ також не було меж. Головою Союзу підкарпатських русинів Румунії Міхай Лаурук, який як вірний зброєносець, слідував за російськими дипломатами (то в Етнографічний музей Марамурешу, то на кладовище на могили радянських солдат, то на пам’ятник антифашистським партизанам), одразу було проголошено візит російських дипломатів ледь не «Другим пришестям». 
      Ймовірно не тямлячи радості від розміру отриманого «гонорару» з рук російських кураторів Міхай Лаурук декларує наступне «Це абсолютний прорив для Сігиту Мармаціей. Сігит, маленьке місто з багатою історією для підкарпатських русинів, вперше відвідав посол РФ. Це історична подія після антиросійського та антиправославного процесу в місті Сигіт (1913-1914 років). Для підкарпатських русинів Румунії, дні 13,14 та 15 лютого 2017 стали незабутніми, як і слова сказані понад 100 років назад апостолом Карпатської Росії (Rutenia Subcarapatică) Олексієм Кабалюк (Alexei Kabaliuk) – головним обвинуваченим у судовому процесі в місті Сигіт: «Наш народ російський, русинський. Наша російськість здавна. Наша російськість не молодше ніж Карпати». 
      Незрозуміло, яким чином можна порівняти візит послів РФ із судовим процесом 1913-1914 років, хоча….. дійсно паралелі провести звичайно ж можна… Росія знову береться за старе… 
      Нагадаємо, що М. Лаурук посилається на, так званий, Мараморош-Сигітський процес – судову справу, порушену в 1913 році по відношенню до православних русинів з села Іза. Свою назву судовий процес отримав саме від міста Сигіт (Сигету-Мармаціей в Румунії), який на той час в перебував в складі   Австро-Угорщини. Надзвичайно важливим, є факт який намагаються замовчувати російські пропагандисти, які вказують, що процес став наслідком реагування угорської влади на перехід селян з католицизму в православ’я, а саме факт того, що 29 грудня 1913 р. в Мараморош-Сиготі на лаві підсудних опинилося 94 особи, в подальшому процес обійняв 188 обвинувачуваних. Селянам висунули звинувачення в тому, що вони шляхом поширення православ’я хотіли приєднати частину угорської держави її до Росії , вели агітацію проти греко-католицького духовенства, церкви, угорського народу і законів. 
    Головним обвинувачуваним процесу став ієромонах Олексій Кабалюк (фактично ідеал для М. Лаурука) якому інкримінувалось «підбурювання». Обвинувачення стосувалось і групи осіб, які встановили зв’язки з графом Володимиром Бобринським в Петербурзі і братами Геровськими в Чернівцях з політичною метою. За словами прокурора, звинувачені проводили політичну агітацію на ярмарках і богослужіннях в монастирях та при матеріальній допомозі «Галицько-Руського общества» поширювали в русинських комітатах (адміністративно-територіальних одиницях) звернення, газети, листи, які викликали ненависть до угорської держави і греко-католицького духовенства. Всі ці дії були спрямовано з метою перепідпорядкування ряду територій Австро-Угорщини Російській Імперії (комітати Марамарош, Угоч і Берег).
3 березня 1914 р. угорським судом 32 чоловік було засуджено до різних строків ув’язнення і сплати великого грошового штрафу . Найбільший строк отримав ієромонах Олексій Кабалюк (4 роки і 6 місяців ув’язнення і 100 крон штрафу).

Щось дуже знайома ситуація… Проведення політичної агітації на ярмарках і богослужіннях в монастирях та при матеріальній допомозі росіян… Намагання етнічних росіян приєднати частину території сусідньої країни…

     Хоча апофеозом поїздки слід все ж таки визнати вираз, який неодноразово лунав з вуст російського посла Валерія Кузьміна при зустрічі з румунськими політиками, бізнесменами і мешканцями прикордонних з Україною населених пунктів, де фактично всі мешканці етнічні українці - «ДОКТРИНА КОМУНІЗМУ БУЛА ВИГАДАНА В НІМЕЧЧИНІ! ЦЕ БУВ ЕКСПЕРИМЕНТ, ЯКИЙ ПРИЗВІВ ДО ЖЕРТВ В СССР ТА РУМУНІЇ!»

Проте виникає ряд питань:

  1. Чи усвідомлює керівництво румунських містечок на українсько-румунському кордоні, зокрема мер м. Сигіт Хорія Скублі (Horia Scubli), мер Вишня Рівня Іван Романюк (Iоan Romaniuc), який є етнічним українцем, що вони стали інструментом проросійських пропагандистських сил – в першу чергу Союзу русинів Румунії? 
  2. Чому так лояльно ставляться румунські органи влади до таких поїздок російських дипломатів, які крім максимально неправдивих даних стосовно «нібито невірного курсу керівництва Румунії» активно використовують русинське середовище? Невже історичне минуле та теперішні дії РФ не насторожують?
  3. Невже тісні контакти Голови Союзу підкарпатських русинів Румунії Міхая Лаурука із славнозвісним проросійським поборником русинів в Україні отцем Дмитром Сидором, який 19 березня 2012 року (навіть за часів правління Я.Януковича) був засуджений на три роки позбавлення волі, оскільки був визнаний судом винним у посяганні на територіальну цілісність України, не викликають у правоохоронних чи спеціальних органів Румунії принаймні занепокоєння?
  4. Чи буде принаймні не місцевому рівні оцінено «фейковість» заяв офіційних російських дипломатів в Румунії, чи далі «віримо на слово»
​​​​​​ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНСТВО
"ГО "ЗАХІДНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ" 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: