Ростислав Шурма про фундаментально правильну податкову реформу - "10-10-10"

Економіка 20.11.2023 Коментарі 0

"Наша команда і надалі вважає, що це фундаментально правильна реформа, яка дозволить не те що збільшити податкові надходження, а змінить у принципі менталітет ведення бізнесу в Україні. І при цьому не принесе жодних втрат для бюджету".

Про це в інтерв'ю Економічній правді  заявив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

Подаємо витяг з інтерв'ю.

- Минулого року ви активно просували податкову реформу "10-10-10", яка пізніше отримала назву "антикорупційної". Цього року по ній немає ніяких новин. Вона знята з порядку?

- Наша команда і надалі вважає, що це фундаментально правильна реформа, яка дозволить не те що збільшити податкові надходження, а змінить в принципі менталітет ведення бізнесу в Україні. І при цьому не принесе жодних втрат для бюджету.

Наприклад, прийшли правоохоронці в мережу iFEST. Крутий бізнес, побудували з нуля, куча робочих місць. Але в чому проблема? Податки. І правоохоронці в цій всій ситуації праві. Як тут поступити: з одного боку бізнес правильно побудований, а з іншого боку податки потрібно платити, а з третього боку податкове навантаження в 51% на фонд оплати праці, коли ми боремося за кожне робоче місце, це проблема.

Основна логіка в тому, щоб створити одноразово такі умови, які дозволять всій країні перейти працювати в білу. А цифрові гроші, або кешлес, один раз і назавжди змінять культуру несплати податків до культури сплати.

- Логіка зрозуміла. Чому ініціатива зупинилась?

- Є позиція Міжнародного валютного фонду. Вони не готові проговорювати такі речі. Чому вони не бачать достатньо широко і глибоко проблему, я не маю права оцінювати. Мені здається, що це очевидно для будь-якої людини, яка має досвід роботи в бізнесі, яка глибоко розуміє природу української економіки і тих глибинних проблем і процесів, які там відбуваються. Це очевидно і на поверхні.

"В МВФ не враховують те, що 70-80% зарплат в приватному секторі виплачується з оптимізацією податків, просто цього не бачать".

- Тобто вони розуміють, що ця ініціатива призведе до зниження отриманих державою податків?

- Враховуючи, що вони фізично не знаходяться в Україні, і досі вони не повернулися в Україну, в них немає офісу, в них немає достатньо глибокої експертизи, вони цього просто не розуміють.

Вони вважають, що це призведе до зниження податкових надходжень. Вони рахують виключно прямо арифметично, не аналізуючи глибинну природу процесів, які відбуваються в бізнесі, в економіці. В них дуже лінійний розрахунок: є надходження 100 мільярдів при ставці 20%. Якщо ставка буде 10%, то надходження будуть 50 мільярдів. Вони не враховують те, що 70-80% зарплат в приватному секторі виплачується з оптимізацією податків, просто цього не бачать. Не бачать того, який масштаб несплати податку на прибуток за рахунок різного роду оптимізації.

Тому, на жаль, поки що не складається. Враховуючи те, що ми зараз дуже залежні від зовнішньої фінансової допомоги, ставити під ризик фінансову допомогу буде просто безвідповідально. Хоча і надалі я особисто і команда, яка зі мною працює, вважаємо, що це є фундаментально правильна річ для економіки України. Ми не зупинили роботу, ми допрацьовуємо законопроєкт, шліфуємо певні деталі, воно буде лежати готове для запуску, коли буде вікно можливостей зробити таку справжню структурну реформу".

Довідка.

Податкова реформ "10-10-10" - це коли ставки ключових податків, а саме на прибуток підприємств, на додану вартість (ПДВ) та на доходи фізосіб (ПДФО)  мали б становити у кожному випадку 10%.

Фото – ЕП.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: